Radio Hit

Playlist

BEN SAUNDERS - Dry Your Eyes

Mike Posner - Song About You

KATRINA + THE WAVES - Walking On Sunshine

HIT play live

Green Arrow

Interviu. Mirabela Miron, Avisso: ”Ne-am întors cu toții privirea către economii autohtone!”

  • iulie 14, 2020
  • Narcis Pohoata

Mirabela Miron, Grupul de firme Avisso a analizat la radio HIT planul de relansare economică a României.

Guvernul a prezentat la începutul acestei luni planul național de investiții și relansare economică. Un program amplu care stă la baza următoarelor politici economice și administrative. Guvernul își propune să schimbe modelul de dezvoltare bazat pe consum într-un model de creștere economică bazată pe investiții, digitalizare și stimularea capitalului autohton.

Despre acest lucru vorbim cu Mirabela Miron de la grupul de firme AVISSO. Deci practic ce s-a întâmplat în prima jumătate de lună de când s-a lansat planul național de investiții și relansare?

Mirabela Miron: Avem un plan de relansare foarte….

Dificil?

Mirabela Miron: Nu neapărat dificil… Guvernul și-a asumat foarte multe prin aceșt plan de relansare. Avem un plan de relansare care are la bază 100 de miliarde de euro în investiții. Din aceste 100 de miliarde de euro, 84 de miliarde avem de la comisia europeană, iar cele 16 miliarde le vrem de la o creștere a veniturilor bugetare. Din acest plan de relansare de acum două săptămâni, concret avem spre consultare ghidurile pentru investiții și pentru reconversia economică a IMM-urilor. Acele granturi cuprinse între 50 de mii de euro și 200 de mii de euro pentru industria sanitară, farmaceutică, alimentară, IT-ului, producției, transportului cu un buget estimativ de 550 de milioane de euro. Sunt granturi care vor fi date aproximativ la fel ca schema de finanțare a programului operațional POR 2.1.A, cam aceeași grilă de evaluare. Acum discutăm pe grilă și sperăm ca de pe 20-25 iulie să avem un ghid final și beneficiarii să poată aplica.

Mirabela Miron: Tot concret mai avem acele granturi mici de 2 mii de euro pentru USRL-urile fără salariați și care au o cifră de afaceri de cel puțin 5 mii de euro pentru exercițiul financiar 2019.

Mirabela Miron: Pentru capital de lucru tot concret avem acele granturi de maxim 125 de mii de euro pentru domeniile care au fost afectate prin Ordonanța de Urgență, vorbim de domeniile horeca, turismul, transportul, industria evenimentelor cu un buget alocat de 350 de milioane de euro. Acestea sunt cele 3 scheme de granturi concrete la care lucrează acum Guvernul din tot planul de relansare.

În momentul de față sunt accesibile fondurile? Adică, dacă eu am de exemplu, un SRL, fără angajați, aș putea să accesez fonduri de genul acesta?

Mirabela Miron: La momentul vorbirii, nu, dar sperăm că după 25 iulie vom putea accesa acești bani. De menționat că acești bani vor fi dați prin Ministerul Economiei, adică prin agențiile teritoriale. Va fi o regionalizare și sperăm ca lucrurile să se miște foarte repede. Pentru primele două scheme, suma de 2 mii de euro și capitalul de lucru de 125 de mii de euro, aplicarea și atragerea fondurilor va fi foarte ușoară, adică se va completa un formular online, vom spune datele de identificare, ce necesități avem nevoie de a fi acoperite prin capitalul de lucru și banii vor fi virați în termen de 30 de zile.

Documentul prevede și mai multe măsuri pentru sprijinul IMM-urilor. Granturile, fondurile rambursabile, scheme de garantare, înfiintarea unei bănci naționale de dezvoltare ca instituție de credit pentru proiecte de investitii și înființarea fondului român de dezvoltare. Care credeți din punctul dumneavoastră de vedere că ar fi prioritățile?

Mirabela Miron: Ne-ar ajuta foarte mult înființarea băncii naționale de dezvoltare. Ca sprijin pentru implementarea proiectelor de investiții, ca experiență în partea de consultanță, beneficiarii au o problemă cu accesarea co-finanțării pentru tipul acesta de proiecte. O să avem de pe 3 august din discuțiile cu guvernul, o schemă pentru întreprinderile mici si mijlocii cu o valoare a finanțării cuprinsă între 2 și 6 milioane de euro. La o valoare minimă a finanțării de 2 milioane de euro, contribuția beneficiarului este de cel puțin 800 de mii de euro iar băncile acordă foarte greu această co-finanțare/contribuție, iar dacă banca națională de dezvoltare ar veni ca suport pentru genul acesta de investiții, noi consultanții considerăm că banii vor fi atrași mult mai repede și va fi un apetit mult mai ridicat pentru tipul acesta de proiecte.

Care ar fi domeniile în care activează unele IMM-uri și care ar putea avea cele mai multe șanse să atragă fonduri de acest gen?

Mirabela Miron: Având în vedere că noi avem un program cadru stabilit de comisia europeană, avem acele axe prioritare (ITS-ul, sanătatea, transportul, turismul, construcțiile, producția) care sunt câteva din domeniile prioritare pentru care se acordă mult mai ușor și punctajul și grantul. În special producția și transportul care au un punctaj mai mare.

După ce s-au închis granițele în vârful pandemiei ne-am întors cu toții privirea către economia autohtonădupă cum ati spus și dumneavoastră, agricultura, fabricile de textile, producțiile în general. De la ce pornim și ce ar trebui să facem practic în perioada următoare?

Mirabela Miron: Ne-am întors cu toții privirea către economii autohtone, și mă bucură foarte mult că pilonul central pe baza căruia a fost construit planul de relansare este antreprenoriatul local. Foarte mulți bani așa cum arată acest plan de relansare vor fi alocați către IMM-urile românesti. Avem nevoie, pentru că aceste IMM-uri care sunt acum la nivelul de start-up, vor putea face tranziția către întreprinderi mici și mijlocii pentru a susține măcar producția internă. Ne dorim ca economia României să fie una stabilă și să nu mai avem două clase antreprenoriale sau spre exemplu, din 600 de IMM-uri, noi avem o mie de întreprinderi mari din care marea majoritate, 85% sunt companii cu capital străin, autohton foarte puțin și restul sunt IMM-uri sub o cifră de afaceri sub un million de euro și undeva maxim cu 3 angajați. Adică este o discrepanță foarte mare între cele două categorii de întreprinderi și ne-ar ajuta foarte mult să avem acea pătură de mijloc, pentru că pătura de mijloc și antreprenoriatul, și IMM-ul românesc va susține economia pe termen lung.