Radio Hit

Playlist

IMAGINE DRAGONS - I Don t Know Why

TINA TURNER - Whatever You Need

HOLLIES - Sorry Suzanne

HIT play live

Green Arrow

Brazii din fața Palatului Culturii au fost tăiați! Ce vor ieșenii pentru simbolul orașului?

  • martie 17, 2019
  • Cincu Violeta

Vineri 15 martie. Ora 12.30. Primarul Mihai Chirica susține o conferință de presă la Palatul Roznovanu. Potrivit unor surse din municipalitate, aproape în același timp angajați ai primăriei taie brazii din fața Palatului. Ora 15 are loc protestul #șîeu. Primarul se alătură ieșenilor aflați pe Bulevardul Ștefan cel Mare. Dă declarații presei. E încă liniște. Nimeni nu a văzut dispariția brazilor?

La ora 19, un angajat al Palatului Culturii postează pe pagina sa de pe rețeaua de socializare două fotografii.

Textul e simplu 2018/ 2019

 

Opinia publică din Iași reacționează pe rețeaua de socializare. Apar filmulețe. Se cer explicații. Se cere demisia primarului. Se reamintește de cazul teilor tăiați. De poluare. Între internauți apar dispute.

Era mai bine cu brazi

E mai frumos fără brazi

Să lăsăm să vedem ce se face acolo

Cînd s-au tăiat copacii pentru Palas nu ați spus nimic!

Ramy Ra Domnule primar,nu luati in consideratie comentariile jignitoare,noi avem incredere in dvs,in toata lumea cladiri ca “Palatul Culturii “au amenajate gradini care sa scoata in evidenta frumusetea Palatului,sunt sigura ca atunci cand totul va fi gata se va vedea diferenta.In ceea ce priveste copacii se stie ca erau “cu probleme”(deteriorati) si sunt sigura ca o sa plantati altii”sanatosi “.Mult succes in continuare!!!!!!👍👌
Stoica RoxanaLa poluarea orasului,participam toti cei care suntem conducatori auto!Vina nu e doar a primarului.Si comoditatea noastra are un cuvant de spus in ceea ce priveste calitatea aerului.
Ciortanu Florin Când au tăiat sute de copaci Iulian Dascălul la construcția complexului Palas nu v-am auzit pe internet atât de vehemenți, și a făcut și gradina la sfârșit pe lângă clădiri de birouri. Lăsați omul poate să termine treaba și apoi comentați. Sa vedem rezultatul final ✔️
Patrichi Bogdan Va rugam la fel și la Mitropolie , primărie , stadion , Vanatoru etc , pt acele clădiri nu se vad bine de pe bancheta din spate . Daca coborâți din mașina și vă apropiați de acele clădiri de vor vedea. Dacă vreți să amenajați spatii garantez că o să găsiți cu sutele in Iași și mă refer la cele care sunt un dezastru. La această mișcare aveți o bila neagră din partea mea. Așteptăm și o centura circulara in jurul Iașului dacă țineți la aerul respirat de Ieșeni.
Mihaela Gaidur Și în Gradina Botanica ce nu se vedea, de au tăiat la greu copaci? Plus că intră cu mașinile de nu poți merge pe acolo pe jos.Se mai jucau copiii acolo cu mingile, acum nu mai poți merge că nu știi de care mașina sa te ferești.Cica sa iei aer curat in Botanica…..
.
Gorge Daniel Asa arata tot orașul. Chel, poluat și fără perspectiva adaptata la nevoile de mediu. Încă o dată ați dezamăgit!

Primăria reacționează printr-un comunicat postat tot pe rețeaua de socializare.

După cum a anunțat public, în cadrul campaniei de curățenie de primăvară, Primăria Municipiului Iași a demarat și un proiect de reamenajare a Pieței Palatului Culturii. Proiectul presupune îndepărtarea vegetației îmbătrânite, bolnave, dezordonate și inestetice, montarea de rulouri de gazon cu sisteme de irigare automată, plantarea de ansambluri florale și vegetale, redesenarea și modernizarea aleilor pietonale.

Decizia de reamenajare a pieței a fost luată după consultări cu istorici, arhitecți peisagiști și reprezentanți ai conducerii Complexului Muzeul Național „Moldova” și are scopul exclusiv de a mări vizibilitatea și atractivitatea Palatului Culturii, monumentul-simbol al orașului nostru și unul dintre cele mai apreciate din Europa, potrivit unui top internațional recent publicat.

Este important de știut că majoritatea arborilor îndepărtați erau bătrâni și deteriorați, fiind plantați în anii ’70 ai secolului trecut, pe fondul unei ideologii comuniste care încerca dacă nu demolarea brutală, cel puțin mascarea prin orice mijloace, ca ridicarea altor clădiri ori plantarea de „păduri” urbane, a monumentelor istorice reprezentative pentru identitatea națională. De altfel, după cum se observă din fotografiile de epocă, din anii ’30 – ’40, planurile originale ale Pieței Palatului Culturii nu au inclus niciodată arbori masivi, ci doar gazon și arbuști.

Mai mult, ambele proiecte de reamenajare a Pieței Palatului Culturii propuse în cadrul unui concurs de soluții organizat de municipalitate în urmă cu doi ani prevedeau eliminarea vegetației dezordonate, redesenarea spațiilor verzi și mărirea spațiilor pietonale, în același scop al creșterii vizibilității Palatului Culturi și atractivității pieței.

Lucrările din această perioadă constituie o amenajare provizorie a pieței, o licitație pentru contractarea unor servicii de proiectare a esplanadei Palatului Culturii, cu o prevedere bugetară de 250.000 lei, fiind în curs și având drept termen de deschidere a ofertelor data de 11 aprilie. Reamenajarea temporară în desfășurare are rolul principal de a îmbunătăți aspectul general al Pieței Palatului Culturii, cu atât mai mult cu cât pe 1 iunie aceasta va găzdui întâlnirea Sanctității Sale Papa Francis cu credincioșii din Iași, Moldova și nu numai.

Primăria Municipiului Iași înțelege rolul vegetației în spațiul urban, face eforturi considerabile pentru protejarea mediului, susține dezvoltarea și modernizarea spațiilor verzi și întreține campanii susținute de plantări, atât pe axele principale și în cartiere, cât și zonele periferice. Pe de altă parte, așa cum se întâmplă în Europa și peste tot în lume, monumentele reprezentative ale orașului – cum sunt și Catedrala Mitropolitană, Mănăstirea Trei Ierarhi, Palatul Universitar, Biblioteca Centrală Universitară, Palatul Roznovanu ori Palatul Culturii – trebuie puse în valoare, în beneficiul ieșenilor și al turiștilor de pretutindeni.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

Primarul municipiului Iași dă declarații pe acest subiect la Radio Iași.

http://www.radioiasi.ro/stiri/audio-taierea-brazilor-din-fata-palatului-culturii-starneste-nemultumiri-in-randul-iesenilor/

Remodelăm piațeta pe un proiect pe care l-am discutat în conferința de presă și trebuie să redăm orașului monumentulele așa cum au fost ele. Am reușit să scot planurile originale ale piațetei așa cum au fost făcute de arhitectul Berindei. Acțiunile pe care le-au făcut comunisștii ascunzînd istoria în spatele unor plantații făcute haotic rămînind doar edificiile lor. Nu a fost cea mai corectă abordare. Toți arborii monument au fost izolați, cei uscați au fost dați jos. Piațeta a făcut obiectul unui concurs de soluții, se face o parcare subterană, Mihai Chirica

Însă, singura mențiune la piațeta din fațaPalatului Culturii a fost făcută într-o conferință de presă pe 22 februarie transmisă live pe pagina primăriei. La minutul 24, primarul Iașului face singura referință

Uitați-vă cum arată fața Palatului Culturii?! Tot așa dintr-un moment nestudiat și datorită faptului că doreau să aibă arbori în fața Palatului au pus niște brăduți, brăduții au crescut foarte mari, o parte s-au uscat pe jumătate și avem o figură aproape dezolantă. Faci o fotografie Palatului, în loc să vezi magnitudinea acestei clădiri așa cum sunt toate parcurile europene găsești o pădure dezordonata de arbori plantată apropae pompieristic. Dorința noastră este să facem mai bine decît a fost făcut păstrînd ceea ce se poate din ce au făcut ei, Mihai Chirica

Repere cronologice

11 martie 2019. Municipalitatea a scos din nou la licitaţie proiectarea lucrărilor de reamenajare a esplanadei din faţa Palatului Culturii. Primăria Municipiului Iași a estimat valoarea contractului la 250.000 lei. Proiectul va fi implementat pe o suprafaţă de peste 17.300 mp, cea mai mare parte a terenului fiind în faţa Palatului Culturii (14.500 mp), iar restul reprezintă spaţiul verde din spatele monumentului istoric.Firmele interesate la licitaţie pot depune oferte cel târziu pe data de 11 aprilie.

2016. Două soluții pentru amenajarea piațetei au fost votate de ieșeni . Primăria Municipiului Iași a organizat un concurs de soluții pentru reconfigurarea și reamenajarea zonelor din jurul Palatului Culturii (piața din fața Palatului și spațiul verde din spatele Palatului). În cadrul acestei proceduri, municipalitatea ieșeană a primit două propuneri, ce sunt prezentate pe site-ul şi pagina de Facebook a Primăriei. Toți cei interesați vor putea opta pentru varianta preferată până pe 19 decembrie. Dacă vreuna dintre cele două variante va primi punctajul necesar și din partea comisiei de jurizare, municipalitatea va scoate la licitație realizarea proiectului tehnic în vederea implementării soluției alese. http://curierul-iasi.ro/proiecte-de-reamenajare-a-pietii-palatului-culturii-si-zonei-bazar-19656

Aceasta este scurta istorie a consultării publice a ieșenilor cu privire la amenajarea piațetei Palatului Culturii și tăierea brazilor. Brazii din fața Palatului au fost tăiați.

Ce vor ieșenii? Care este soluția?

Foto/facebook/Pagina Cosmin Sandu