Radio Hit

Playlist

BEN SAUNDERS - Dry Your Eyes

Mike Posner - Song About You

KATRINA + THE WAVES - Walking On Sunshine

HIT play live

Green Arrow

Ieșenii cer stabilirea unor reguli stricte înainte de reluarea campionatului. Elevii lui Mircea Rednic, 6 antrenamente pe săptămână online, prin Zoom. Cum vor fi testați de coronavirus jucătorii și staff-ul din Copou

  • mai 07, 2020
  • Narcis Pohoata

Echipele din Liga I vor relua pregătirile de la 15 mai după două luni de pauză, în niște condiții de securitate draconice impuse de către autorități. Dincolo de perioada de cantonament care se va derula cu jucătorii aflați în carantină, planează în continuare o stare de incertitudine privind desfășurarea propriu-zisă a campionatului până la finalul sezonului. Nimeni nu știe când și cum se va relua Liga I, în ce condiții și care vor fi regulile impuse, ce se întâmplă dacă o echipă va avea un caz de coronavirus în lot. În acest sens, prepratorul fizic ieșean Cezar Honceriu a avertizat că este nevoie de niște reguli clare stabilite dinainte, pe care toate echipele să le respecte.

”Regulile ar trebui să fie clare de la începutul jocului. Pentru că începe competiția și după aceea se schimbă clasamentul, poate cineva nu este avantajat dacă se întrerupe campionatul. Părerea mea, toate regulile ar trebui făcute înaintea competiției. Atunci regulile sunt clare și toată lumea trebuie să se alinieze la aceste reguli. O echipă poate să spună: Am un caz de coronavirus, l-am izolat, am testat tot grupul și continuăm competiția. De ce să ne excludeți? Da, poate altcineva nu respectă regulile. De asta zic, este nevoie de un set de reguli foarte clare dat la început”, a declarat pentru Radio HIT Lector Univ. Dr. Cezar Honceriu, preparatorul fizic al Politehnicii Iași.

Șase antrenamente online pe săptămână

Chiar dacă au stat izolați la domiciliu, fotbaliștii ieșeni nu i-au dus dorul preparatorului fizic, cu care s-au întâlnit aproape zilnic prin intermediul platformei online Zoom.

”Când ne vom revedea, eu le-aș spune jucătorilor că mi-au lipsit mult, deși ei cred că vor spune altceva, pentru că nu au scăpat de mine nici în această perioadă. Ne-am pregătit online pentru a menține pregătirea fizică a jucătorilor la un nivel optim, tocmai pentru a putea reîncepe antrenamentele pe teren. Dacă i-am fi lăsat o perioadă atât de lungă fără să facem un program de antrenament susținut, probabil ar fi apărut mari probleme la reînceperea antrenamentelor. În fiecare săptămână jucătorii au avut câte 6 antrenamente online, doar duminica fiind liberă. Luni, miercuri și vineri au avut program online direct cu mine, o oră și jumătate am făcut forță și antrenament pentru musculatura abdomenului, spatelui, forță picioare și tren superior, fără aparatură. Toate antrenamentele au fost realizate cu propria greutate a jucătorilor. Iar marți, joi și sâmbătă au avut program de alergări și stretching. Ne-am adaptat destul de repede, am început relativ repede aceste antrenamente, am realizat că este important să le începem, să fim pregătiți pentru că niciodată nu am știut cum vor decurge lucrurile. Și am considerat că trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu. Iar la ora actuală scenariul a venit cumva, este o luminiță care se vede și ne agățăm de ea”, a mai spus Cezar Honceriu.

Antrenamente în grupuri de câte 3 jucători

Oficialul din Copou a explicat cum se vor derula antrenamentele la Poli Iași după 15 mai: ”Pe 15 mai vom începe practic antrenamentele respectând toate normele pe care le impune Guvernul. Vor fi antrenamente în grupuri de câte 3 jucători, așa cum spune și legea. Îi vom testa fizic în primă fază și în funcție de aceste rezultate vom face grupurile de lucru și vom lucra mai mult individual. Vor lucra atât fizic, cât și cu mingea, pentru că au mare nevoie de lucrul cu mingea. Vor fi și antrenorii, de aceea ne vom împărți sarcinile, astfel încât să fim un minim de persoane pe teren. Probabil antrenorul Mircea Rednic va superviza totul. Dar nu vom fi toți antrenorii pe teren, ne vom împărți, vom face cu rândul. Vom încerca să-i aducem la ore diferite pe jucători sau să realizăm antrenamente pe terenuri diferite, pentru a respecta regulile. Programul nu este încă bătut în cuie, vom face asta după ce va veni antrenorul Mircea Rednic la Iași”.

Teste de siguranță la coronavirus

Preparatorul fizic Cezar Honceriu a subliniat că jucătorii, staff-ul și restul personalului vor fi testați cu teste de siguranță la coronavirus, iar zilnic li se va lua temperatura la stadion.

”Vom sta cu toții la un hotel, probabil va fi realizat un circuit, pe unde se iese, pe unde se intră, pentru a nu se intersecta foarte mult. Jucătorii și staff-ul vor fi testați, nu cu teste rapide, ci cu teste care ne vor da siguranță. Înainte de a începe antrenamentele tot personalul va fi testat și din perioadă în perioadă probabil se va repeta testul. De asemenea, zilnic vom lua temperatura, iar medicul își va face treaba pentru diagnosticul zilnic. Este posibil să găsim printre noi persoane care sunt deja imune. Poate au avut virusul, simptome ușoare și este posibil să fie persoane deja imune. Dacă o persoană este găsită pozitivă, este exclusă din cadrul lotului și intră în tratament, în carantină. Nu va afecta sănătatea celorlalți”, a conchis Cezar Honceriu.

(Narcis POHOAȚĂ)