Radio Hit

Playlist

AXWELL and INGROSSO - Dreamer

- RADIO HIT 94.9FM

JANELLE MONAE - Make Me Feel (RadioEdit)

HIT play live

Green Arrow

Semnal de alarmă: Consumul de etnobotanice nu va mai fi pedepsit

  • septembrie 26, 2018
  • Amalia Horciag

O decizie a instanței supreme poate avea efecte dezastruoase, atrag atenţia specialiştii. Este vorba despre hotărârea prin care nu vor mai fi pedepsite de lege persoanele care consumă etnobotanice. Semnalul de alarmă este tras de magistraţi şi medici, care spun că acest lucru ar putea duce la închiderea a zeci de dosare, dar şi la o creştere alarmantă a numărului de consumatori. Procurorii nu-i vor mai putea urmări penal pe cei care cumpără substanţe etnobotanice pentru consumul propriu, iar dosarele care sunt pe rol vor fi închise. Sunt consecinţele directe ale deciziei luate de instanţa supremă.

„Dezavantajul este că nu vom mai putea ajunge la dealeri, pentru că în mod firesc de la consumatori noi urmărim dealerii pentru a-i prinde. Nu vom avea temei legal să confiscăm astfel de substanţe pentru că astăzi Poliţia, sau Parchetul, când surprinde tânărul consumând are posibilitatea sa confişte acele substanţe”, spune Cristi Danileţ, judecător

La Iaşi, de la inceputul anului, la Institutul de Psihiatrie Socola au fost internate 87 de persoane care au consumat etnobotanice. Numărul lor creste alarmant, atrag atenţia medicii.

„Produc o dependență foarte severă începând de la primele doze. Imaginați-vă, este ca un pumn în plex atunci când nu ești pregătit, deci este absolut periculos”, afirmă dr. Ovidiu Alexinschi, psihiatru Institutul de Psihiatrie Socola.