Radio Hit

Playlist

BEN SAUNDERS - Dry Your Eyes

Mike Posner - Song About You

KATRINA + THE WAVES - Walking On Sunshine

HIT play live

Green Arrow

Niciun pacient asimptomatic sau bolnav cu forme ușoare de SARS COV2 nu a cerut să se externeze din Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

  • iulie 07, 2020
  • Narcis Pohoata

Declarația a fost făcută la Radio HIT Iasi de managerul unității medicale ieșene. Carmen Dorobăț a oferit ca exemplu și cazul unui pacient care, deși avea teste negative de o săptămână, pentru că are încă simptome, a cerut medicilor acordul să rămână în spital. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, Carmen Dorobăț a spus că doctorii trebuie să își facă datoria într-un context legislativ și politic dificil. În premieră, pentru prima dată pacienții cer argumete științifice în explicațiile doctorilor privind infecția cu SARS COV 2.

Carmen Dorobăț:La Iași, la Boli Infecțioase, nu am avut cereri de externare în afara reglementărilor care au fost stipulate prin ultimul ordin de ministru 1137 care privea lărgirea condițiilor de externare pentru pacienții asimptomatic și pentru cei cu forme ușoare. Au înțeles oamenii, că trebuie să avem discuții pe această temă. Am stat de vorbă cu pacienții.Mulți dintre ei au spus că așteaptă să se negativeze. Mai mult, avem un pacient negativ de o săptămână. Încă are simptome și a cerut să rămână în spital pentru că se simte în siguranță.

Ce credeți că a contat în decizia pacienților de rămâne în spital sub supraveghere medicale și nuau ales să meargă acasă?

Carmen Dorobăț: Este greu de spus. Am avut discuții cu pacienții. Oamenii nu se simt în siguranță dacă ar pleca la domiciliu. Fie probabilitatea ca boala să se agraveze. Fie probabilitatea de a-i infecta pe cei dragi, din familie.Am atras atenția că se poate pleca acasă potrivit hotârîrii Curții Constituționale dacă au condiții de izolare chiar epidemiologic vorbind. Cu toate acestea, în spital nu am avut astfel de cereri. Facem însă externările normale.

Câți pacienți ar fi putut să plece acasă și nu au vrut?

Carmen Dorobăț:Greu de spus. S-au făcut externări. Pe parcursul săptămânii trecute aveam 150 de pacienți, apoi 130. Acum avem 198 în această dimineață. Avem și 90 de locuri libere. La Terapie Intensivă este primul moment în care nu avem nici un pacient și ne propunem să facem o dizinfecție.

Cum relaționați cu pacienții pe acest vid de putere?

Carmen Dorobăț:Fiecare în lumea asta face meseria lui. Dacă Curtea Constituțională a dat această decizie înseamnă că juridic așa e corect. Noi, de partea cealaltă , trebuie să ne facem treabă.La patul bolnavului trebuie să petrecem mai mult timp. Să le explicăm ceea ce este bine, ceea ce este rău pentru sănătatea lor. În condițiile aceastea, cu sau fără luptă politică, ne apropiem de o campanie electorală, noi medicii trebuie să știm să gestionăm acest moment. Din punct de vedere al stării de sănătate, cetățenii să sufere cât mai puțin.

Cât alocați unui pacient atunci când nu e informat? Cât a contat activitatea psihologilor în relația cu pacienții diagnosticați cu SARS Cov 2?

Carmen Dorobăț:Foartă importantă este prezența psihologilor. Am avut și avem trei psihologi și un asistent social. Avem și un kinetoterapeut care îi învață să respire și să facă gimnastică respiratorie pentru ca urmările la nivelul aparatului respirator să fie minime spre deloc. Deși avem multe necunoscute în ceea ce privește infecția, nu partea medicală este cea care pune probleme. Cu excepția cazurilor de la Terapie Intesivă. Ceea ce pune probleme este această atitudine care trebuie să ne apropie de psihoterapia acestor pacienți. Ei trebuie să înțeleagă ce este această boală. Pacienții citesc mult și trebuie să avem un fundament științific. Este pentru prima dată când în discuțiile cu pacienții trebuie să aducem un argument științific pentru a ne face mai convingători.