Ziarul Financiar: De ce ajung companiile din România în insolvenţă. Ardelenii greşesc cu mintea, moldovenii cu sufletul, iar în sud sunt cele mai multe insolvenţe dubioase.

Întreruperea activităţii unei companii şi transferul afacerii pe numele altei firme a devenit un sport naţional în România, în condiţiile în care în perioada 2005-2016 aproximativ 200.000 de companii au intrat în insolvenţă şi peste un milion de companii şi-au întrerupt activitatea, legislaţia din domeniu fiind mult prea permisivă, spune Iancu Guda, preşe­din­tele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România şi autor al cărţii „De ce eşuează companiile? 10 greşeli şi 100 de soluţii“.

Stu­diul realizat de Iancu Guda după ana­-liza a 100.000 de companii intrate în insolvenţă în ultimii 10 ani scoate la iveală o serie de di­fe­renţe între regiu­nile României în privinţa cau­zelor care au dus la eşec.

În opinia lui, antreprenorii din estul Ro­mâniei au greşit cu sufletul şi au pierdut con­trolul cheltuielilor, lâsându-se pradă iluziei că de­ţin controlul.

„Am observat aici o creştere cu 12% a cifrei de afaceri a firmelor chiar înainte de a intra în insolvenţă, în paralel cu majorarea pierderilor cu 5-6%. Practic antreprenorii au pierdut controlul cheltuielilor fiind atenţi doar la creştera cifrei de afaceri“, a spus Iancu Guda la emisiunea ZF Live.

În centru, nord şi vest, firmele intrate în insolvenţă au greşit mult pe partea ce ţine de raţiune, au investit greşit, nu au cunoscut piaţa, concurenţa, au greşit la calcule, iar în final profiturile nu au acoperit cheltuielile.

Pe de altă parte, în sudul ţării sunt, crede Iancu Guda, cele mai multe insolvenţe „du­bioase“, două treimi din total intrând sub această categorie.

„Practic, aici sunt cele mai multe insol­ven­ţe la cerere (66%), iar 2 din 3 companii in­solvente aici sunt deţinute de persoane care au şi alte afaceri sau au pornit alte firme du­pă insolvenţă. De asemenea, sunt tot felul de cheltuieli ale firmei cu o pondere mai mare decât categoria cheltuieli din exploatare. Tot aici se vede cea mai mare scădere la cifra de afa­ceri pe compania subiect (8%) cuplată cu creş­terea cifrei de afaceri pe alte companii din ace­laşi grup, ceea ce reflectă de fapt mutări de con­tracte comerciale pe alte companii“, spune autorul studiului.

În opinia lui Iancu Guda, proiectul de lege care prevede ca un acţionar care a ajuns cu firma în insolvenţă să nu poată porni o altă afacere minimum doi ani este prea permisiv, având în vedere că în Germania de exemplu interdicţia se întinde pe o perioadă de 10 ani.

„ Greşelile făcute de antreprenori sunt de ordin financiar, de management, dar şi limitări emoţionale, biasuri. Antreprenorii pun suflet unde ar trebui să pună raţiune şi invers. Asta duce la supraîncredere, efect de turmă, aversiune la risc, frică de eşec. Iau decizii de afaceri greşite. Greşelile se repetă, pentru că ele de fapt nu sunt înţelese“, a precizat Iancu Guda.

Potrivit datelor statistice, la finalul lui 2016 doar 450.000 de companii erau active (înregistrau venituri). Aproximativ 40% dintre persoanele fizice care au deţinut la un moment dat o afacere au fost afectate de acest fenomen, în timp ce 80% dintre companii au raportat cel puţin un client care a intrat în incapacitate de plată.

„Trebuie să învăţăm, din greşelile altora, nu din ale noastre. Unele greşeli sunt foarte scumpe. E normal să greşim, dar e înţelept să înveţi din greşelile altora. Să nu le repeţi“.

 

 Cele 10 greşeli care duc la insolvenţă:

1. Nealinierea orizontului activelor şi pasivelor: 7 din 10 companii insolvente şi-au plătit furnizorii mai târziu decât durata medie de colectare a creanţelor şi de vânzare a stocurilor.

2. Structura contului de profit şi pierdere: Foarte multe dintre companiile insolvente s-au concentrat asupra creşterii veniturilor pentru acapararea cotei de piaţă, dar nu au luat în considerare evoluţia profitabilităţii. Cresc salariile ca pondere în cheltuieli şi nu pot transfera în preţul final. Se observă că firmele bagă multe cheltuieli de ordin personal pe firmă.

3. Dezechilibrul ciclului de conversie (9/10 companii insolvente): plata furni­zorilor mai târziu decât stocul sau creanţa. Pe termen scurt faci rost de bani, dar nu sunt banii tăi. Atunci companiile ajungă să facă investiţii proaste.

4. Vulnerabilitate la scenarii de stres. 75% dintre companiile insolvente înregis­trau o problemă de lichiditate, în sensul că ve­niturile încasate nu acopereau cheltuielile monetare (care trebuia plătite). Nu s-au pregătit pentru situaţii adverse apărute neaşteptat.

5. Structura deficitară a fluxului de numerar.  În general, o companie stabilă, care prezintă un risc scăzut de intrare în insolvenţă, este capabilă să genereze majoritatea numerarului din activitatea operaţională, în timp ce activitatea de investiţii reprezintă destinaţia, iar cea financiară alternează în funcţie de amplitudinea oportunităţilor de investiţii. Companiile trebuie să fie atente la cash-flow, acesta să provină din activitatea operaţională, nu din credite sau de la furnizori

Citește continuarea pe Ziarul Financiar AICI http://www.zfcorporate.ro/zf-print/prima-pagina/de-ce-ajung-companiile-din-romania-in-insolventa-ardelenii-gresesc-cu-mintea-moldovenii-cu-sufletul-iar-in-sud-sunt-cele-mai-multe-insolvente-dubioase-care-sunt-cele-10-greseli-capitale-17060346