Radio Hit

Playlist

BEN SAUNDERS - Dry Your Eyes

Mike Posner - Song About You

KATRINA + THE WAVES - Walking On Sunshine

HIT play live

Green Arrow

Business HIT Interview – Doina Cepalis, Te-Rox Paşcani

  • iunie 12, 2020
  • Narcis Pohoata

Declarația a fost făcută la Radio HIT de omul de afaceri Doina Cepalis. Conduce Te-Rox Paşcani, cea mai importantă companie de scaune auto pentru copii din regiune. Te-Rox Prod a produs huse inclusiv pentru căile ferate franceze şi centuri pentru domeniul militar, dar şi pentru parapantă şi escaladă. Realizează produse pentru 50 de ţări, printre care Germania, Franţa, Brazilia şi China. 

Ce a fost mai greu în perioadă?

Doina Cepalis: Avem un număr mare de salariați și a fost o mare și nouă provocare pentru noi să nu se intersecteze fluxurile, să nu avem cazuri de infectare. A fost foarte complicat, dar nu numai pentru mine. Rămân cei care sunt organizați, puternici. Trebuie să facem tot ce se poate ca să rămână compania în picioare. Vor rămâne cei puternici, cei care găsesc soluții.

Cu cât au scăzut comenzile? 

Doina Cepalis: În luna mai am avut o scădere de 60% a comenzilor. Am supraviețuit datorită unor fonduri pe care le-am avut. Suma folosită a fost una foarte importantă. Am învățat dintr-o criză de acum șase ani și am strâns fonduri pentru situații de criză. Am vrut să avem o relație foarte bună cu băncile, susținem afacerea prin credite bancare. Nu am amânat rate, am dat impozitele statului român la termenele pe care le aveam. Nu am angajat noi credite. Nu ne-a fost ușor, dar am trecut. Compania este în afara pericolului. Am mai trecut printr-o perioadă foarte grea. Împreună cu echipa am reușit. E un slogan, dar am reușit. Clienții ne-au înțeles, ne-au sprijinit, furnizorii la fel. Am reușit să creăm un echilibru între plăți, încasări, datorii către stat și bănci! Pericolul a trecut!

Ați concediat?

Doina Cepalis: Nu am concediat!

Ați trimis în șomaj tehnic?

Doina Cepalis: Am trimis în șomaj tehnic. Lucram 15 zile din 20. Am concentrat comenzile. Ne-a fost de un real ajutor. A fost gura de oxigen de care fiecare companie avea nevoie ca să nu trimitem angajați în șomaj. Noi vrem să menținem. Avem comenzi și vrem să menținem angajații!

Spre deosebire de declarațiile Executivului, băncile nu s-au grăbit să ofere credite și nici nu au oferit avantaje la prelungirea liniilor de creditare! Cum a fost în cazul Te-Rox Pașcani?

Doina Cepalis: Compania noastră avem o relație foarte bună creată în 14 ani cu băncile. Noi suntem o companie mare și, din păcate, companiile mari, și aici cred că a fost o scăpare, nu au beneficiat de credite în tot acest timp! Nu înțeleg de ce! Și noi contăm în economia de piață. Cu atât mai mult cu cât facem export 100%. Nu a fost corect să se poziționeze toate companiile pe același nivel de sprijin al statului. Am auzit de la IMM-uri că nu ar fi un real sprijin. Noi nu am beneficiat de o soluție de creditare și nu știu cum au reacționat băncile.

Sunteți un mare angajator! Ați plătit taxele în această perioadă?

Doina Cepalis: Peste 300.000/400.000/500 000 de euro lunar. Imaginați-vă ce înseamnă să îi produci ca să îi dai. E o presiune foarte mare, dar noi am ales!

Ce semnale primiți din partea partenerilor externi?

Doina Cepalis: Am primit un sprijin mult mai mare din partea partenerilor externi. Clienții au plătit pentru că ei avut un suport mai mare din partea statelor din care făceau parte, state mai dezvoltate. Franța! Italia m-a sprijinit! Furnizori și clienți au înțeles că Te-Rox e o nevoie în piață și dacă contează în piață m-a sprijinit. Au decalat termene de plată și termene de încasări. Am preferat sa rămân cu serviciul datoriei la bancă. Am avut și noroc, și o colaborare foarte bună de 14-15 ani

În același timp, ați spus că perioada grea a trecut. Așa este?

Doina CepalisA trecut perioada foarte grea, dar perioada grea a rămas, pentru că, lucrând cu foarte mulți angajați, nu este simplu să asiguri un flux al angajaților în așa fel încât ei să nu se intersecteze. Ceea ce mă stresează este să pot să asigur siguranța și sănătatea angajaților.

Au fost speriați în această perioadă?

Doina CepalisȚările care au probleme pierd contracte, e normal, nu depinde de mine. Nimic nu depinde de mine.

Lucrurile pe care le-ați învățat în această perioadă grea din punct de vedere economic, medical?

Doina CepalisAm învățat o lecție, aceea că fiecare companie trebuie să aibă un fond de rezervă pentru orice situație. Și pentru că am trecut în 2006 printr-o situație grea, am avut acel fond de rezervă, resurse financiare cu care pot să continui, să supraviețuiesc în criză.

S-ar putea spune că este o lecție dură pe care ați învățat-o?

Doina CepalisDa, am învățat-o în 2006 și acum am aplicat-o.

Vor fi afacerile altfel? Inteligența artificială și cercetările vor merge mult mai repede, vom lucra mai mult cu roboți?

Doina CepalisDa, e clar că economia nu mai poate arăta la fel, e clar că am dezvoltat abilitatea asta de a lucra de acasă, am devenit mai atenți cu resursele financiare, e clar că așteptăm o criză economică mondială puternică și trebuie să fim mult mai atenți, organizați, inventivi, creativi pentru a rămâne în piață. Vor falimenta companii, dar noi vrem să fim acolo, să livrăm în continuare produsele noastre. Vom pierde piețe, poate vom câștiga piețe, pentru că noi concurăm cu Asia. Va fi o altă configurare mondială. Noi știm că în următorii ani vom trece iarăși printr-o criză.

Credeți că după acest moment producătorii europeni vor fi preferați în Europa?

Doina CepalisProducătorii europeni, clar, și cred că vor fi investiții mari în acest sens. Eu le spuneam încă din 2007-2008 tuturor celor cu care aveam discuții din alte țări că România e o soluție. Cât am putut, am făcut lobby pentru România, pentru că aici avem muncitori creativi, care înțeleg și suntem o mare opțiune pentru produsele care vin Asia. Putem să menținem prețurile la nivelul lor, toate companiile nu-și mai fac stocuri. E foarte simplu, dacă eu îți dau un produs la nivelul prețului de China, dar cu o calitate superioară și fără să ai stocuri mari, pentru că elimini acea perioadă de trei luni. Putem deveni un pol economic, un producător pentru Europa foarte bun. Ideea este că acele companii exportatoare niciodată nu au intrat în atenția guvernelor. Avem niște companii care sunt eligibile în piața externă, haideți să le susținem așa cum toate țările europene susțin exporturile. Nu mai zic de Asia, pentru că noi aducem cash-ul imediat în țară, noi producem ceva.

Dacă ați fi premier, ce măsuri ați lua pentru susținerea companiilor mari care fac exporturi și aduc bani în țară?

Doina CepalisAș copia modelele țărilor europene, pentru că suntem în Europa, modelele țărilor din Europa care susțin companiile exportatoare. Aș susține și capitalul autohton care a pornit cu foarte puține resurse financiare și aș da direcții care să se mențină pe toate guvernele, niște direcții generale, niște strategii de dezvoltare pe zece ani, indiferent ce guvern vine, să poată să mențină strategiile de dezvoltare economică a țării. Nu e foarte complicat.

Au fost analize Forbes care au arătat că țările în care șeful executivului a fost femeie au gestionat mai bine pandemia. De la grijă, la luarea în serios a pericolului. Credeți că afacerile conduse de femei au fost mai stabile, mai puternice?

Doina CepalisNu știu, probabil. Eu pot să mă raportez doar la mine, că am fost extrem de atentă și implicată. Cred că da, nu știu ce să spun. Au fost și niște factori externi care nu au depins de nimeni. Au fost ramuri lovite în plin.

Un mesaj pentru cei care se gândesc dacă să înceapă sau nu o afacere acum?

Doina CepalisDacă asta își doresc, dacă e visul lor, o pot face, doar că trebuie să se adapteze noilor condiții. Reconfigurăm o nouă economie, deci trebuie să meargă pe valul acesta. După părerea mea, eu am pariat întotdeauna pe producție. Noi facem producție de 20 de ani și am rămas în piață. Plus că, în momentul în care faci un produs și piața devine dependentă de acel produs, îl cere, cred că nu trebuie să ne lăsăm în urmă ideile și speranțele, visele și ceea ce ne dorim. E foarte important. Eu întotdeauna mi-am urmat calea. Asta mi-am dorit, știu că e foarte greu, dar orice provocare te face să evoluezi și să găsești soluții.