Radio Hit

Playlist

NORAH JONES - Wintertime

HAIRCUT 100 - Love Plus One

Mike Posner - Song About You

HIT play live

Green Arrow

Vot pentru diaspora: Scrisoare deschisă adresată președintelui României, Klaus Iohannis

  • mai 16, 2019
  • Narcis Pohoata

Un număr de 35 de asociații și grupuri civice din țară și din diaspora
îi solicită Președintelui României, Domnul Președinte Klaus Iohannis,
ca, în calitatea sa de apărător al Constituției, să semnaleze Curții
Constituționale a României o nedreptate flagrantă pentru numeroși
cetățeni români: reprezentarea diasporei în parlament este mult sub ceea
ce legea 208/2015 pentru organizarea alegerilor prevede ca normă de
reprezentare. Atașăm scrisoarea deschisă, care se regăsește și pe
pagina: 

Domnule Președinte Klaus Iohannis,

Așa cum au demonstrat-o prin răsturnarea de situație la alegerile prezidențiale din 2014, cetățenii români din diaspora pot și vor să aibă un cuvânt de spus pentru patria lor, iar țara este datoare să și asculte fiicele și fiii.

Dar, pentru alegerile parlamentare, românii din străinătate au fost – și sunt – împiedicați să-și exercite dreptul lor prin obstacole fizice, informaționale și, mai ales, legale. Ei nu sunt reprezentați de un număr just de parlamentari în Parlamentul de la București. Votul lor are greutate mai mică decât cel al compatrioților lor de acasă.

Îndată după alegerile din decembrie 2016, un grup de români din diaspora și din țară și-au unit eforturile într-o acțiune de amploare pentru a denunța pe cale legală această nedreptate. Căci, Domnule Președinte, Constituția României prevede fără echivoc egalitatea cetățenilor în fața legii: fără deosebire de religie, de sex, de etnie. Fără deosebire de domiciliu.

Urmând calea legală, cetățenii s-au adresat instituției Avocatului Poporului, solicitând sesizarea Curții Constituționale a României pentru a constata neconstituționalitatea parțială a Legii 208/2015 care reglementează alegerile parlamentare la termen, aflată în vigoare. Solicitarea a fost înregistrată la instituția Avocatului Poporului cu nr. 1297/28.01.2019 și a fost urmată de 83 de cereri conexe trimise din România, Franța, Germania, Elveția, Italia, Canada, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie și Irlanda.

Instituția Avocatului Poporului a respins sesizarea cu argumente ce dovedesc o înțelegere eronată a principiilor statului de drept. Spre exemplu, în răspunsul instituției Avocatului Poporului se afirmă în mod repetat că „legiuitorul poate alege orice soluție dorește” – deși legiuitorul se supune Constituției și are libertatea de a legifera numai în acest cadru.

La argumente bazate pe date numerice și pe calcule matematice, răspunsul este evaziv și lipsit de relevanță în speță. În răspunsul ei, instituția Avocatului Poporului face trimitere la un proiect de lege care ar putea să corecteze situația. Or, acest proiect nu este legislație în vigoare și nu are nici un impact asupra constituționalității Legii 208/2015 la care se referă solicitarea.

Știm, Domnule Președinte, că v-a fost adresat un memoriu prin care sunteți rugat ca, în calitatea Dumneavoastră de apărător al Constituției, să semnalați Curții Constituționale a României nedreptatea fundamentală observată și formulată în acest memoriu.

Noi, semnatari ai acestei scrisori deschise, ne alăturăm memoriului și vă adresăm solicitarea să sprijiniți cu toate mijloacele de care dispuneți corectarea nedreptății făcute nouă și concetățenilor noștri.

Cu deosebită considerație,

Grupul de acțiune Un Timbru pentru Dreptate

Acțiunea Civică Galați

Alba Iulia Civică

Aradul Civic

Asociația Bihorul Civic

Asociaţia Civică #activag Piteşti

Asociația Platforma România 100

Canada Save Roșia

Corupția Ucide

Cuza vrea dreptate Iași

Diaspora Franța Solidară cu România

Grupul Civic Cetățean Implicat

Grupul Civic Madrid

Inițiativa Timișoara

Mișcarea Civică Diaspora Belgia

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

ProCivic Baia Mare

Reset

Rezist Constanța

Rezist Iași

Rezist Marseille

Rezist Milano

Rezist Toronto

Rezist Bilbao

Rezist Budapesta

Rezist Dublin

Rezist Galați

Rezist Ingolstadt. Și eu sunt din România

Rezist- Londra Protestatari Pro Democratie

Rezist Lyon

Rezist WMW

Rezist Zürich

Rezistența din Diaspora

Ștafeta Steagului Uniunii Europene

Vă vedem din Iași