Radio Hit

Playlist

BEN SAUNDERS - Dry Your Eyes

Mike Posner - Song About You

KATRINA + THE WAVES - Walking On Sunshine

HIT play live

Green Arrow

Simpozionul Național „Patrimoniul cultural al județului Iași: evidență, protejare și valorificare”

  • octombrie 24, 2018
  • Cincu Violeta

În perioada 30 – 31 octombrie 2018, Muzeul Municipal Iași, în parteneriat cu Academia Română – filiala Iași și Compartimentul Centenar al Primăriei Municipiului Iași, organizează cea de-a III-a ediție a Simpozionului Național „Patrimoniul cultural al județului Iași: evidență, protejare și valorificare”. Simpozionul va avea loc în Sala de conferințe a Muzeului Municipal Iași (str. Zmeu nr. 3) și își va începe lucrările marți, 30 octombrie, de la ora 10.00.

Redăm integral comunicatul de presă

Evenimentul reunește numeroși specialiști în domeniul protejării patrimoniului, arhitecți, istorici, arheologi și ingineri care activează în cadrul unor instituții de profil din Iași și din țară, cum ar fi Institutul de Arheologie al Academiei Române – filiala Iași, Institutul Național al Patrimoniului, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Muzeul Bucovinei din Suceava ș.a. De asemenea, sunt invitați să se alăture membri ai Ordinului Arhitecților din România, ai ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) și ai Direcției pentru Cultură a Județului Iași.

Arealul tematic al simpozionului vizează problema stării monumentelor încrise în lista patrimoniului mondial, tendinţele, practicile curente, modul în care se valorifică moștenirea culturală și noi soluții privind protejarea și conservarea patrimoniului arheologic și arhitectural din județul Iași. Aceste teme de discuție au fost abordate încă de acum doi ani, când cea dintâi ediție a simpozionului a avut loc în cadrul Festivalului Internațional al Educației (20 – 21 mai 2016). Evenimentul este organizat prin planul de marketing al proiectului „Consolidare și restaurare imobil în vederea înființării Muzeului Municipal Iași”, finanțat prin Programul Operațional Regional – Axa 1, prin care a fost reabilitată Casa Burchi-Zmeu, clădire în care funcționează muzeul orașului, și prin proiectul „Protejarea prin dezvoltarea unor strategii durabile pentru o mai bună ocrotire a siturilor de patrimoniu mondial UNESCO din România”, contract de finanțare nr.  PN-III-P4-ID-PCE-2016-0737,  beneficiar Academia Română – Filiala Iași.

 

Continuarea acestui simpozion sub egida Primăriei Municipiului Iași și a Muzeului Municipal Iași este oportună deoarece, prin prisma dezbaterilor pe marginea subiectelor propuse, pot fi stabilite anumite direcții de acțiune atât pentru municipalitate, cât și pentru ale alte instituții abilitate în domeniu.