Radio Hit

Playlist

BEN SAUNDERS - Dry Your Eyes

Mike Posner - Song About You

KATRINA + THE WAVES - Walking On Sunshine

Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Imperiul familiei lui Costel Alexe: proprietăți și afaceri de milioane de euro pe numele fraților, soției și finului bugetar

  • ianuarie 05, 2021
  • Narcis Pohoata

Exact în urmă cu opt ani, Costel Alexe era un simplu consilier juridic la Oficiul de Cadastru din Iași. Pe măsură ce cariera sa a avansat – director la Cadastrul ieșean, două mandate de deputat, șef al Organizației Județene Iași a PNL, ministru, președinte de Consiliu Județean – averea sa, dar mai ales a rudelor apropiate a tot crescut.

Publicația Reporter de Iași a scris în ultimul an mai multe articole care semnalau suspiciuni legate de modul de dobândire a unor proprietăți de către frații și finii săi, precum și de firmele acestora.

Astăzi, DNA a anunțat că va cere Președintelui României încuviințarea efectuării urmăririi penale a lui Alexe care ar fi primit 22 de tone de tablă drept mită, acesta ajungând la firma unei rude, scrie G4media.ro.

Averea din acte

Cea mai recentă declarație de avere a lui Alexe, semnată în luna august 2020 în calitate de candidat la șefia Consiliului Județean Iași, conținea trei terenuri extravilane proprietate în mediul rural (toate pe numele soției, Raluca Alexe) și încă unul, concesionat chiar de el, de la Primăria altei comune din județ.

Soții Alexe mai aveau trei apartamente în municipiul Iași, unul fiind achiziționat în 2014, în rate pe 10 ani. Mai erau declarați 170.000 de lei la purtător și 84.000 de euro și 126.000 de lei datorii la bănci. De-a lungul timpului, ieșeanul a fost asociat la câteva firme fără rezultate deosebite, care au fost lichidate.

Pe de altă parte, în paralel cu avansarea pe linie politică a lui Alexe, doi frați, sora și finul său au acumulat averi impresionante, fiind implicați în afaceri din mai multe domenii, cele mai importante fiind cele imobiliare.

Domeniul de la Sculeni

În 2015, Corporex SRL, cu unic asociat soția lui Alexe, a cumpărat un  complex de terenuri și clădiri din comuna Sculeni de la Construcții Hidrotehnice SA în schimbul a doar 42.000 de euro. În vara anului trecut, REPORTER DE IAȘI scria că ”Acum, întreaga proprietate e în plin proces de modernizare, investiția fiind de câteva sute de mii de euro. (…) În doi ani, a făcut (familia Alexe n.r.) toate amenajările la un parc tematic întins pe 4 ha, fără să spună care a fost sursa banilor. Ministrul are cai, struți, ponei, păuni, 1.400 mp de construcții la cheie, o piscină în lucru, cort de evenimente, sute de metri pătrați de pavele, grajduri, stive de lemne și hrană pentru animale, totul cifrându-se la cel puțin 700.000 de euro, adăugați valorilor inițiale ale terenului și clădirilor.”

Jurnaliștii din Iași au evaluat valoarea întregii proprietăți la 1 milion de euro.

Cu obiect de activitate ”consultanță pentru afaceri și management”, Corporex nu apare cu bilanț pe site-ul Ministerului de Finanțe pe anii 2018 și 2019, iar în 2017 a avut cifră de afaceri de 96.000 de lei. Alexe nu a răspuns întrebărilor publicației despre modul în care au fost făcute amenajările.

Multiple contracte cu edili PNL

În calitate de persoane fizice, unul dintre frații și cumnatul lui Alexe au deținut apartamente în București, pe care le-au vândut, al doilea având mai multe imobile în Iași și comuna Miroslava. În plus, toți (inclusiv Costel Alexe) au luat în concesiune terenuri într-o zonă pitorească de lângă Iași, o parte începând să-și construiască vile, potrivit Reporter de Iași.

Fratele Florin Alexe are o firmă de cadastru, Moldavia Topo Cad SRL, care încheie pe bandă rulantă contracte cu primării de la țară, îndeosebi conduse de primari PNL. Și Corporex, societatea soției lui Alexe, a semnat astfel de contracte în trecut într-o comună cu edil liberal care ulterior a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru ilegalități cu terenuri. Timp de câțiva ani, Corporex și Moldavia Topo Cad au funcționat într-un sediu imens și ultracentral din municipiul Iași.

Cititi articolul complet pe G4media.ro

(Foto: Costel Alexe și frații săi / Facebook)