Radio Hit

Playlist

Tom Walker - Leave a Light On

WET WET WET - If I Never See You Again

PAOLO NUTINI - Candy(Radio Edit)

HIT play live

Green Arrow

audio 9 noiembrie – ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului

  • noiembrie 09, 2018
  • Amalia Horciag

Germania comemorează, astăzi, victimele „Nopții de cristal”, pogrom declanșat împotriva evreilor la 9 noiembrie 1938.

Ziua Internaţională Împotriva Fascismului şi Antisemitismului comemorează victimele Nopţii de Cristal – 9 Noiembrie 1938 – moment ce a marcat începutul simbolic al Holocaustului. În ziua de 9 Noiembrie 1938, la München, în cadrul unei întâlniri de mare amploare a liderilor nazişti, s-a luat hotărârea de a se da mână liberă oricăror acţiuni îndreptate împotriva Evreilor; în acea seară, în multe oraşe din Germania şi Austria au avut loc răbufniri violente ale populaţiei nemţeşti, incitată de nazişti. Violenţele au început la Berlin şi s-au răspândit rapid în toată ţara. Noaptea, grupuri de nazişti – mai cu seamă batalioane de asalt – au făcut sute de victime (au bătut şi asasinat Evrei), au demolat 76 de sinagogi, au incendiat alte zeci de lăcaşuri de cult mozaic, au distrus şi vandalizat mii de magazine şi birouri de afaceri deţinute de Evrei. Ziua Internaţională Împotriva Fascismului şi Antisemitismului este, totodată, o formă de protest împotriva discriminării şi rasismului.

Ziua a rămas în cărțile de istorie sub denumirea de „Kristallnacht” („Noaptea de cristal”). Începută la Berlin, represiunea a fost organizată de trupele de intervenţie rapidă ale lui Adolf Hitler. În toată Germania au fost incendiate sinagogi, au fost sparte geamurile magazinelor evreieşti, cioburile de cristal fiind împrăştiate pe străzi.

După ce naziştii au ajuns la putere în Germania, în 1933, evreii au fost supuşi unui tratament din ce în ce mai discriminatoriu, însoţit de acte de violenţă.

În Germania şi în ţările europene care s-au aflat sub ocupaţie nazistă, rămăşiţele multor lagăre de concentrare şi centre de execuţie au fost transformate în muzee şi monumente. Chiar şi în ţările care nu au fost implicate în Holocaust, guvernele şi organizaţiile supravieţuitorilor au ridicat, de asemenea, monumente şi muzee. Printre aceste organizaţii se numără Yad Yashem, Autoritatea pentru Comemorarea Martirilor şi Eroilor Holocaustului, care a fost înfiinţată în 1953 la Ierusalim, printr-un act al Parlamentului israelian pentru comemorarea evreilor ucişi de nazişti.

Guvernul Austriei va construi un al doilea memorial al Holocaustului la Viena pentru a comemora numele celor aproximativ 66.000 de evrei austrieci care au fost ucişi în timpul regimului nazist, a anunţat, la 7 noiembrie 2018, cancelarul austriac Sebastian Kurz, potrivit agenţiei dpa. Noul proiect va consta într-un zid ridicat în parcul din centrul Vienei. Primul memorial al Holocaustului, realizat în anul 2000 de către artista britanică Rachel Whiteread, are înscrise pe el locurile din Europa unde au fost ucişi evrei austrieci în Al Doilea Război Mondial, însă fără a menţiona numele victimelor.