Radio Hit

Playlist

BEN SAUNDERS - Dry Your Eyes

Mike Posner - Song About You

KATRINA + THE WAVES - Walking On Sunshine

HIT play live

Green Arrow

Marian Berdan, Electra: „Alți clienți din Vest nu se prea se apropiau de noi, știind că suntem din România. Acum au căpătat curaj”

  • iulie 07, 2020
  • Cincu Violeta

„Ar putea fi prima mare fabrică cu capital 100% ieșean construită aici în ultimii 30 de ani.” Așa spune cu mândrie omul de afaceri Marian Berdan. Dacă spui Marian Berdan, spui grupul de firme Electra. E liderul naţional în producţia de interfoane şi alte sisteme inteligente pentru locuinţe. Marian Berdan a dezvoltat prin resurse proprii un centru de cercetare. Omul de afaceri Marian Berdan a decis în 2017 să îşi mute sediul din zona industrială a Iaşului în cea a Miroslavei. Fabrica este acum un fragment din Sillicon Valey.

Omul de afaceri a fost invitat la Business HIT Interview.

Care a fost valoarea investiției?

Marian Berdan: O investiție de aproape 6 milioane în construcție, cu toate dotările necesare din industria electronică – asta înseamnă aer condiționat filtrat, nu este voie să pătrundă în firmă particule de praf mai mici de câțiva microni. Totul organizat după fluxul tehnologic pe care îl avem, ceea ce cred că va duce la creșterea productivității muncii, creșterea calității produselor. Și în acest fel vrem să ne impunem în sud-estul Europei ca un jucător important pe piețele noastre de desfacere.

Ce a generat decizia de a muta activitatea din municipiul Iași la Miroslava?

Marian Berdan: Un singur fapt – acela că Miroslava este foarte aproape de Iași și că au avut disponibile terenuri la un preț foarte bun prin concesionare, într-un parc industrial. Nu e niciun secret, noi am încheiat contract de concesiune cu un cost de 1,4 euro metrul pătrat pe an, iar acest cost include și 0,5 euro asigurarea utilităților și buna desfășurare în cadrul parcului. Să facă șosele, să deszăpezească iarna, chestiuni de genul acesta.

Pe câte hectare se întinde Electra la Miroslava?

Marian Berdan: Pe 2,2 hectare.

O extindere ce nu era posibilă în municipiul Iași pentru că terenurile erau scumpe sau pentru că nu erau disponibile?

Marian Berdan: Am căutat inițial în Iași, dar nu te puteai apropia. Mai ales pentru o firmă de producție. Să cumperi un metru pătrat cu 60 de euro, cât se cerea atunci, în niște zone extrem de poluate, cu multe dărâmături, era imposibil. În felul acesta, noi ne-am axat pe o clădire funcțională, banii îi cheltuim mai departe pe investiții de care avem nevoie, deci a fost destul de rentabil.

Era necesară extinderea, dezvoltarea companiei?

Marian Berdan: Era necesară, fiindcă în vechea locație nu se mai putea construi nimic. Fluxurile de producție nu erau continue, erau secționate de faptul că producția era organizată pe mai multe etaje. Nu mai era propriu pentru noi la nivelul la care am ajuns după aproape 30 de ani de la înființare.

Este un proiect arhitectural inedit realizat de Alexandra Berdan. A fost o provocare pentru fiica dumneavoastră?

Marian Berdan: A fost o provocare și pentru mine, și pentru ea. În sensul că mulți m-au acuzat că sunt destul de dur cu copiii mei. Nu este adevărat. Sunt într-adevăr pretențios cu modul lor de evoluție profesională și am înmânat acest proiect, această responsabilitate Alexandrei fiindcă este foarte bine pregătită, este talentată și nu spun asta neapărat penru că sunt tatăl ei. Are putere de muncă, a câștigat deja și premii în arhitectură, iar cu această clădire, această realizare a ei a fost premiată la Romanian Business Awards anul trecut, în luna aprilie la București, premiu acordat de un juriu internațional.

I-ați lăsat liberă creativitatea sau când v-a prezentat proiectul ați mai intervenit?

Marian Berdan: Desigur, între beneficiar și prestator există o relație. Beneficiarul cere ce anume vrea. Noi i-am prezentat fluxurile de fabricație, i-am cerut ca și principii să avem foarte multă transparență, trebuie să fie o legătură vizuală permanentă între partea de conducere și partea de execuție din firmă, să avem un traseu logic și optim al materialelor și al fluxului tehnologic. Restul îi aparține ei, modul în care a fost gândită. Trebuie să mai avem în vedere încă un fapt care a fost o provocare și pentru ea, dar și pentru noi: faptul că în această clădire sunt trei firme, toate din grupul de firme Electra și acuma este comunicarea între noi, legăturile chiar fizice. Ajungem repede unul la altul, dar suntem în același timp și foarte separați.

 

Și un concept foarte frumos, e foarte multă trasparență.

Marian Berdan: Da, acesta a fost unul dintre criteriile pe care le-am cerut să le aibă în vedere atunci când proiectează. E foarte mult de muncă. Am folosit materialele cele mai bune, am folosit echipele sau antreprenorii cei mai buni din Iași.

Și a venit momentul pandemiei, al ordonanțelor de urgență. Cum ați descrie acea perioadă în care România a stat în casă, ca om de afaceri?

Marian Berdan: Eu mi-am propus foarte clar, deci nu avem voie în mintea noastră să fim cumva întrerupți în munca noastră, mai ales că eram proaspăt veniți aici și aveam multe lucruri de aranjat. De aranjat fluxurile tehnologice, birouri… Și atunci am discutat foarte mult cu oamenii, aproape zilnic vorbeam cu ei prin sistemul nostru de sonorizare, să respectăm regulile. Nu au lipsit niciodată dezinfectant, săpun, totul a fost curat, accesul persoanelor străine în firmă nu este liber. Dar cred că a contat foarte mult că nu am avut niciun caz faptul că transportul personalului de la firmă acasă s-a făcut cu microbuze închiriate de noi, dar numai pentru Electra. Nicio altă persoană străină nu a circulat cu acele microbuze. Cum veneau aici la schimburi erau dezinfectate de oamenii noștri, transportatorul ne-a asigurat prin documente că și ei dezinfectează la plecarea în cursă, am avut măști de protecție și nu a fost nicio problemă.

Iată, sunt trei luni de la declararea stărilor de urgență și apoi de alertă în România. Cum au reacționat oamenii de afaceri de pe nișa în care vă aflați?

Marian Berdan: Noi avem mai multe nișe de vânzări, fiind cele trei firme din grup, firma-mamă Electra. Se pare că noi, producătorii de sisteme de securitate, de control acces în clădiri, ca-n orice criză, cresc comenzile pe acest sector. S-a observat asta și la export. Bine, a fost și o chestiune că a fost blocat acest lanț de aprovizionare între China și Europa. Și atunci în unele rafturi din magazinele din Vest se găseau doar produsele noastre. Ba mai mult, și alți clienți din Vest, deși știau de noi, dar nu prea se apropiau de noi, știind că suntem din România, acum au căpătat curaj și suntem abordați, întrebați. Încercăm să stabilim niște legături comerciale. În România, ceea ce înseamnă desfacere pentru Electra au crescut la fel comenzile, fiindcă oamenii vor să fie mai în siguranță. Pentru firma-mamă Electra este OK. De ce? Pentru că noi avem produsul nostru. Pe produsele noastre putem scrie Made în România, Made in Electra, Iași – România. Celelalte două firme fac circuite imprimate pentru industria electronică și asamblări de componente electronice pe circuite imprimate. La ei au mai scăzut un pic, pentru că industria din Vest, dar și din România a încetinit destul de mult în perioada pandemiei. Chiar după ce s-au ridicat restricțiile s-a menținut această scădere cam de 20% în zonele lor.

Măsurile adoptate de Guvern v-au folosit? Sunteți un plătitor important de taxe și impozite, un angajator important. Cum le caracterizați?

Marian Berdan: Aici sunt mai multe moduri de abordare legate de modul cum a sprijinit Guvernul în această perioadă industria. Eu cred că a făcut ceea ce trebuia să facă, poate trebuia reacționat un pic mai rapid. Dar s-a făcut ceva. De exemplu, chestiunea aceasta cu amânarea ratelor pentru creditele de investiții a fost un lucru bun. Fiindcă în perioada aceasta de șase luni de incertitudine, în care nu știam ce se va întâmpla, ne-a luat responsabilitatea asta de a căuta resurse financiare pentru plata ratelor. A fost o chestie foarte bună amânarea lor. Vom vedea ce va fi după. Pe urmă, IMM Invest – una din firme a aplicat la așa ceva. Sigur, aici sunt critici. Dar banii aceștia nu se pot da oricum, oricui. Vom aștepta și vom vedea.

Pronosticuri pe termen scurt și mediu?

Marian Berdan: Datorită acestei pandemii care a agravat destul de mult viața economică, atât pe plan european, cât și global, e unul de neîncredere și eu, personal, sunt în așteptarea unei crize majore în Europa și pe plan mondial, criză care va ieși tot mai mult la iveală din momentul în care, într-un fel sau altul se va rezolva problema acestei pandemii. Dar indiferent de ce se va întâmpla, noi va trebui să funcționăm.

Ați concediat angajați?

Marian Berdan: Da, am făcut o mică reorganizare și restructurare a firmei pentru Electra, mai mult pentru faptul că am renunțat la serviciile de export din Iași și ne-am mutat la Viena, la cea de-a patra firmă din grup. Și acuma Viena va fi reprezentantul nostru comercial pentru Electra. Am făcut lucrul acesta fiindcă am profitat cumva mai mult de bunul renume și de autoritatea pe care o are Austria pe piața europeană și nu numai.

Micșorări de salarii?

Marian Berdan: Nu, din contră, am mai crescut unde a trebuit.

În toată această perioadă v-a fost frică? Ați văzut teamă la oamenii care au venit în continuare la lucru?

Marian Berdan: În primul rând că mi-a fost mie frică și teamă, pentru că am o responsabilitate mult mai mare. Nu i-am întrebat pe oameni dacă le este frică, dar îi simțeam că sunt foarte cooperanți. Spuneam că trebuie făcut lucrul acesta, lucrul acesta îl făceau. Sigur, erau și unele persoane greu de convins în această perioadă. Noi avem un sistem de securitate destul de bine pus la punct, în toată firma avem vreo 37 de camere de luat vederi postate acolo unde legea ne permite și atunci în primele zile când trebuiau să se dezinfecteze la intrare în firmă, trebuia distanțare socială, am verificat pe camere când intrau oamenii la serviciu. Și atunci am indicat persoanele care nu s-au dezinfectat pe mâini. „Atenție, că prezintă un pericol pentru noi! De mâine, toată lumea trebuie să respecte aceste reguli!” Și a funcționat foarte bine. Trebuie să spui omului unde a greșit. Și atunci acea persoană X a doua zi face și ea ceea ce se cere.

Un lucru bun pe care l-ați învățat în perioada aceasta, ca om de afaceri?

Marian Berdan: Un lucru bun a fost că în criză, oricare ar fi ea, trebuie să vii pe piață cu produse noi, cu metode noi de vânzare, trebuie să fii mereu inventiv. Am constatat asta și la firme mari de la care noi cumpărăm componente electronice. Au fost componente electronice pe care le-au lansat pe piață acum. „De ce tocmai acum?”, am întrebat. Așa și noi – muncim acum foarte mult ca să scoatem pe piața europeană și în România produse noi. Asta însemnând cu costuri mai mici, cu funcțiuni mai multe și mai bune. Trebuie să fii mereu pregătit. Și orice firmă industrială consider că trebuie să aibă un departament de cercetare care să îmbunătățească permanent produsele. Nu se știe niciodată când vine un moment în care „ești luat la întrebări”. Cu ce vii nou pe piață acuma, cum te descurci în aceste condiții?

Sursa foto: TopIași