VIDEO. 5 genuri muzicale create pentru a insulta și îngrozi

Genurile muzicale prezintă numeroase nuanțe – fiecare artist încearcă să se remarce într-un fel sau altul, în ideea de a-și împărtăși viziunea artistică și de a atrage atenția publicului. În acest sens, deși existența unui consens general în cadrul unui gen muzical este aproape imposibilă, următoarele stiluri se separă foarte clar de toate celelalte. Versurile și muzica acestor artiști glorifică violența, ura și ocultismul. Cine ar fi zis că muzica poate fi atât de.. nonconformistă?

5. Juggalo

Juggalo definește o subcultură alcătuită din fanii formației Insane Clown Posse și a altor artiști hip-hop reprezentați de Psychopathic Records. Unul dintre membrii duo-ului Insane Clown Posse, Violent J, a utilizat pentru prima oară termenul în cadrul unui concert din 1994, adresându-se publicului cu apelativul Juggalos. Identificată mai mult vizual decât auditiv, subgenul Juggalo include fani și artiști care se deghizează în clovni horror, comunică prin semne specifice și ascultă hip-hop violent. Din 2000, Psychopathic record sponsorizează un eveniment intitulat The Gathering of the Juggalos (n.r. adunarea Juggalo), în care timp de patru zile participanții asistă la concerte de hip-hop violent și la lupte.

Agresivitatea și violența din versurile Juggalo s-a extins și în viața reală. Unii membri ai subculturii au ajuns pe primele pagini ale ziarelor din cauza unor activități ilegale precum furt, tâlhărie și trafic de droguri.

4. Horror Punk

Inspirat de filme horror și de SF-uri obscure, acest gen muzical combină sound-ul specific punk-rock cu versuri macabre și efecte vizuale morbide. Formația The Misfits a pus bazele genului la sfârșitul anilot 1970. În piesele sale, trupa descria, de exemplu, cum un criminal în serie se îmbăia în sângele unor cadavre decapitate în timp ce jupuia pielea victimelor sale (piesa Skulls).

Piesele tipice horror punk nu sunt, în general, rasiste sau politice, dar se axează pe crimă și violențe. Fanii horror punk se îmbracă de obicei haine negre, poartă bijuterii macabre și își petrec timpul liber interesându-se de muzică și filme science fiction.

3. Pagan Black Metal

Black Metalul păgân este muzică extremă axată pe păgânism (cuvântul generic care indică ritualuri religioase ce preced era creștinismului în Europa). Din punct de vedere tematic, versurile tipice de pagan black metal descriu moarte, sânge și ritualuri în care se sacrifică animale. Unele formații se folosesc de limbi antice și de instrumente vikinge primitive în vederea potențării atmosferei păgâne din piesele lor.

Popular în țări europene precum Norvegia și Germania, black metalul păgân este uneori asociat cu neo-Nazismul din cauza faptului că simbolurile scandinave utilizate de reprezentanții genului seamană cu zvastica. În 2008, un institut anti-fascist german a acuzat artiștii care au participat la festivalul folk/păgân Paganfest de înclinații neo-naziste. Drept răspuns, formațiile de black metal Moonsorrow, Skyforger și Tyr au negat cu vehemență orice legături cu nazismul.

2. Gabba

Gabba este termenul uzual folosit pentru a descrie un gen de hard-core electro originar din Rotterdam, Oldanda. Cunoscut și sub denumirea de gabber (argou pentru amic în olandeză), sunetul gabba este caracterizat de un techno rapid cuplat cu bass distorsionat și piese create la sintetizator. Din cauza faptului că linia de bass este accelerată, sunetul devine dur și agresiv. Deși cuvintele pot fi greu de înțeles din cauza faptului că vocile sunt puternic distorsionate, versurile caracteristice genului au de a face cu drogurile și violența.

În anii 1990, compania olandeză ID&T organiza petreceri gabba, încurajând adolescenți și adulți tineri să participe și să danseze pe șlagărele genului. Gabba era un gen popular localurile underground din Germania, Olanda și Italia. Deși câteva grupări neo-fasciste și-au arătat aprecierea față de gen, acesta nu este asociat cu ele.

1. Witch House

Witch house-ul a apărut la sfărșitul anilor 2000 și este un soi de muzică electronică atmosferică, întunecată (uneori chiar downtempo), care se inspira muzical și vizual din ocult. Artiștii witch house se inspiră din filmele horror ale anilor 1970 și 1980, din serialul Twin Peaks și simbolurile Unicode (cum ar fi triunghiuri illuminati, cruci și pentagrame). Din punct de vedere tematic, versurile abordează subiecte foarte întunecate (viol, omor, droguri, auto-mutilare), deși formația de witch house CREEP susține că aceste trimiteri se fac în mod ironic.

Sound-ul tipic de witch house evocă macabrul și supranaturalul și utilizează sintetizatoare, sample-uri și fragmente vocale alterate până la punctul la care devin neinteligibile.

sursa