Radio Hit

Playlist

BEN SAUNDERS - Dry Your Eyes

Mike Posner - Song About You

KATRINA + THE WAVES - Walking On Sunshine

HIT play live

Green Arrow

audio Medicii, coronavirusul și „burn-out” -ul

  • iunie 25, 2020
  • Anca Medeleanu

În Be the Hit, am stat de vorbă cu Ovidiu Alexinschi, Director Medical Institutul de Psihiatrie Socola, Iaşi, despre profesioniștii din domeniul sănătății – medici, asistente, infirmieri care după trei luni de ture, gărzi, filtre epidemiologice au deja un nivel ridicat de stres și rate mari de burn out, dar şi despre prima clinică din Iaşi pentru tratarea dependențelor.

Medicii, coronavirusul și „burn-out” -ul
“Din primele zile ale lui martie, un virus bântuie nu doar prin aer, ci și prin gândurile și preocupările corpului nostru medical. De peste 100 de zile, în fiecare dimineață, lucrătorul medical român, fie el medic, asistent, infirmier se trezește sub spectrul unei amenințări copleșitoare prin persistență , o apăsare continuă, invizibilă, agasantă.
Incertitudinea, nesiguranța, lipsa unei perspective clare, a unui final fericit sunt elementele constitutive ale tabloului întunecat social și medical. Pentru că a trecut 15 mai, cu „relaxarea” , care a fost interpretată ca un punct-terminus al problemei.Gata cu coronavirusul. De pe 15 mai ne relaxăm ,adica am scapat. Ne relaxăm , gata cu izolarea, gata cu distanțarea, gata cu prostiile despre viruși ucigași, gata cu interdicțiile de a-ți pupa părinții și bunicii, adio „măsurilor staliniste” de restrângere a grupurilor și limitare a miscării.
Și ne-am relaxat.O, Doamne! Și încă cum ne-am relaxat!!!
Îmbrățișări, pupături, grupuri, terase pline, mare, munte …libertate.
Dar parșivul virus , „creație” diabolică a laboratoarelor genetice chinezo-fantezisto-conspiraționiste nu a dormit și nici nu s-a relaxat.
Și pare că varianta românească de pandemie, faza pe „relaxare”, nu seamănă nici cu modelul suedez ,dar nici cu cel sud-corean. Și acum, când vestul Europei are sub 100 cazuri/zi ( raportate la un numar uriaș de teste!!!), Romania „sare” de 300 de cazuri confirmate, ca în plină stare de urgență.
Iar pentru medici, luminița de la capătul tunelului dezinfectant s-a cam stins. Pentru că , forjați zi de zi, oră de oră, minut de minut, medicii, asistenții medicali ,care au facut si fac de mai bine de 3 luni eforturi supraomenești – gărzi, ture, filtre epidemiologice, izolatoare, zone-tampon sunt epuizați.
Fizic ,dar mai ales psihic. În limbaj academic medical i se spune „burn-out „. Ca și cum mai interesează pe cineva terminologia.
Ce paradox! Obosiți în relaxarea generală.
Și astfel, vara, aerul vacanței, cu briza mării pare că nu pătrunde prin combinezoanele, vizierele și mastile FFP3.” , a scris Ovidiu Alexinschi, pe facebook!

Ia`Şi Ascultă interviul integral!

 

Dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru certificat internațional în medicina adicției este cel care a pus bazele acestui concept – No addict. Nu este nici un secret faptul că România se află de mulți ani pe primele locuri în lume sau în Europa în ceea ce privește consumul de alcool, fumat sau etnobotanice. De asemenea, larga răspândire a tehnologiei informațiilor face ca și adicțiile comportamentale cum ar fi gaming addiction sau chiar tulburările legate de jocurile de noroc să cunoască o proliferare fără precedent și să necesite ajutor specializat susținut.