Radio Hit

Playlist

BEN SAUNDERS - Dry Your Eyes

Mike Posner - Song About You

KATRINA + THE WAVES - Walking On Sunshine

HIT play live

Green Arrow

AUDIO. Senatorul PNL de Iași, Iulia Scîntei: Suspendarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii, un atac la proprietatea privată

  • mai 21, 2018
  • Cincu Violeta

Documentul în care se propune suspendarea contribuţiilor la Pilonul II, în a doua jumatate a anului, a fost introdus din greşeală în agenda legislativă a Guvernului. Precizarea a fost făcută, luni dimineață, pentru Digi24, de Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză. Măsura apare într-un proiect care este deja publicat pe site-ul instituţiei şi ar trebui să fie aprobat până la sfârşitul lunii iunie.

Senatorul PNL de Iași, Iulia Scîntei nu crede că proiectul va fi retras și susține că e cel mai grav atac la adresa proprietății private de la Revoluție pînă astăzi

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), alături de mai multe organizaţii, a cerut Guvernului să menţină neschimbat modul de funcţionare al Pilonului II de pensii.

Ideea a fost criticată de PNL și USR.

Proiectul publicat publicat în programul legislativ prevede o încasare integrală la buget pentru contribuţiile CAS şi „suspendarea contribuţiilor în perioada 1.07-31.12.2018” la pilonul II de pensii private.

Totodată, draftul vizează o contribuţie fixă de 84 lei în primul an, care ar urma să crească anual până la 125 lei in cinci ani. Această contribuţie ar urma să fie dedusă din impozitul pe venit.

În plus, proiectul prevede o contribuţie a angajatorului egală cu a angajatului şi dedusă din impozitul pe profit în funcţie de mărimea companiei – 50, 25 sau 10 angajaţi.

Contribuţia virată către Pilonul II a plecat de la 2% din venitul brut în 2008 şi trebuia să ajungă la 6 la sută în 2016. Însă, după mai multe întârzieri, contribuţia a ajuns la 5,1% în 2016, dar a scăzut la 3,75% anul acesta. Drept urmare, românii care au contribuit timp de 10 ani au acum mai puţini bani în conturi. Potrivit Asociației pentru pensii, sumele sunt cu aproape 13% mai mici, ceea ce înseamnă o scădere de 1,1 miliarde de euro.

Săptămâna trecuta, liderul PSD, Liviu Dragnea( foto), a declarat că informaţiile privind intenţia Executivului de a introduce ”contributivitate zero” la Pilonul II de pensii sunt ”o prostie şi o minciună”, el spunând că nu există un proiect oficial care să prevadă reforma sistemului de pensii.