Radio Hit

Playlist

BEN SAUNDERS - Dry Your Eyes

Mike Posner - Song About You

KATRINA + THE WAVES - Walking On Sunshine

HIT play live

Green Arrow

Fostul căpitan Bogdan Onuț, amintiri cu Poli Iași. Nebuniile lui Ionuț Bâlbă, trăsnaia lui Ionuț Popa, sărutul dulce al prietenului Radu Ciobanu și contrele cu Țucudean. Cel mai frumos gol și cele mai frumoase victorii în Copou ale fostului căpitan

  • mai 06, 2020
  • Narcis Pohoata

Fostul căpitan al Politehnicii Iași, Bogdan Onuț, a rememorat la Radio HIT, în emisiunea Repriza a 3-a, momentele frumoase petrecute la Politehnica Iași în cele cinci sezoane în care a evoluat în Copou, între anii 2004 și 2009.

Înainte de a depăna amintiri, Onuț a declarat că va încerca să-l ajute pe fostul său antrenor Ionuț Popa, 67 de ani, care trece prin momente delicate din punct de vedere al sănătății în ultima perioadă. Onuț vrea să-l aducă pe tehnician la Houston, în Statele Unite, la cea mai bună clinică oncologică din lume.

”Am foarte multe amintiri cu Ionuț Popa din perioada petrecută la Politehnica Iași. Un antrenor charismatic nu doar la Iași, ci peste tot, renumit în România. Îmi pare rău că are aceste probleme de sănătate, este într-o situație pe care nimeni nu și-o dorește. Chiar de ziua dânsului am vorbit la telefon, pe 17 aprilie. Am vobit cu dânsul și vreau să fac tot posibilul să-l aduc la Houston. Aici este cel mai mare centru din lume de cancer și deja sunt în discuții avansate cu doctorii de aici pentru a-l aduce pe Ionuț Popa, pentru a face unele investigații. Vreau să-l aduc să facă un alt set de investigații, poate reușim să-l aducem pe drumul cel bun, iar omul și antrenorul Ionuț Popa să poată duce în continuare o viață normală”, a declarat fostul fotbalist Bogdan Onuț, cinci sezoane în Copou, între anii 2004 și 2009.

Antrenamente cu zâmbetul pe buze

Acesta apreciază modul cum aborda Popică antrenamentele, mereu cu zâmbetul pe buze, fapt ce făcea ca jucătorii să suporte altfel ședințele de pregătire sau cantonamentele. ”Ionuț Popa era un bun psiholog, iar această psihologie era un pic comică. Avea acest har de a glumi prin psihologia dânsului, reușea să te facă să fii cu zâmbetul pe buze mereu, te făcea să muncești altfel, veneai cu plăcere la antrenament. Iar rezultatele au fost cele pe care ni le-am dorit la acea vreme, am reușit să menținem echipa în Liga I”, a mai spus Onuț, care și-a amintit de ”mașina aurită” a ”Profesorului”: ”Și acum îmi amintesc de acea trăsnaie a dânsului, când s-a luat după celebrul Ionuț Bâlbă (n.r. fost atacant la Poli Iași), care și-a aurit mașina. A doua zi a venit și Ionuț Popa la stadion cu mașina aurită. A fost în asentiment cu Bâlbă, a fost ceva comic. Dar a fost mereu alături de noi cu sufletul, cu toată ființa dânsului”.

Amintiri cu Ionuț Bâlbă: ”Era numărul 1 la nebunii”

Onuț a avut doar cuvinte de laudă despre fostul său coleg Ionuț Bâlbă, campion la ”nebunii” în acea perioadă. ”Cât despre Ionuț Bâlbă, îți aducea bucurie atunci când te așeptai mai puțin. Devenisem o echipă cu un stil italian, câștigat cu 1-0, 2-1, scor strâns, iar Ionuț Bâlbă era jucătorul care ne aducea bucurie atunci când nu ne așteptam. Marca golul victoriei. Restul, în afara stadionului, cred că fiecare am mai avut câte o escapadă. Era numărul 1 la nebunii în echipă, nu prea putea să-l depășească nimeni pe el la toate nebuniile. Ne așteptam în fiecare săptămână să se mai întâmple ceva cu el. Dar nu voiam să-l copiem, e clar. Nu cred că era vreun coleg care să vrea să parcheze mașina pe lângă vreun stâlp sau chiar în stâlp. Foarte multe nebunii făcea. Dar un băiat extraordinar, care a dovedit că merită să joace la Poli Iași și chiar mai sus. Șansa lui a fost să plece la Rapid, când clubul a primit ofertă pentru el. Nu contau banii atunci, a fost oportunitatea carierei lui. Acela a fost un moment al carierei lui și îmi pare rău că nu s-a realizat acel transfer”, a spus Bogdan Onuț.

Victoriile cu Steaua, CFR Cluj și Timișoara

Fostul căpitan al Iașiului, acum în vârstă de 43 de ani, a rememorat câteva dintre victoriile frumoase obținute în cei cinci ani petrecuți în Copou. ”În 2007, într-o singură lună am învins Steaua, CFR Cluj și Poli Timișoara. Steaua și CFR jucat în Champions League, iar Poli Timișoara se bătea la titlu, era o echipă foarte puternică. Au fost trei victorii la rând acasă cu echipe foarte importante, am dovedit atunci că suntem un grup unit, că Iașiul merită să aibă echipă în Liga I. Și aduceam foarte mulți suporteri la stadion. Golul cu Steaua a fost cel mai important pentru mine, a fost un gol marcat împotriva campioanei și o reușită decisivă, de trei puncte. A fost o victorie importantă pentru mine și pentru toți suporterii”, a declarat Bogdan Onuț, care nu a uitat de săutul primit de la fostul său coleg Radu Ciobanu, după marcarea unui gol. Gest care a făcut înconjurul presei la acea vreme: ”A fost o echipă frumoasă atunci la Iași. Gestul de bucurie al lui Radu Ciobanu? O bucurie dusă la extrem, n-am mai ținut cont de suporteri, de camere de luat vederi, a fost pur și simplu o mare bucurie și ne-am exteriorizat printr-un sărut de moment. A rămas acel gest, mă bucur că a rămas după o victorie și toate s-au terminat cu bine. A rămas un sărut dulce între doi prieteni pe viață, o amintire frumoasă”, și-a amintit Bogdan Onuț.

Contre cu Țucudean

Onuț și-a amintit și de contrele avute la antrenamente cu George Țucudean, în perioada când actualul atacant al CFR venise în proba la Poli Iași: ”Țin minte că Ionuț Popa îl adusese în probe la un moment dat pe Țucudean. Un copil foarte bun, cu calități, avea 16-17 ani atunci și venise în probe la Iași. Știu că am mai avut contre cu el pe la antrenamente. Nimic special, ca între un fundaș și un atacant. Poli l-a scăpat atunci, nu știu de ce nu l-a păstrat, dar iată cu Țucudean a demonstrat în anii ce au urmat că e un fotbalist valoros. Felicitări pentru cariera lui!”.

Dezamăgit de situația în care a ajuns Dinamo: ”Nu mă așteptam să ajungă atât de jos. Este regretabil!”

Campion în Liga I și de două ori câștigător al Cupei României cu Dinamo, fostul stoper Bogdan Onuț este dezamăgit de nivelul la care a ajuns echipa din Ștefan cel Mare. Aflat de șapte ani în Statele Unite, unde antrenează mai multe grupe de copii la clubul Dynamo Houston, Onuț, 43 de ani, spune că nu se aștepta ca Dinamo să ajungă atât de jos.

”Nu e frumos să vorbești din afară, nu mai suntem implicați acolo, dar o părere putem să ne spunem. Foarte grea situația de acolo, situația s-a înrăutățit de câțiva ani, 6-7 ani. Dinamo nu mai este Dinamo care a fost odată. Dinamo are un regres în fotbalul românesc, a dispărut foarte mult din fotbalul european. Este regretabil! Dacă aș putea să ajut cu ceva, cu mare plăcere. Nu îmi place situația în care este Dinamo, aș dori ca oamenii implicați în acest proiect să poată să ducă echipa acolo unde îi este locul, iar această echipă să fie din nou pe buzele unor oameni din străinătate, din fotbalul mondial. Știm bine, înainte se vorbea de Dinamo, Steaua, Rapid ca de niște forțe. Acum, din păcate și Rapid și Dinamo au probleme. Nu mă așteptam să ajungă atât de jos, nimeni nu se aștepta”, a declarat pentru Bogdan Onuț, care între anii 2000 și 2003 a bifat 71 de meciuri la Dinamo, echipă pentru care a marcat 7 goluri.

Fostul stoper cu aproape 300 de meciuri în prima ligă pentru Petrolul Ploiești, Dinamo București, Politehnica Iași și Farul Constanța a adăugat că nu concepe ca Dinamo să joace în liga secundă, catalogând o astfel de posibilitate drept ”foarte rușinoasă”: ”Nu știu care sunt reacțiile oamenilor care lucrează acolo acum, nu știu ce vor să facă din acest club, dar Dinamo nu merită să fie acolo. Nu știu dacă sunt în măsură să dau eu un mesajpentru cei de acolo, personal îi respect pe toți cei care au investit la Dinamo. Domnul Negoiță este încă patronul lui Dinamo, mai mult ca sigur dânsul a investit și a ținut echipa în viață, probabil că încearcă să rezolve această problemă prin aducerea unui alt investitor. Ar fi rușinos ca Dinamo să cadă în Liga a doua. Nu rușinos, foarte rușinos! Niciodată nu mi-am imaginat Dinamo în Liga a 2-a. Sper din tot sufletul să nu se ajungă în această situație”.

Antrenează grupe de copii la Dynamo Houston

Stabilit de mai mulți ani în Statele Unite, Bogdan Onuț antrenează în prezent grupe de copii la Dynamo Houston, un club care oferă condiții de excepție pentru cei mici. De altfel, fostul fotbalist născut la Ploiești este de părere că soccer-ul prinde tot mai mult teren peste ocean.

”Acum antrenez patru grupe de copii la Dynamo Houston, un club foarte mare în Texas, cu renume în Major League Soccer (MLS). Este un club cu foarte mulți copii, peste 10.000, iar fotbalul este în plină dezvoltare aici. Fotbalul din America este zi de zi la un nivel mai înalt. În 5-10 ani, fotbalul din America va deveni o forță mondială. Copiii din America beneficiază de condiții fantastice, dar și noi, ca antrenori. Clubul oferă terenuri, condiții, echipament, avem peste 50-60 de terenuri de antrenament, baze sportive foarte multe și bine amenajate cu terenuri sintetice și de iarbă, nocturnă. Când ai astfel de condiții, fotbalul se dezvoltă rapid, iar copiii vin din urmă”.

Fiul cel mare joacă la Academia Hagi

În vârstă de 17 ani, Cezar Onuț, fiul cel mare al fostului fotbalist joacă în România, la Academia Gheorghe Hagi. ”Cezar are 17 ani și de anul trecut domnul Gheorghe Hagi și staff-ul său l-au plăcut foarte mult. El a fost într-o vacanță în România, a avut posibilitatea să meargă să dea probe, a reușit și de un an se pregătește și joacă pentru grupa Under 17, copii născuți 2003. Mă bucur că este la un club profesionist, cu oameni profesioniști”, a punctat Bogdan Onuț.

Are încredere în Rădoi și Adi Mutu

Fostul fundaș central este încrezător că Mirel Rădoi și Adrian Mutu pot duce echipele naționale la EURO: ”Ca foști fotbaliști, nu avem decât să-i susținem pe Mirel Rădoi și Adrian Mutu. Trebuie să susținem orice antrenor indiferent de numele lui și să respectăm orice antrenor care este pus la echipa națională. Să avem răbdare, asta am învățat în Statele Unite, să avem răbdare, să muncim, să fim împreună și să nu dezbinăm. Și dacă și suporterii vor fi alături, când toți tragem la același obieciv, totul va merge bine”.

(Narcis POHOAȚĂ)