HIT la bani mărunți: Cele mai vechi bănci din lume care funcționează și astăzi
Istoria activității bancare datează odată cu apariția primilor comercianți antici din Mesopotamia și din Babilon, care ofereau credite exclusiv pentru grâne fermierilor și negustorilor din localitățile din apropiere. În Grecia și Roma antică, creditorii bazați pe conceptul de creditare, au creat două noi inovații ce includeau atragerea depozitelor și acordarea creditelor bancare ce erau acoperite de aceleași depozite. Pentru descoperirea acelor două inovații a fost nevoie de mai mult de 2.000 de ani și o schimbare generală a sistemului economic.
Inițial au fost utilizate drept mijloace de schimb bunuri care păreau mai prețioase, bunuri precum scoici, boabe, pietre colorate sau chiar penele unor păsări exotice. Odată cu trecerea timpului, aurul și argintul au înlocuit, în majoritatea culturilor, celelalte bunuri de schimb datorită caracteristicilor favorabile de durabilitate, rezistență în timp și datorită temperaturii mici de topire comparativ cu a altor metale. Pentru o portabilitate mai eficientă a aurului și argintului, aurarii le-au divizat în unități standardizate ale căror puritate și gramaj erau autentice.
Monte Dei Paschi di Siena, Italia, 1472
Această bancă a fost înființată la 27 februarie 1472 de Consiliul General al Republicii Siena pentru emiterea de micro-credite la rate scăzute ale dobânzii, pentru rezidenții care nu aveau un nivel de venit suficient.
Monte Dei Paschi di Siena este cea mai veche bancă din lume care funcționează până în prezent.
În 1995, banca, pe atunci cunoscută sub numele de Monte dei Paschi di Siena, a fost transformată dintr-o companie de drept public într-o societate limitată numită Banca Monte dei Paschi di Siena (Banca MPS). Fondazione Monte dei Paschi di Siena a fost creată pentru a continua funcțiile caritabile ale băncii și pentru a fi, până la salvare, în 2013, cel mai mare acționar unic.
Astăzi, Banca MPS are aproximativ 2.000 de sucursale, 26.000 de angajați și 5,1 milioane de clienți în Italia, precum și sucursale și afaceri din străinătate. O filială, MPS Capital Services, se ocupă de operațiunile bancare corporative și de investiții.
Sediul băncii, Palazzo Salimbeni, adăpostește și o colecție de opere de artă și documente istorice unice aparținând băncii.
Berenberg Bank, Hamburg, Germania, 1590
Originile băncii se află la societatea comercială fondată la Hamburg în 1590 de olandezii Hans și Paul Berenberg, din Anvers. Frații Berenberg erau negustori de pânze din Brabant.
Inițial, activitatea lor comercială avea loc în Hamburg, în principal cu parteneri de afaceri englezi. Treptat, și-au extins activitățile la alte grupuri de produse și au avut contacte de afaceri și în statele baltice, Italia, Portugalia și Spania, devenind unii dintre cei mai importanți pioni din importul și exportul de țesături.
Banca Berenberg are astăzi birouri în toată lumea și rămâne cea mai veche bancă privată din Germania.
Sveriges Riskbank, Stocholm, Suedia, 1668
Banca centrală a Suediei este cea mai veche bancă centrală din lume și a treia cea mai veche bancă în funcțiune.
Încă de la început, banca a funcţionat şi a fost administrată sub controlul direct al Parlamentului, pentru a preîntâmpina riscul ca regele să capete o prea mare influenţă asupra acesteia.
Începând cu anul 1897, Sveriges Riksbank capătă dreptul exclusiv de a emite bancnote. Moneda suedeză funcţiona în regimul etalonului-aur, ceea ce înseamnă că bancnotele emise de banca centrală a Suediei puteau fi schimbate, la cerere, cu monede de aur.
Acest lucru a fost valabil până în 1931, când a fost dată o lege temporară care elibera banca de această obligaţie. Legea cu pricina a fost reînnoită an de an, până în 1975. Atunci, a fost ratificată noua Constituţie a Suediei, care a separat total banca centrală de guvern, Sveriges Riksbank devenind o instituţie independentă şi nemaiavând niciun fel de obligaţie de a converti bancnotele emise de ea în aur.
****************
În ordinea cronologică a înfiinţării, Banca Naţională a României a fost cea de-a cincisprezecea bancă centrală a lumii, fiind fondată în anul 1880, înaintea Banca d’Italia (1893) sau Schweizerische Nationalbank (1907).
Hit la bani mărunți este o serie creată de Corina Vîrvea.
Surse foto: pexels.com, nextquotidiano.it, finanzbusiness.de, riksbank.se, bnr.ro