Radio Hit

Playlist

BEN SAUNDERS - Dry Your Eyes

Mike Posner - Song About You

KATRINA + THE WAVES - Walking On Sunshine

Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

audio Admiterile la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași vor fi sută la sută online!

  • iulie 12, 2020
  • Anca Medeleanu

În Be the HIT, am stat de vorbă cu  Prof. univ. dr. Aurelian BĂLĂIȚĂ, rector al Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași despre admiterea la studiile de licență și masterat în anul academic 2020-2021.

Universitatea Națională de Arte „George Enescu” este formată din: Facultatea de Arte Vizuale și Design, Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice și Facultatea de Teatru.

”Toate detaliile pe care le solicit candidații la universitatea noastră se află pe site-ul universității https://www.arteiasi.ro/ la secțiunea admitere care este foarte vizibilă. De săptămâna viitoare încep înscrierile la toate programele iar admiterile vor avea loc sută la sută online după 20 iulie. Toți cei interesați vor vedea pe site toate detaliile și modalitățile de desfășurare a probelor de admitere. Anul acesta avem o noutate am eliminate taxele de înscriere tocmai pentru a veni în întâmpinarea candidaților. ”, a declarat Aurelian Bălăiță.

Ia`Și Ascultă interviul integral!

 

UAIC și UNAGE vor sărbători împreună 160 de ani de la inaugurare

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași (UNAGE) vor sărbători împreună, în perioada 26-31 octombrie 2020, aniversarea celor 160 de ani de la înființare. Cele două instituții vor organiza o ceremonie comună, dar și o serie de manifestări academice și culturale care să ilustreze importanța acestui moment festiv. Formate într-un timp al efervescenţei ştiinţifice şi emulaţiei marilor idei europene, cele două universități din Iaşi au constituit un liant între valorile laice ale societăţii civilizate Occidentale şi credinţele spirituale împărtăşite de oamenii locului.

La 26 octombrie 1860 a fost înființată Universitatea din Iași, prima universitate modernă din România, în atmosfera de sărbătoare a Unirii Ţării Româneşti şi a Moldovei într-un singur stat. Astăzi, instituția poartă numele Domnitorului căruia i se datorează acest act fundamental de cultură românească: Alexandru Ioan Cuza.

De la înfiinţare şi până în prezent, structura Universităţii din Iaşi a fost într-o continuă schimbare, în armonie cu spiritul vremurilor prin care a trecut şi cu evoluţia societăţii şi culturii româneşti și europene. La început, Universitatea a cuprins doar trei facultăţi: Facultatea de Filosofie, Drept şi Teologie, urmând ca mai apoi să-şi diversifice profilul, să-şi mărească numărul de secţii, departamente, materii predate şi activităţi ştiinţifice. Astăzi, prima instituţie de învăţământ superior a României are 15 facultăţi şi un Institut de Cercetări Interdisciplinare.

La 1 octombrie 1860, Alexandru Ioan Cuza semna decretul de înfiinţare a primei şcoli de învăţământ superior din Ţările Române – Şcoala de Muzică şi Declamaţiune de la Iaşi. 26 de zile mai târziu, iau fiinţă Şcoala de Sculptură şi Pictură şi Muzeul Naţional de Pictură.

Din 1931, Academia de Muzică și Artă dramatică poartă numele marelui compozitor George Enescu. După mai multe transformări, în 1997, printr-o hotărâre a Guvernului României, primeşte titulatura de Universitatea de Arte „George Enescu”. În prezent, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” se impune în trei domenii diferite ale artei – muzică, teatru și arte vizuale, contribuind la dezvoltarea culturii româneşti şi universale.

De-a lungul celor 160 de ani de existenţă, numeroasele generaţii de studenţi şi profesori au reuşit să impună UAIC și UNAGE ca instituţii de referinţă pentru întreaga societate românească. Mulţi dintre absolvenţii celor două universităţi s-au afirmat ca personalităţi de seamă: profesori şi cercetători în universităţi din întreaga lume, membri ai Academiei Române sau ai altor Academii din Europa, compozitori, pictori, scriitori, actori, diplomaţi, înalţi prelaţi etc.

Așadar, celebrarea celor 160 de ani de la înfiinţarea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, instituţii de învăţământ superior cu cea mai bogată tradiţie din România, constituie un prilej de a medita la rolul pe care l-au jucat ca formatoare de valori în viaţa societăţii româneşti, dar și un prilej de bucurie pentru continuitatea și recunoașterea dobândite de învățământul superior ieșean.