Radio Hit

Playlist

ZIMBRU - Divination

SG Lewis - Warm

@ HitUnderground Jingles 04 - @ HitUnderground Jingles 04

HIT play live

Green Arrow

Vizita Papei Francisc la Iași, o recunoaștere a suferințelor catolicilor de aici de-a lungul istoriei. Episcopul Petru Gherghel : ” A voit să arate că Biserica nu este uitată oriunde se află ea „

  • ianuarie 29, 2019
  • Cincu Violeta

Preasfintitul (PS) Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iasi a acordat un interviu Radio HIT despre vizita Suveranului Pontif, Papa Francisc la Iași. PS Petru Gherghel a povestit că discuții despre vizita unui Suveran Pontif la Iași au fost pornite  încă din 1999. Papa Ioan Paul al II-lea în vizita din 7-9 mai 1999 ar fi trebuit să ajungă și la Iași.

Dar, a explicat PS Gherghel, situațiile nu au fost atât de clare.

O dorință a noastră a fost dintotdeauna, de când Papa, Sfântul Ioan Paul al II-a a venit la București . A rămas o dorință ca Papa să ajungă la Iași. Însă situațiile nu erau atît de clare și de aceea nu s-a putut decât o vizită la București, punând piciorul în România. Știindu-l pe acest Sfânt părinte, Papa Francisc un om de mare surprize în Biserică, 

Foarte dispus să se apropie de cei care sunt mai la distanță acolo unde e nevoie mai mult de un astfel de moment de însuflețire. El iubește săracii, pe cei cu probleme, îi iubește foarte mult. Am avut curajul să-i spunem să vină și la noi. Avem condiții bune ca dezvoltare și puterea credinței.  Avem nevoie de ajutor, de iubrea intr-o familie a Tatălui pentru că il considerăm pe  Sfântul părinte ca pe un tată. Această dorință a noastră a fost și a rămas mereu de câte ori l-am întâlnit și i-am exprimat această dorință a noastră.

Papa a fost foarte dispus să asculte, am pus toți episcopii în cadrul acestei vizite și surpriza a fost că el a ținut să discute cu noi toți la un loc într-un grup ca un dialog și nu cu discursuri la distanță ci cu dialog direct. Această exprimare a Sfântului Părinte am înregistrat-o noi cu mare bucurie și sigur de atunci a apărut dorința de a veni la Iași. Avem aici o biserică vie, în perioada grea a comunismului am avut de îndurat, dar biserica este vie și de aceea îmi doream ca Sfântul Părinte să vină, întâi să-i întâlnească pe copii, pe tineri, familiile tinere și pe toți credincioșii.

El nu termină un dialog cu cineva fără să spună: „Nu uitați să vă rugați și pentru mine”.

Care a fost argumentul decisiv care l-a făcut pe Suveranul Pontif să vină la Iași?

Cred că este acea cunoaștere a suferințelor care au fost asupra bisericii noastre și a voi să arate că biserica nu este niciodată uitată oriunde se află ea. În biserică mereu suntem acasa și Papa știind de aceste treceri grele prin istorie a ținut să se apropie de noi. Suntem o comunitate catolică de limbă română în cea mai mare parte avem și grupuri  de limbă germană, ungară, maghiară.