Radio Hit

Playlist

@ HitUnderground Jingles 03 - @ HitUnderground Jingles 03

-

HitUnderground 18iul19 interventii 02 - HitUnderground 18iul19 interventii 02

HIT play live

Green Arrow

Emmanuel Macron: Faţada şi turnurile catedralei Notre-Dame au fost salvate

  • aprilie 16, 2019
  • Amalia Horciag

Purtătorul de cuvânt al Notre Dame susţine că totul arde. Sarpanta nu va rezista – ea datează din secolul XIX de o parte şi din secolul XIII de cealaltă parte, a explicat André Finot. Importante lucrări au loc de mai multe luni, în special pentru spălarea edificiului, înnegrit de poluare.

 În catedrala Notre Dame sunt păstrate trei relicve sfinte: Sfânta Coroană de Spini, o bucată din Crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos şi un cui cu care a fost pironit pe cruce. În mod normal, ele sunt expuse, în trei casete transparente, în fiecare primă zi de vineri din lună dar în postul Paştelui ele sunt expuse în fiecare zi de vineri. Ele urmau să fie expuse într-o procesiune de adoraţie în această săptămână sfântă pentru catolici. Mii de creştini vin de fiecare dată pentru a se închina la aceste relicve. Un responsabil al catedralei anunţă că a fost salvată coroana de spini.

Incendiul intervine în prima zi de celebrare a Săptămânii sfinte care se încheie cu Paştile catolic.

Aproximativ 13 milioane de turşti vizitează anual această catedrală, situată în inima capitalei franceze. Este unul dintre cele mai vizitate monumente istorice din lume.

Le Figaro scrie că odată cu acest fum negru aflat deasupra acoperişului catedralei Notre Dame, este inima Parisului care s-a prăbuşit luni seară. Catedrala celebrată de Victor Hugo, una dintre cele mai mari din Occident, este un monument emblematic pentru capitală şi recunoscut pe plan mondial.

Catedrala este înscrisă în patrimoniul mondial al UNESCO şi vizitată de milioane de pelerini anual şi de turişti. Pe 24 august 1944 de aici se făcea anunţul de eliberare de sub ocupaţia nazistă iar 26 de ani mai târziu, în 1970, catedrala găzduia funeraliile generalului Charles de Gaulle.