Radio Hit

Playlist

BEN SAUNDERS - Dry Your Eyes

Mike Posner - Song About You

KATRINA + THE WAVES - Walking On Sunshine

HIT play live

Green Arrow

Business HIT Interview. Lucian Grecu: „Dacă ne blocăm toți ..atunci economia își va reveni foarte greu „

  • mai 29, 2020
  • Cincu Violeta

Omul de afaceri Lucian Grecu (foto) a fost invitat în Business HIT Interview. Lucian Grecu este proprietar al Hotelului Unirea dar are și afaceri pe piața imobiliară

Reporter: Dacă ar trebui să faceți o analiză asupra modului în care au fost afectate business-urile pe care le coordonați, cum ar fi această analiză?

Lucian Grecu: Ca toată economia și business-urile cu care am tangență au suferit. E adevărat că în economie undele sectoare au „prosperat” în această perioadă mai ales curierii, cei care au fost implicați în tranzacții pe internet sau care au oferit suport online, firmele de tehnologie a comunicării și transportatorii, dar per total economia a peirdut. Referitor strict la turism, hotel Unirea la fel ca marea majoritate a hotelurilor din țară a fost închis o perioadă și închiderea asta în turism nu s-a făcut printr-un ordin ci ordonanța militară a interzis deplasările între localități ceea ce a generat în turism o blocare totală.

Au fost niște măsuri compensatorii, prin faptul că s-a acordat acel șomaj tehnic pentru salariații și au rămas doar cei care aveau de terminat lucrări, inclusiv la Unirea noi lucrăm la investiția în sălile de conferință, anumite amenajări la Spa chiar și la camerele din hotel. O parte din personal a rămas pe poziții, dar mare parte au trecut în șomaj tehnic. La alte companii unde sunt spații închiriate cam toți au tras obloanele mai puțin farmaciile, alimentarele și băncile.

Reporter:: Vă amintiți ultimii clienți înainte de introducerea ordonanței militare?

Lucian GrecuUltimii clienți la hotel noi i-am avut la început de aprilie pentru că noi am avut niște obligații contractuale pe care a trebuit să le respectăm și noi ne respectăm contractele. Măr refer la niște companii aviatice, după ce au închis zborurile am închis și noi hotelul.

Cum ați trăit emoțional vorbind ca om de business imaginea hotelului gol?

E ceva straniu, singurii care mișcau pe aici erau oamenii hotelului cu diverse lucrări, cu materiale i dispozitive. În toată Piața Unirii nu era nici țipenie de om chiar dacă este printre cele mai circulate și mai aglomerate zone din oraș.

Lucian Grecu: Cum vedeți redeschiderea sectorului Horeca, redeschiderea trismului?

Noi am deschis, ne-am pregătit, am făcut tot ce trebuie de la curățenie la verificări, reporniri sisteme tehnice. Va fi  o deschiderea greoaie, dar datoria noastră este să fim la dispoziția clienților chiar dacă vor fi foarte puțini. Prognozele nu sunt deloc favorabile, în țări cu tursim dezvoltat ca Spania și Italia se preconizează o scădere de aproape 80% de turism. Față de țările care au un PIB de 30% încasări din turism, România stă mult mai jos. O să încercăm să ne adaptăm și sperăm să-și revină.

Cum ați organizat hotelul? Veți funționa la capacitate 100%? Cum se vor caza clienții? Cum se va menține distanțarea socială?

Lucian Grecu Avem niște protocoale foarte clare din punct de vedere sanitar, iar prioritar în perioada următoare va fi siguranța clienților și a angajaților. Toată lumea va purta măști, mănuși, avem mijloace de dezinfecție în tot hotelul. Plus protocoale de dsitanțare, respectarea  tuturor normelor sanitare care au fost trasate de specialiștii în medicină și sunt și niște ghiduri în domeniul hotelier, dar în linii mari cam despre asta este vorba despre a respecta cu mare strictețe partea de prevenție.

Ce le recomandați viitorilor clienți? Unde să mănânce pentru că nu o să deschideți restaurantele, nu?

Lucian Grecu Restaurantele nu se deschid, noi avem o terasă în fața hotelului. Mesele și scaunele vor fi puse la distanțe corespunzătoare. Încă nu e clar pentru că sunt două variante în care nu știm sigur când se vor deschide. Noi nu vom risca să facem ceva ilegal așa că așteptăm normativul și momentul în care se permite atunci pornim terasa.

Iașul era cunoscut ca destinație a turismului de business. Cum vedeți reconfigurarea acestuia?

Lucian Grecu Va scădea destul de mult. Trebuie să fim conștienți că toate companiile în perioada aceasta nu a avut încasări, cheltuielile din urmă au venit destul de mari. De exemplu în luna aprilie noi am funcționat câteva zile, dar după am închis activitatea însă facturi de utilități, taxe, impozite, credite bancare, furnizori pe care urma să-i plătim am făcut plăți la greu. Faptul că nu încasezi și faci plăți normal că se dezechilibrează balanța. Din fericirea noi aveam niște rezerve pentru investiții, amenajări și alte lucruri deci suntem asigurați, dar în momentul în care vezi că își scad bani din cont începi să fii mai precaut. Adică și companiile care trimiteau delegații în Iași vor fi mai atente cu banii lor.

Sunteți și un om prezent pe piața imobiliară, cum vedeți viitorul pieței birourilor?

Lucian Grecu Am văzut diverse opinii și sunt de acord cu ele, piața de birouri probabil că va avea un anumit recul dintr-un motiv foarte simplu, oamenii au învățat să lucreze de acasă trebuie să fim conțtienți că vor rămâne oameni speriați de acest virus poate luni de zile și vor prefera să ceară companiei să lucreze de acasă. Probabil că piața de birouri va avea o stagnare, dar în final vor fi unii care vor prefera să lucreze de acasă și vor fi alții care nu vor suporta.  Va fi o perioadă de reașezare.

Cum vedeți repornirea economiei României?

Lucian GrecuCât de repede ne vom reveni depinde și de noi, dacă ne blocăm toți și nu mai cheltuim nimic și nimeni nu mai dp drumul la bani atunci economia își va reveni foarte greu. Dacă vom fi ceva mai optimiști atunci vom revenim mai repede. Sunt diverse secanrii că revenirea va fi în V, W sau în U, nimeni nu ltie ce se va întâmpla. Sunt speranțe să revenim în 2022 la nivelul din 2019. Anul acesta este la clar la pământ cu economia și sistemul sanitar, 2021 ar putea fi o anumită revenire și în 2022 să ajungem la un nivel pe care l-am avut.

Ce ne-a schimbat în comportamentul nostru această pandemie?

Lucian Grecu Puncte bune cred că ne-am dat seama e un lucru că era bine cum era adică suntem puțin cam plângăcioși că vedem mereu acea pată neagră. Păi să ne gândim că noi totuși trăim mai bine ca regii din alte vremuri. Partea bună este că ne dăm seama că un trai normal este unul bun. O altă parte bună, sper că am învățat să ne facem rezerve. Om aprecia mai mult traiul normal.

Partea rea este că oamenii sunt speriați unii de alții. În această perioadă am încercat să fac mult sport, am alergat și era ceva fantastic dacă te întâlneai cu cineva pe o cărare, fiecare ferea capul în altă parte ca să nu respirăm același aer. La fel cu rudele și prietenii te saluți de la distanță, lucruri stranii și stresante.

Pentru partea economică este rău că România și așa avea datorii, cu deficit bugetar 4-5% să spunem că ajungem la 10%, banii aceștia se împrumută cu dobânzi destul de mari și iar vor fi generaii sacrificate. În loc să construim plătim dobânzi.

Sursa foto_Forbes