Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

πkant

Interviu Cătălin Tolontan: „Viitoarele valuri de contaminare vor fi și de furie”

  • mai 06, 2020
  • Anca Medeleanu

Jurnalistul de investigații Cătălin Tolontan, coordonatorul editorial al ziarului Libertatea invitat în matinalul Play the Day a vorbit despre analize din presa internațională, criza care abia acum începe, iar cum eventualele valuri de infectare se vor transforma în furie.

Cătălin Tolontan apreciază munca jurnaliștilor locali în lupta cu avalanșa de dezinformări, teorii ale conspirației și pentru furnizarea informațiilor importante care ajung să nu fie citate de cele mai multe ori de marile publicații.

Este convins că vom ieși din țară anul acesta, dar nu de capul nostru românesc.

Interviu Cătălin Tolontan la RadioHit 94,9 fm

Cum vi se pare că a gestionat sistemul sanitar actuala criză prin care trecem?

Dincolo de propaganda inevitabilă pe care orice guvern o face, nu stăm nici pe departe la fel de bine pe cât se spune și Molodva a simțim lucrul acesta.  Avem 42 de persoane decedate la milionul de locuitori, dublu față de Polonia care are 18, față de Croația cu 19 și de 4 ori mai mult ca Bulgaria care are 11. Și aici nu e doar statistică, sunt bunicii, părinții, frații noștri, dar asta nu înseamnă că nu am făcut ca stat și lucruri bune. Ca jurnaliști trebuie să păstrăm totuși o distanță critică față de guvern indiferent care este acela.

Dumneavoastră pe cine ascultați? Care declarații vi se par mai elocvente?

Cred că și-au împărțit rolurile, Vela vine cu geaca de piele „Top Gun” și este omul care mai oprește site-urile care nu-i plac. Klaus Iohannis este personajul echilibrat și care dă lucrurile grave, iar Orban este „vecinul” care discută despre ce o să se întâmple.

Toate statele lumii au apelat la această frică a omului și cumva primordial fără de care nu am fi stat în casă pentru că în ciuda amenzilor este evident că 90% dintre români au respectat regulile. E limpede că nu suntem nici pe departe un popor indisciplinat, nu suntem un popor leneș, s-a dovedit că și acum cu boli nu suntem un stat supradimensionat. Noi pe cifre reale avem unul din cele mai subnutrite state din Uniunea Europeană, dintre cei mai puțini angajați la stat.

Nu am menajat în niciun fel statul și nu am acționat ca jurnalist și mă refer inclusiv la presa locală. Am spus de nenumărate ori, surpriza majoră pentru mine ca jurnalist al acestei pandemii a venit de la presa locală, niște resurse nebănuite de care nu știam că mai există. Ei au reușit să întrețină televiziunile care nu citează de cele mai multe ori și își iau informațiile din publicații și radiouri locale.

Cât de greu este să faci o anchetă în stare de urgență?

E mai greu că nu putem fi împreună în fiecare moment când ne dorim acest lucru, dar asta e valabil pentru orice român. Am avut sentimentul inițial că vom lucra de acasă și pentru mulți dintre noi s-a ajuns în situația în care ne-am mutat la serviciu.

Oamenii muncesc mai mult de acasă pe aceeași bani sau chiar pe bani mai puțini uneori.

Asta am învățat toți, nu poți trage o linie cu creta între sufragerie și bucătărie unde să limitezi job-ul și viața privată. De aceea, sondajele de opinie spun că 7 din 10 oameni care au lucrat de acasă ar vrea să facă asta în continuare, dar să-ți dozeze timpul altfel. Companiile vor avea problema de a-și recâștiga încrederea oamenilor de a veni pe 15 la job.

Presa a avut de suferit în perioda asta?

Sigur. Să înțeleagă și oamenii trebuie să vă spun că statul a găsit o cale printr-o publicitate data presei din România care e undeva la 10 milioane de euro pe termen de patru luni. E o sumă mare, noi oricum cheltuim mult și nu știm pe presă.

Crezi că acești conducători au bifat căsuțe cu încotro ne duc și pe unde? Au idee unde ne îndreptăm?

Frumoasă comparație. Nu, dovadă că noi am rezolvat militarizat și bazându-ne pe frica oamenilor, o societate autoritară să fără mare respect pentru minorități, fără încredere în concetățeanul său  a folosit asta ca zonă. Nu cred că ei au vreun curs în minte clar în acest moment pentru că nici nu suntem obișnuiți să gândim strategic la nivelul politicii din România.

IA’ȘI ASCULTĂ tot interviul RadioHit!

Interviu Cătălin Tolontan la RadioHit 94,9 fm part2