Radio Hit

Playlist

BEN SAUNDERS - Dry Your Eyes

Mike Posner - Song About You

KATRINA + THE WAVES - Walking On Sunshine

HIT play live

Green Arrow

INTERVIU – Victor Hănescu: ”Am fost la multe turnee challenger în lume, dar turneul de la Iași este excepțional”. Ce spune fostul mare jucător despre victoria din prima zi a ieșeanului Cezar Crețu

  • septembrie 15, 2020
  • Narcis Pohoata

Fostul mare tenisman Victor Hănescu, actualmente antrenor la propria academie care-i poartă numele, a obținut o victorie mare în prima zi a turneului challenger Concoord Iași Open prin elevul său, ieșeanul Cezar Crețu. În vârstă de doar 19 ani, Crețu (locul 1105 mondial) l-a învins pe mult mai bine cotatul sportiv japonez Hiroki Moriya (locul 242 mondial), scor 2-6, 6-3, 6-4, calificându-se în turul 2.

La final, antrenorul Victor Hănescu a acordat un interviu pentru Radio HIT în care a vorbit despre succesul elevului său, dar și despre turneul de la Iași.

 

Victor, felicitări, o victorie de excepție pentru elevul tău Cezar Crețu!

A fost o victorie frumoasă, importantă pentru Cezar, pentru că este un turneu important, organizat la el acasă, un turneu mare pentru România. Și să înceapă cu dreptul este un lucru incredibil pentru el. Îi dă încredere multă, îi dă forță pentru ceea ce urmează. Mai ales că a și revenit. A avut un început de meci destul de ezitant, dar a reușit să revină și arate un tenis solid în următoarele două seturi.

Tărie de caracter în decisiv pentru Cezar.

Da, Cezar a arătat tărie de caracter și a reușit să stea liniștit în momente importante. Mai ales la tenis asta este esențial, iar finalurile de set le-a gestionat foarte bine. Când a servit pentru meci a arătat că a fost hotârât, fără să ezite, a câștigat game-ul la zero și asta arată că este într-o formă bună și că este un jucător cu potențial.

Dacă ne uităm pe clasamentele lor, putem vorbi despre o mare surpriză?

Așa este, este o surpriză mare, cu atât mai mult trebuie să ne bucurăm pentru victoria lui Cezar.

Ce a îmbunătățit după primul set?

I-am transmis să fie mai hotărât, pentru că a intrat puțin ezitant. Practic împingea mingea, nu lovea, iar de la începutul setului doi a început să lovească, să fie mai agresiv, lucru care ușor-ușor s-a văzut. A impus ritmul, a început să fie mai agresiv și asta s-a văzut pe tabelă.

Ce înseamnă o astfel de victorie pentru Cezar, un jucător din afară primilor o mie, care nu prinde un tablou principal la astfel de turnee fără wild-card?

O victorie extrem de importantă pentru moral, pentru încrederea lui. Este un jucător tânăr care acum învață, care caută astfel de turnee pentru a câștiga experiență. Mai ales că a jucat acasă, nu este ușor, sunt emoții, sunt părinții, prietenii, e presiune mare. Pentru mine a fost un test trecut cu brio de Cezar și nu pot decât să-l felicit. Are nevoie de cât mai multe meciuri de acest gen, caare să-i dovedească că are un nivel bun de joc, care să-i arate că poate să joace cu cei mai buni din lume. Așa urci în clasament și așa devii jucător.

Umează un meci cu Munar, din Spania, al doilea favorit.

Va fi un meci mult mai greu, dar de asta am venit la Iași, să ne testăm, să vedem ce nivel avem, să vedem unde ne putem îmbunătăți jocul. Va fi un meci în care Cezar nu are nimic de pierdut, trebuie să joace cel mai bun tenis al lui, să fie relaxat. Să joace liber. Cezar este într-o formă bună, ține de el să ne arate ce poate. Este normal să sperăm într-o nouă surpriză.

Poate reuși Cezar o săptămână magică la Iași?

În tenis este posibil orice, mai ales când începi turneul așa bine.  Iar pentru el victoria asta contează foarte mult. Un jucător se poate transforma de la un meci la altul. După un astfel de meci Cezar pe care îl știam acum o săptămână poate deveni un Cezar care poate să pună probleme jucătorilor de top. Ține de el cum gestionează acest moment și cum va reuși să transpună această încredere în meciul cu Munar.

Cum ai găsit Iașiul și cum vezi acest turneu organizat de Andrei Oriță?

A fost o surpriză plăcută, sincer, să văd că în România sunt oameni care investesc în tenis, oameni care nu sunt din tenis dar care ajută tenisul românesc. Poate ar fi trebuit să o facă alții care sunt mult mai sus. Este de apreciat Andrei Oriță, cel care a organizat turneul. Felicit pentru ce au făcut aici. Baza este senzațională. Sincer, am fost în toată lumea, la multe challengeruri, dar turneul de la Iași este excepțional, organizat bine, oameni care se preocupă de siguranța jucătorilor, de bunul mers al organizării. Sunt încântat să văd că România începe încet-încet să producă turnee, proiecte, jucători care să ne reprezinte la nivel internațional.

Ce mai face Victor Hănescu în această perioadă?

Am o școală de tenis la București, un proiect la care țin foarte mult, un proiect în care am investit, investesc foarte mult în continuare și practic acolo se antrenează și Cezar Crețu. Este un proiect pe care vreau să-l fac diferit, cum România nu a mai avut până acum, o școală de tenis în care părinții și sportivii să găsească cele mai bune condiții, specialiști, oameni care să-i ghideze în această călătorie care este tenisul.

Nu ți-e dor de atmosfera de la marile turnee?

Sincer, acuma când am stat în tribune aici la Iași, îmi aduceam aminte de momentele petrecute în circuit, de anumite senzații, de antrenamente, am revăzut unii dintre colegii din circuit care încă joacă și evident că am intrat poate într-o stare puțin nostalgică. Dar lucrurile s-au schimbat și sunt fericit cu ceea ce fac acum și mă bucur de această etapă din viața mea.

(Narcis POHOAȚĂ)