Radio Hit

Playlist

BEN SAUNDERS - Dry Your Eyes

Mike Posner - Song About You

KATRINA + THE WAVES - Walking On Sunshine

HIT play live

Green Arrow

“Este wow! Mergem sămbătă la Iași să îl vedem pe Papă!”

  • mai 30, 2019
  • Amalia Horciag

Așa este așteptat Papa Francisc la Iași de un copil diagnosticat cu autism. Și e doar unul dintre sutele de copii care vor fi sîmbătă în Piața Palatului. O mie de flori albe pentru Suveranul Pontif la Iași. Pregătirile pentru vizita Papei Francisc au intrat pe ultima sută de metri în capitala Moldovei! E pregătitși scaunul pe care va sta Suveranul Pontif. Lucrat manual din stejar de un tîmplar din comuna Răducăneni. Iar bărbatul spune că nu i s-a mai întîmplat să nu sară nici o așchie în timpul lucrului. Iar cel mai vîrstnic preot catolic care va înmîna lumină Suveranului Pontif spune că nu are deloc emoții. S-au pregătit și cadourile pentru Papa Francisc

 

O mie de flori albe. Mușcate, cale, hortensii și trandafiri. Servicii Publice a cumpărat butașii din timp. Directorul Servicii Publice, Laurențiu Ivan a povestit că : “ am ales flori de sezon. Albe, pentru că am înțeles că Sfântului Părinte îi plac florile albe . Sunt aduși butași la noi în cadrul serei și crescuți de specialiștii noștri ca să fie în inflorescență în perioada asta.“ Se lucrează la finalizarea scenei. Încep să fie montate gardurile. La aproape 40 de kilometri de Iași, la Răducăneni, tîmplarul Cătălin Hadăr se pregătește pentru ziua de 1 iunie. Va fi în mulțimea pelerinilor. Scaunul pe care vas ta Suveranul Pontif este făcut de el. Două luni a lucrat la scaun. A ales stejarul, pe care îl consider un material nobil. Povestește că nu I s-a mai întâmplat să nu sară nici o așchie din lemn pe parcursul săptămînilor ăn care a cioplit lemnul : “ Mai sare o așchie,  mai este o crăpătură. Aici nu am întâmpinat nicio piedică, să spunem, să se întâmple ceva rău. Că se mai întâmplă  mici accidente să spunem, nu s-a întâmplat nimic. A  mers totul ca pe bandă, parcă era așa pus dinainte și a urmat cursul. Parcă a ascultat și a spus tai așa, facem așa, cred a fost așa. “Cătălin Hadăr spune că are un copil diagnosticat cu autism. Iar copilul a fost foarte bucuros.  “ Din păcate un copil îl am cu autism. El e foarte bucuros, chiar dacă e așa. “Este wow! Scaunul pentru Papa Francisc! Mergem sâmbătă la Iași, vreau să văd! ” Deci, bucurie! Oricum, bucuroși. Probabil și la școală  colegii i-au mai fi spus ceva, “taică-tu a făcut așa”, știți cum sunt
copiii. “Cătălin Hadăr ridică din umeri cu emoție. Nu își imaginează ce va simți cînd îl va vedea pe Suveranul Pontif stâns în scaunul făcut el.

 

Cea mai mare bucurie din viață la 98 de ani

În alt colț al Moldovei, preotul Anton Bișoc nu are emoții. E cel mai vîrstnic prelat catolic și îi va da Papei lumină la catedrala din  Iasi.Are 98 de ani. A ajuns preot pentru că asta și-a dorit de mic. Spune simplu: “ Cea mai mare bucurie pe care o pot avea pe pămîntul acesta. La vîrsta asta pe care o mai am , cît am trait pe pămînt. Să îl văd pe capul creștinătății catolice“Anton Bișoc nu are regretă că I s-a frînt cariera în perioada comunistă  și zice că nu s-a temut niciodată de ei. Nu s-a ascuns.Căt despre faptul că va sta față în față cu sevarul Pontif. L-am intrebat pe preotul Andrei Bisoc: Ce i-ar spune Suveranului Pontif? Răde și răspunde scurt : “Nimic!  “ Anton Bișoc, preot catolic 98 de ani l-a urmat pe Dumnezu rîzînd și tot așa îi va da lumină Papei pe 1 iunie la Iași.

Cadouri pentru Papa Francisc

Va fi sfințită și o statuie în fața Catedralei Romano-Catolice. Isus . Sculptorul Adrian Crenganis a lucrat la ea dupa o boală grea. Atunci a simțit nevoia să realizeze statuia. Fără a avea o comadă. Ani și ani a stat statuia pănă acum în casa lui. Acum a fost plătită de primărie. Seful municipalității, Mihai Chirica a declarat că :” E greu de spus acum unde va fi amplasată statuia pentru că sigur este un mesaj pe care noi l-am adus în cinstea sosirii Papei Francisc la Iași. Ea va fi binecuvântată de acesta și va deveni un punct de reper pentru vizitatori, turiști și alte persoane. Deocamdată ea rămâne în curtea Episcopiei. Este așezată chiar pe culoarul de acces al Sanctității Sale, urmând ca după finalizarea curții Episcopiei, după ce se termină și lucrările de consolidare la Biserica Veche să vedem dacă își găsește un loc foarte frumos în curtea Episcopiei sau îi găsim un loc public, deasmenea frumos. Intenția noastră este să fie un reper, să nu rămână la îndemâna tuturor să fie vandalizată sau ceva și de ce nu, să bucure sufletele celor care își vor aminti de această vizită. “Mihai Chirica a pregătit și un cadou pentru Suveranul Pontif. Un tablou cu Palatul Culturii realizat din bucăți de mozaic.Comunitatea catolică din Moldova îi va dărui o copie a icoanei de la Cacica.

La Iași sunt așteptați peste 70.000 de pelerini.Măsurile de Securitate sunt deosebite. Nu se va vinde alcool în centrul orașului. Dar magazinele rămîn deschise iar angajații care lucrează sîmbătă au fost trecuti pe listele SPPP. La parterul blocurilor din zonă au apărut afișe prin care locatarii sunt rugați să evite să iasă la balcoane sau ferestre, să nu-l fotografieze sau  să îl filmeze pe Suveranul Pontif. Nu au voie sa folosească semnale luminoase sau să facă zgomote care să inducă în eroare agenții de securitate.