Radio Hit

Playlist

BEN SAUNDERS - Dry Your Eyes

Mike Posner - Song About You

KATRINA + THE WAVES - Walking On Sunshine

HIT play live

Green Arrow

Patru ani de la un moment istoric pentru fotbalul ieșean, debutul în Europa. Andrei Cristea, autorul primului gol european: ”A fost un meci de gală!”. Florin Prunea: ”O sărbătoare pentru întreg orașul”. Ce spun eroii de atunci ai Copoului

  • iulie 16, 2020
  • Narcis Pohoata

Marți s-au împlinit patru ani de la primul meci al unei echipe ieșene de fotbal în cupele europene. Pe 14 iulie 2016, CSMS Iași, cum se numea atunci echipa din Copou, remiza pe teren propriu cu croații de la Hajduk Split în turul 2 preliminar din Europa League, la capătul unui meci spectaculos la care au asistat peste 10.000 de spectatori.

Ieșenii pregătiți atunci de antrenorul Nicolo Napoli și conduși de președintele Florin Prunea au avut un start excelent de meci, au condus cu 2-0 încă din minutul 24, după golurile lui Andrei Cristea (min. 19) și Gianmarco Piccioni (24), același scor fiind înregistrat pe tabelă și la pauză. Oaspeții au redus din dferență în minutul 48, prin Ohandza, iar în al cincilea minut al prelungirilor Said a egalat după o greșeală a portarului Branko Grahovac, care a scăpat mingea în poartă.

În returul de la Split, Hajduk s-a impus cu 2-1 prin golurile marcate de Tudor (22) și Ohandza (90), respectiv Alex Ciucur, obținând calificarea mai departe.

Trebuie spus că CSMS Iași a jucat în acel an în cupele europene de pe locul 7, după ce a câștigat play-out-ul cu Nicolo Napoli pe bancă și cu Florin Prunea în postura de președinte executiv. Ieșenii au câștigat meciul decisiv pentru participarea în Europa League la Timișoara, în ultima etapă. ACS Poli, echipă pregătită atunci de regretatul Ionuț Popa, a condus cu 2-0, dar Iașiul a revenit și s-a impus cu scorul de 3-2 prin golurile marcate de Cristea, Golubovic și Piccioni, victoria ducând-o pe Poli în premieră în Europa. CSMS a profitat în acel an de faptul că Dinamo (locul 4) și ASA Tg. Mureș (locul 6) nu au avut drept de participare în cupele europene și a mers în Europa League de pe locul 7 alături de Astra, FCSB (Liga Campionilor), Pandurii și Viitorul (Europa League).

Florin Prunea: ”A fost un moment unic pentru Iași”

ProSport i-a contactat pe câțiva dintre artizanii acelei participări europene pentru CSMS și la unison și-au exprimat speranța că Iașiul va retrăi astfel de momente în viitor. Fostul președinte Florin Prunea a vorbit despre dubla cu Hajduk, dar și despre decizia de a-l demite ulterior pe Nicolo Napoli.

Florin Prunea, fost președinte în Copou: ”Ce-au trecut anii! A fost un moment unic pentru Poli Iași. Mi-aș dorit mult ca Iașiul să mai trăiască un asemenea moment. Îmi aduc aminte de atmosfera extraordinară de pe stadion. A fost o sărbătoare pentru întreg orașul, un stadion arhiplin. Un eveniment unic, o performanță la care s-a muncit foarte mult, atunci am reușit să schimbăm și scaunele într-un timp record. Păcat că am ratat victoria în acel final de meci. La 2-0 am avut două ocazii mari de a face 3-0, dar pe final am fost egalați atunci. A fost o echipă frumoasă atunci și nu am înțeles niciodată de ce s-a renunțat la acea echipă in corpore după plecarea mea. A fost atunci una dintre cele mai bune echipe din istoria Iașiului. Acea echipă a câștigat play-out-ul după 15 meciuri fără înfrângere”, a declarat Florin Prunea, care s-a referit și la demiterea lui Nicolo Napoli din sezonul următor: ”Cu Napoli nu am mai apucat să vorbesc de atunci, din păcate. El este supărat pe mine și eu îl înțeleg. Dar eu la momentul respectiv trebuia să apăr interesul clubului. Și decizia de a-l demite a fost una inspirată, pentru că dacă vă aduceți aminte nu mai erau rezultate, el nu mai avea dialog cu echipa și a trebuit să iau o decizie. L-am adus pe Neagoe, care știți cu toții ce rezultate frumoase a avut la Iași, 15 meciuri fără înfrângere și câștigarea play-out-ului. Legat de Napoli, nu am avut ce să fac, nu am avut de ales. Timpul ne presa, trebuia să iau o decizie, iar el nu era de acord. A avut o clauză contractuală negociată care ne-a permis să-l demitem. Nu am avut ce să fac. Și tata dacă era antrenor, la fel procedam”. Reamintim, Florin Prunea a apelat atunci la Poliția Locală pentru a-l determina pe Nicolo Napoli să părăsească echipa.

Andrei Cristea, autorul primului gol european pentru Iași: ”Un meci de gală”

Atacantul Andrei Cristea, care se află și astăzi în Copou, își aduce aminte cu plăcere de acele momente și consideră dubla cu Hajduk Split ca fiind vârful fotbalului ieșean.

”Acea participare europeană a fost cireașa de pe tort pentru noi, după ani de muncă și de sacrificii, salvări de la retrogradare. A fost ca o creștere a clubului, a fost vârful echipei de atunci. Mă bucur mult că am putut să pun umărul la acea calificare și că am făcut parte din acea echipă frumoasă, stabilă din punct de vedere sportiv și financiar. Iar faptul că am marcat acel gol din tur, primul pentru Iași în cupele europene, este o mândrie și o onoare. Mă bucur că am marcat într-un meci festiv, cu stadionul plin. Cu două-trei zile înainte nu mai erau bilete, toată lumea voia să vină la meci. Cred că dacă aveam un stadion de 25.000 de locuri era plin la acel meci. Acela a fost vârful și acolo trebuie să tindem din nou. După două play-out-uri câștigate și o participare în cupele europene a venit apoi o calificare în play-off. S-a construit pe o bază solidă atât financiar, cât și sportiv, s-a creat o echipă competitivă cu jucători buni”, a declarat Andrei Cristea pentru ProSport.

Ionuț Voicu: ”A fost un meci aparte pentru mine”

Căpitanul Iașiului atunci, Ionuț Voicu, a declarat: ”A fost un meci aparte, primul al Iașiului în Europa. Publicul a fost fantastic, stadionul arhiplin, așa cum nu s-a mai văzut de foarte mult timp la Iași. Un meci special și pentru mine, pentru că nu a fost ușor să te salvezi în primul an de la retrogradare, când au picat șase echipe, iar în anul următor să joci în cupele europene. A fost o dublă foarte echilibrată și cu puțină șansă puteam scoate mai mult, pentru că am condus acasă până în minutul 90. Din păcate în fotbal, la orice mică greșeală, se duce totul de râpă. Dar în continuare am arătat ca o echipă puternică, pentru că nici la ei nu am cedat și am făcut un joc bun. Salutări ieșenilor, le doresc din tot sufletul să se salveze de la retrogradare și cred că o se se întâmple asta”.

Alex Ciucur: ”Am făcut o figură frumoasă, ne-am ridicat la nivelul competiției”

Și Alex Ciucur, cel care a marcat în returul de la Split pentru CSMS Iași, își aduce aminte cu plăcere de acea dublă. ”A fost o atmosferă foarte frumoasă atunci. M-am bucurat pentru Iași, pentru oraș, pentru suporteri, pentru că meritau o calificare în Europa League. M-a bucurat atmosfera din jurul echipei și tot ce s-a făcut în acea dublă manșă. Eu mai jucasem înainte cu Pandurii, știam că va urma ceva frumos. Din păcate, nu a fost să fie o calificare mai departe, dar am făcut o figură frumoasă cu toții și nu cred că ne-am făcut de râs. Poate mulți se așteptau să ne facem de râs, ținând cont că a fost prima participare, dar eu zic că ne-am ridicat la nivelul competiției și chiar puteam merge mai departe. Sper ca Poli Iași să ajungă pe viitor din nou în cupele europene. Să dea Dumnezeu să vă salvați, pentru că ar fi mare păcat ca o echipă ca Iașiul să retrogradeze. Pentru că lumea iubește fotbalul acolo, ar fi păcat pentru suporteri”, a declarat Alex Ciucur.

La rândul său, Alexandru Țigănașu, acum fotbalist la FC Botoșani, a declarat: ”A fost un meci istoric pentru fotbalul ieșean, primul în cupele europene. Te simți altfel când simți că poți să scrii istoria, pentru că echipa nu mai avusese șansa de a juca în Europa. Îmi amintesc că a venit foarte multă lume a stadion, atmosfera a fost foarte frumoasă, suporterii s-au bucurat de acea dublă. Din păcate nu am reușit să trecem mai departe, deși am avut 2-0 acasă. Cred că puteam obține mai mult de la acea dublă”.

Branko Grahovac: ”A fost un meci istoric, iar galeria a fost cea mai bună piesă a noastră”

Portarul Branko Grahovac își amintește că suporterii au fost la înălțime în meciul tur din Copou. ”A venit și meciul istoric cu Hajduk Split după doi ani la Poli Iași, știu că era euphoria foarte mare în oraș. Cel mai frumos oraș din România. Echipa noastră a fost pregătită foarte bine pentru dubla cu Hajduk. Am fost mai buni pe teren, după 2-0 Cristea a ratat situația de gol clară pentru 3-0 și să terminăm treaba practic în primul joc. Doi ani de zile am avut evoluții bune la Poli și prima greșeală mare a venit exact în cel mai important meci din istoria Iașiului. Din păcate, în al doilea meci evoluția mea bună nu a fost suficientă pentru a recupera greșeala pe care am făcut-o la Iași. Din vina mea sută la sută Poli nu a plecat mai departe în UEFA. La dubla cu Hajduk până atunci niciodată nu am simțit atât de mare susținere din partea tribune, spectatorii noștri au fost ceva ce nu pot să uit vreodată. Galeria noastră ne-a susținut ca niciodată, pot să spun sincer că în dubla cu Hajduk dintre toți, jucători, staff-ul tehnic, cea mai bună piesă au fost spectatorii, galeria noastră Băieți veseli”, a declarat Branko Grahovac, acesta fiind completat de Alexandru Crețu, acum la NK Maribor, în Slovenia, cel care a prins un sfert de oră în returul de la Split: ”E un sentiment unic pentru noi ca jucători atunci când pentru prima dată în istoria clubului s-a realizat o performanță atât de mare, știu că la momentul respectiv cei din conducere au făcut eforturi uriașe pentru a primi licența de participare în Europa League. Îmi aduc aminte că în primul meci acasă a fost o atmosferă senzațională creată de alb-albaștri în tribune, ei cred că au fost punctul nostru forte în disputa de acasă contra celor de la Split.

Cum a arătat echipa ieșeană în dubla cu Hajduk Split:

Tur: Grahovac – Mihalache, Frăsinescu, Țigănașu (78 Martin) – Ciucur (65 Ciucă), Mitic, Vasile Gheorghe, Bole – Andrei Cristea, Piccioni (82 Dan Roman). Antrenor: Nicolo Napoli.

Retur: Grahovac – Voicu, Mihalache, Frăsinescu, Țigănașu – Ciucur (62 Martin), Mitic, Vasile Gheorghe (76 Crețu), Bole – Andrei Cristea (81 Dan Roman), Piccioni. Antrenor: Nicolo Napoli.

(Narcis POHOAȚĂ)