Radio Hit

Playlist

BEN SAUNDERS - Dry Your Eyes

Mike Posner - Song About You

KATRINA + THE WAVES - Walking On Sunshine

HIT play live

Green Arrow

Business HIT Interview. Omul de afaceri Gabriel Mardarasevici: ” Statul să se împrumute pentru dezvoltarea proiectelor reale”

  • mai 15, 2020
  • Cincu Violeta

Declarația a fost făcută la Radio HIT de omul de afaceri Gabriel Mardarasevici (foto). Invitat în emisiunea Business HIT Interview, Gabriel Mardarasevici a vorbit despre rolul industriei IT, despre reconfigurarea pieței de birouri și vacanța 2020.

Reporter: Trăim vremuri unice. Cum privește omul de afaceri, Gabriel Mardarasevici această perioada?

Gabriel Mardarasevici: Este evident că la începutul anului nimeni nu s-ar fi așteptat la un progres așa spectaculos dar nici la ceea ce este perioada de acuma. Două luni de zile de blocaj destul de puternic a economiei lumii nu doar într-o țară localizată undeva ci a fost afectată toată economia mondială. Excepțional este cuvântul care ar descrie perioada tocmai trecută.

Reporter: Cum ați redesenat afacerea dumneavoastră în această perioadă?

Gabriel Mardarasevici: Noi am fost oarecum norocoși, domeniul IT fiind unul care nu a fost foarte afectat. Lucrul remote în programare, analiză, consultanță în spațiul IT era o practică și înainte.

Reporter: Au existat aspecte pozitive?

Gabriel Mardarasevici: În afacerea noastră posibil să fi fost câteva aspecte pozitive, cele legate de lipsa călătoriilor colegilor noștrii care uneori chiar mâncau din timpul lor care erau cumva „forțați” să meargă la clienți, iar acesta era un cosumator de timp și cum timpul costă bani am avut un factor pozitiv. Alt fapt pozitiv ar fi restructurarea activității la mulți dintre clienți care s-au retras în mare parte în casele lor și atunci noi a trebuit să-i pregătim ca să îți poată desfășura activitatea cât mai aproape de normal.

Reporter:Ați menținut același nivel salarial al angajaților?

Gabriel Mardarasevici: Grija noastră principal în această peerioadă a fost chiar cea de angajați. Nu am avut niciun motiv să facem reduceri de salarii sau de angajați ba chiar nu am oprit procesul de recrutare. Nici bonusuri nu am dat pentru că ne-am desfășurat  activitatea cam pe același palier.

Reporter:Se simte absența lucrului față în față a ședințelor?

Gabriel Mardarasevici: Evident se simte și am pus la punct o modalitate de comunicare. Ne-am simțit datori și am instituit o informare săptămânală a procesului de desfășurare a activității în companie, am povestit angajaților ce fac ceilalți. Există un mic proces de alienare atunci când stai izolat în casă și nu-ți mai desfășori activitatea așa cum erai obișnuit, mai ales pentru cei care se încărcau cu energie de la ceilalți colegi.

Reporter: Care ar fi punctele tari și slabe ale lucrului de acasă?

Gabriel Mardarasevici: Colegii mei au fost foarte activi în această perioadă, în fiecare zi mi-au spus că au program fix rezeervat pentru a face sport. Factorul pozitiv, eficiența lucrului a crescut, am avut impresia că unii colegi poate au lucrat mai mult ca înainte.

Din punct de vedere al lucrurilor mai puțin bune, noi trăim într-o lume interconectată și tot ce se întâmplă în jurul nostrum ne afectează și pe noi. Am avut și situații în care lucrând pentru clienți cu domenii afectate de această pandemie care au redus din volumul comenzilor, reducerea asta a fost acoperită în cazul nostru de comenzi suplimentare de la o altă tipologie de clienți care au avut nevoi ceva mai mari.

De exemplu clienții care au lucrat în sănătate; din serviciile publice pentru care mutarea lor acasă a necesitat un volum de muncă suplimentar pentru noi; și băncile.

Reporter: 15 mai înseamnă eliminarea ordonanțelor militare, dar cum vedeți revenirea sectorului de IT în viața reală? Se va redesena spațiul de birouri?

Gabriel Mardarasevici: Este ceva la care lucrăm în acest moment, dacă până acum norma era munca la birou și exceptional era lucrul de acasă. Cred că de data aceasta, standardul ne gândim să avem lucrul remote și adunarea în spațiul de lucru pentru proiecte să fie într-o sală de ședință cu o distanțare între persoane. Sunt și câteva lucruri interesante pe care le-am învățat în și această perioadă și remodelarea spațiilor de muncă, cu siguranță va fi și după ce se va ridica orice fel de restricție.

Reporter:Se vorbește despre o criză economică cu pierderi la nivel global a milioane de locuri de muncă. Cum stă economia din România?

Gabriel Mardarasevici: Nimeni nu a mai trait acest moment și e foarte dificil să faci o proiecție care să fie susținută 100%, putem doar să ne imaginăm. Având în vedere că economia României, cu industriile cele mai afectate de Horeca și cea aeriană, noi nu aveam în constituția PIB-ului o pondere foarte mare din acest domeniu. Drept pentru care în măsura în care industriile clasice vor reintra cât mai devreme în normal, posibil ca afectarea PIB-ului și a afacerilor să nu fie atât de mare în România. Probabil situația nu e la fel în Grecia, Italia sau Spania, țări cu acces la Mediterană și care trăiau destul de mult din turism.

Reporter: Ce ar trebui să învățăm din ce am primit acum cu toții?

Gabriel Mardarasevici: Lecția asta nu ni se adresează doar nouă. Acest balans și dispariția unor activități de tip industrial din România nu e doar specific țării noastre, a fost specific întregii Europe și ultimii 30 de ani prin relocări masive de spații industrial s-a constata că e un risc major pe care ni-l asumăm. Europa a impus combinatelor chimice niște reguli mai stricte, acele combinate n-au mai putut să-și desfășoare activitatea și atunci au dispărut și ne-am trezit că pentru a produce anumite medicamente trebuie să facem import din India și China pentru că substanța primară de acolo venea. Un mare risc pentru sănătate acuma.

Producția s-a dus acolo și ne-am trezit că ventilatoare, măști sau costume nici măcar nu se mai produc decât în China. Forța de muncă încă este decentă la noi.

Reporter: Vorbim de necesitatea unor mari investiții ale statului!

Gabriel Mardarasevici: În primul rând trebuie asigurată resursa pentru acest lucru și unul din pimele lucruri care ar trebui să facă statul în această perioadă este să se împrumute ca să putem avea acea resursă la dispoziție altfel din taxele și impozitele colectate în acest moment nu vom putea desfășura astfel de activități. Prin împrumuturi pentru dezvoltarea proiectelor reale. Cei care nu au avut siseme de irigații au suferit, iar cei care au avut probabilcă vor avea producții bune.

Reporter: Spitalul Regional de Urgență…..

Gabriel Mardarasevici: Ne-ar fi dat mai multă siguranță, am fi fost mai încrezători că putem trece mai departe, dar acest spital în orice țară ar fi fost tot ar fi trebuit cam 5-6 ani pentru a-l construe, dota și popula cu medici specialiști. Măcar dacă l-am pune mai repede pe roti de azi înainte.

Reporter: Ce ar trebui să învețe politicienii din această perioadă?

Gabriel Mardarasevici: Îi pot sfătui să fie cumpătați, să facem totul cu măsură chiar și în această perioadă. Nu trebuie să facem pe eroii, dar nici să facem spaime iraționale care să ne închidă în case de unde să nu mai ieșim cu anii. Trebuie să respectăm regulile impuse, să cheltuim chibzuit, să facem lucrurile cu bun simț și cupătare.

Reporter:Unde vedeți vacanța 2020?

Gabriel Mardarasevici: Cred că aici acasă, e dificil să faci un forecast de vacanță și ne bucurăm de ceea ce este în jurul nostru.

Sursa foto-topiasi