Radio Hit

Playlist

AXWELL and INGROSSO - Dreamer

- RADIO HIT 94.9FM

JANELLE MONAE - Make Me Feel (RadioEdit)

HIT play live

Green Arrow

Se cunoaşte identitatea femeii care a pozat pentru tabloul „L’Origine du monde”

  • septembrie 26, 2018
  • Amalia Horciag

S-a dezlegat unul dintre cele mai mari mistere ale artei. Graţie lucrărilor unui mare specialist, s-a descoperit cine a fost femeia care i-a pozat pictorului Gustave Courbet pentru celebrul său tablou „L’Origine du monde”. Despre cine este vorba?

Femeia al cărei sex în primplan a fost imortalizat de Gustave Courbet în „L’Origine du monde” se numea Constance Quéniaux, o fostă dansatoare a Operei din Paris. O spune Claude Schopp, cercetător francez, specialist al lui Dumas. Descoperirea sa se datorează hazardului, mai exact analizei pe care a făcut-o în jurul corespondenţei dintre Alexandre Dumas şi George Sand. O greşeală de transcriere a unui cuvânt – „interviu” în loc de „interior” – a pus capăt enigmei din jurul celui mai celebru nud din lume, expus la muzeul d’Orsay din Paris din 1995.

De 152 de ani încoace nu se cunoştea decât comanditarul tabloului: un diplomat turco-egiptean pe nume Khalil-Bey, figură flamboaiantă a Parisului anilor 1860. „L’Origine du monde” fusese pictat de Gustave Courbet, la cererea diplomatului, în vara lui 1866. De-a lungul decenilor s-au vehiculat diverse nume pentru a identifica modelul pictorului. Niciuna din femeile citate nu corespundea însă imagnii lăsate de artist. In schimb, părul negru al lui Constance Quéniaux, sprâncenele sale negre şi pilozitatea ei, vizibile pe pânză, corespund şi descrierilor făcute pe vremea când era dansatoare la Operă. In plus există fotografii cu dansatoarea făcutăde celebru Nadar. Quéniaux care, în 1866, avea 34 de ani, nu mai dansa de 7 ani şi era una dintre… amantele lui Khalil-Bey.