Radio Hit

Playlist

BEN SAUNDERS - Dry Your Eyes

Mike Posner - Song About You

KATRINA + THE WAVES - Walking On Sunshine

HIT play live

Green Arrow

“Nu haina face pe om, mai face şi credinţa!“ Mărturiile pelerinilor veniţi la Iaşi

  • octombrie 12, 2019
  • Cincu Violeta

Iaşi. 11 octombrie. Ziua în care începe oficial pelerinajul religios de Hramul Cuvioasei Sfinte Parascheva. Punctul culminant al sărbătorilor, luni 14 octombrie. Are loc Sfinta Liturghie. La sfărşitul zilei de vineri, la ora 18 erau la rînd 18.000 de pelerini. 9.500 de credincioşi au trecut pe la racla şi 250 erau în curtea Mitropoliei. Bilanţul nopţii de gardă la Mitropolie, 26 de cazuri. La Spitalul Sfîntul Spiridon au ajuns  4 cazuri din care 2 fibrilaţii atriale rapide, o suspiciune de sindrom coronarian acut şi o contuzie de umăr. Restul, lipotimii, hipertensiuni . Alţi 3 pacienţi pelerini au mai ajuns la UPU. Nici unul nu a fost grav.Sîmbătă, 12 octombrie, la ora 8.30 rîndul era la stîlpul 60.

De cealaltă parte, sărbătorile oraşului. Restricţii în trafic, tîrguri, sărbători în cartiere. Dincolo de statistici, nervii unor ieşeni rămîne credinţa şi speranţa românilor. De ce vin în pelerinaj.Pentru ce se roagă.

Pe soţia mea o cheamă Parascheva, spune bărbatul obosit care ţine strîns un bebeluş în braţe. Au fost la socri în Republica Moldova. Aşa cum fac în fiecare an. Şi trec pe la Sfînta la Iaşi. Preferî yiua de 10 octombrie. Că nu e rînd.Moaştele sunt încă în Catedrală. Anul acesta au venit cu băiatul, Ştefan. Au lucrat şi în străinătate. S+au întors acasă.Sunt din Dîmboviţa.

Prima dată am venit în 2012. Acum am venit cu Ştefan. Ne rugăm pentru sănătate, linişte în familie, bunătate. Dacă crezi, orice rugăciune ajunge la suflet.Cărtitorilor le-aş spune să vină şi ei. Speranţa, asta ne-a mai rămas ca popor. Am fost şi afară. Suntem buni, suntem şi răi. De ce nu ne facem viaţa mai bună? Nu am răspuns. Răspunsul acesta îl caut şi eu, povesteşte bărbatul din Dîmboviţa.

Între internet şi Dumnezeu

A venit din Ţăndărei, Ialomiţa. Anul acesta şi-a adus cei doi băieţi adolescenţi.Şi soţul…. şi cumătra.

Ne rugăm pentru sănătate, reculegere, linişte,minte. Pentru şcoală. Dar viitoru…nu prea ştiu. În străinătate, răspund cei doi adolescenţi.

Mama îi priveşte zîmbind în timpul interviului. Se încruntă atunci cînd îşi dă seama că nu ştiu să spună aproape nimic despre Sfînta Parascheva.

A ajutat săracii, nevoiaşii, face minuni. Îi mulţumim şi îi dăm slavă. Că vrem să fie o lume mai curată, mai frumoasă, cu frică de Dumnezeu.Ca popor ne lipseşte credinţa, dragostea faţă de semenii noştri, pentru părinţi, pentru copii. Internetul ne-a luat totul.Şi cap şi tot.Este de ajutor tehnologia. Dar avem nevoie de acea credinţă. Ne apropiem de Dumnezeu…că nu numai haina face pe om, mai face şi credinţa. Trebuie să ne mai uităm şi în sus către Dumneyeu. Că un hoţ ce face..se uită în stînga, se uită în dreapta. Dar în sus la Dumnezeu nu se uită nimeni.

Pelerin din Voluntari.“De la bani, de la sărăcie pleacă totul“

Vineri 11 octombrie, au sosit la Iaşi autocarele Voluntari. Conform reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au fost în jur de 7.000 de persoane care au sosit cu aproximativ 150 de autocare de dimensiuni diferite, care au rămas parcate apoi pe străzile din Iaşi până în partea a doua a zilei, când s-au întors spre Voluntari.Printre ei, un bărbat aflat la primul pelerinaj.

Am venit anul acesta pentru prima dată. Nu a mai putut mama. Hainele astea…sunt de la toţi cei de acasă…le-am atins de raclă. Să ne fie bine la toţi.

Îl întreb dacă mai avem credinţă?Răspunde timid

Avem dar suntem prea săraci. Că de la bani porneşte totul. Sărăcia ne face răi şi ne îndepărtează de Dumnezeu. Dar ce ştiu eu, un om aşa de simplu…

Pentru prima dată la pelerinaj

A cerut o floare sfinţită de la un voluntar. Aşa am cunoscut-o pe doamna Elena din Bucureşti. E prima dată în pelerinaj la Iaşi.

Nemaipomenit e gestul de a împărţi flori. Să ştiţi că şi eu anul trecut am ascultat la radio.Una e aici, una e acolo. Pentru sacrificiul pe care îl faci stînd la coada…pînă ajungi aici este ceva de nedescris. Nu poţi descrie momentul acela ..M-am rugat pentru sănătate. Pentru cea mică. E mai bonăvicioasă.Pentru ţară.Încet, lumea se apropie de credinţă. Într-un timp am fost foarte îndepărtaţi de credinţă.Lumea..şi problemele care sunt. Lumea a devenit mai răutăcioasă, invidia, ura.Toate pornesc de la bani, de acolo pornesc toate problemele. De vreun an, doi, lumea a început să vină din nou lăngă Dumnezeu.

Tineri, bătrîni. Familii cu copii sau oameni singuri. Cu tabletă sau cu o carte de rugăciuni. Bine îmbrăcaţi sau cu haine obosite de o sărăcie de care nu mai scapă.Cu ochelari de firmă sau cu ochii înroşiţi de la rugăciunile la care pare că nu mai răspunde nimeni? Sfînta Parascheva strînge acum toată durerea pelerinilor.

Printre pelerini o fetiţă blondă şi neastămpărată. Pentru ea, rîndul şi aşteptarea sunt un joc.

Dacă vorbesc cu Sfînta, mamaaa, îmi iei un căţel adevărat?

A fost prima zi de pelerinaj la Iaşi. Vineri 11 octombrie. Ne revedem sîmbătă 12 octombrie.