NEW CITIES IAȘI 2017. Despre potențialul urbanistic al Iașului în prezent

Asociația Pro Event în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România, Palatul Culturii și Primăria Municipiului Iași, cu sprijinul Share Architects, au organizat între 4 și 7 aprilie 2017 a doua ediție a conferinței NEW CITIES IAȘI, cu interesul focalizat pe conceptul de “Oraș Verde”. Prima ediție s-a intitulat “Viitorul în Arhitectura de Patrimoniu, Educație și Sănătate” localizată pe aceleași coordonate spațiale, dar în luna octombrie de anul trecut, într-o perioadă în care a fost redeschis Palatul Culturii din Iași, după o restaurare benefică pentru întreaga regiune din țară și estul Europei.

Conferința din 2017 a invitat Olanda să expună o parte din experiența sa din sfera arhitecturii contemporane, prin prezența doamnei Ambasadoare Stella Ronner-Grubacic, alături de arhitectul Adriaan Mout din grupul LEVS Architecten și a doamnei Eva Radionova din cadrul grupului Novascapes. Au avut loc prezentări de proiecte urbanistice și produse de design adaptate eficient domeniilor construcțiilor contemporane, dar mai presus de toate s-au inițiat dialoguri de specialitate pentru a facilita înțelegerea mediului urban potrivit pentru viitor. De altfel, s-a lansat și o serie de competiții naționale pentru studenții absolvenți din domeniu și arhitecții cu drept de semnătură.

Evenimentul a inclus o expoziție remarcabilă la nivel european, ce a reunit planuri, vizualizări și detalii tehnice ce compun o competiție într-un domeniu relevant pentru stilul de viață la care ne adaptăm zilnic. Au fost expuse proiecte arhitecturale concurente pentru premiul Mies van der Rohe 2017, în cadrul competiției principale de specialitate lansate de Uniunea Europeană. Acolo, noile generații de construcții se fac deja vizibile și anunță o perioadă în care echilibrul dintre cost și eficiență este cel care decide dacă o clădire merită să existe sau nu. Alăturat, au fost prezentate și proiectele studenților din cadrul secției Romanian Building Awards – Young Architecture 2016. Din 355 de proiecte de anul acesta, 5 nominalizari finale includ proiectul domnului arhitect Marius Miclăuș, fondator al asociației Archeus: Take A(l)titude, o locuință așezată la cota 2100 în Munții Făgăraș din Brașov, România. Expoziția din Iași a fost deschisă la Palatul Culturii timp de 4 zile, cu intrare liberă pentru public, și a oferit acces în culisele celor mai actuale abordări de specialitate urbanistică și arhitecturală, pe departamente sociale, educative, administrative, publice și mixte. Practic, aceste proiecte călătoresc într-un turneu național pe traseul București (21-28 martie) – Iași (4-7 aprilie) – Cluj-Napoca (11-19 aprilie) – Timișoara (24-30 aprilie).

Programul Oficial al Evenimentului din Iași (PDF)

Publicul este format din specialiști din domeniul arhitecturii și construcțiilor, dar include și agenți imobiliari, antreprenori și alte persoane interesate de a participa la un eveniment de talie internațională. Cuvintele cheie ale conferinței sunt centrate pe STANDARD, CALITATE, PERSPECTIVE și RESPECT pentru mediul înconjurator.

Competiția Romanian Building Awards 2017 desfășurată între 1 aprilie – 1 iulie, este oficial promovată în cadrul evenimentului New Cities. Dacă anul trecut o participare activă a studenților în cadrul comunitaților educative s-a remarcat prin utilizarea materialelor locale în interesul noilor generații, cu un interes vizibil îndreptat spre zona rezidențială modulară eficientă energetic, anul acesta pregatește cu siguranță inovații în materie de concept și design, adaptate tehnologic și pregătite pentru Orașul Verde din prezent și viitor.

Romanian Building Awards (Pagina Oficială)


Metropola Hit, 6 aprilie 2017, partea I

 

Excelența Sa, Doamna Stella RONNER-GRUBAČIĆ, Ambasador al Regatului Țărilor de Jos în România: Doamna Stela Ronner-Grubacic aduce în prim-plan importanța unei bune cooperari în mediul administrativ pentru a favoriza adaptarea la un oraș eficient. Spațiului vegetal din mediul urban este de o importanță majoră pentru Olanda, țara invitată pe care o reprezintă, în contextul tematicii Orașului Verde. Este o prioritate esențială să avem aer respirabil în oraș, indiferent de locul în care ne aflăm, dar totodata bunăstarea noastră ca locuitori depinde în mod direct și de confortul pe care îl avem în spațiul public.

 

stellaronnergrubacic

 

Radio Hit Iași: Credeți că ar trebui să începem a ne gandi la un standard European în favoarea sustenabilitații în contextul actual al globalizării? Este momentul potrivit să optăm pentru legi aplicate în toate orașele europene, sau, măcar pentru capitale?

Doamna Stella RONNER-GRUBAČIĆ: Dați-mi voie să încep cu unul din lucrurile pe care le-am menționat în prezentare, și anume să evidențiez importanța Olandei în calitate de președinte actual al Consiliului Europei, pentru a pune în aplicare agenda actuală a Uniunii Europene. Este un program prin care se realizează contextul potrivit pentru oamenii care activează în mediul urban din interior. Nu cred că trebuie să mergem atât de departe pentru a susține că legile vor ghida urmatoarele mișcări; fiind de naționalitate pur Olandeză, sunt de părere că uneori este mai bine să aranjăm lucrurile cu ajutorul unor norme potrivite și nu neapărat legi. Unul din motivele pentru care mă aflu aici astăzi este pentru a accentua conștientizarea și urgența informării, a inovării și a utilizării noilor tehnologii, pentru a fi siguri că orașele noastre sunt adaptate provocărilor viitorului. Mă refer mai exact la faptul că 80% din populația Europei va locui în orașe în anul 2050. Prin urmare, le mulțumesc organizatorilor pentru realizarea acestui eveniment în Iași, pentru că am oportunitatea de a interacționa cu domnul Primar și vom avea o întâlnire inclusiv cu mediul de afaceri din sfera agriculturii.

 

Adriaan Mout, Arhictect, LEVS Architecten, Olanda: Domnul Adriaan Mout este architect membru al grupului LEVS Architecten, un studio axat pe relația dintre urbanism și peisagistică din zone dense ale orașelor. Specializat pe expertiză în proiecte rezidențiale de mari dimensiuni, dar și proiecte din domeniile sănătății și ale educației, el pune accent pe utilizarea eficientă a spațiului deja existent și nu neapărat pe extindere, pornind de la un standard precis pentru fiecare proiect în parte, cu dedicație pentru comunitate și interacțiune socială într-un mediu urban. A participat la realizarea unor multiple proiecte internaționale, iar experiența sa este prezentată într-o manieră unică.

 

adriaanmout

 

Radio Hit Iași: Credeți că parteneriatul dintre Uniunea Europeana și Canada va susține arhitectura contemporană la un alt nivel începand din anul 2018?

Adriaan Mout (LEVS Architecten): Ceea ce vedem astăzi este că Europa devine tot mai globală. Țările componente au mai multă coerență în dialog, și atunci când vom face acest lucru peste ocean, vom vedea un efect vizibil. De altfel nu trebuie să uităm că în America de Nord există altă cultură, iar în Europa avem mai multe în comun decât credem. Nu cred că acest parteneriat are prea multă importanță în contextul arhitectural, însă cadrul economic cu siguranță va cunoaște schimbări. Ne va fi mai ușor să construim ceva acolo, ceea ce în sine reprezintă o provocare, dar nu sunt atât de interesat să fac acest lucru pentru că îmi concentrez atenția în explorarea spațiului apropiat din Europa, la care ne pricepem foarte bine, și de asemenea în Rusia. În Canada întâlnim un alt mod de gândire, chiar o altă lume, și nu cred că putem contribui cu ceva în mod special.

 

Nicholas Triboi, Peisagist, Atelier FOAIE VERDE: Domnul Nicholas Triboi este de profesie peisagist, într-un domeniu în care se lucrează cu artă, botanică, topografie și lume iubitoare de natură. El insistă pe faptul că trebuie să apreciem spațiul public la fel de mult cât ținem la spațiul personal, indiferent de locul pe care îl ocupăm în oraș, și să valorificăm ceea ce avem deja pentru a ne îmbunătăți nivelul de confort.

 

nicholastriboi

 

Radio Hit Iași: Cum iți imaginezi o eventuală regenerare peisagistică a Iașului?

Nicholas Triboi: Ca orice loc urban nu putem să ne gândim la un oraș dacă nu ne gândim la intergrarea lui în teritoriu și în cultura teritorială. Asta am încercat să arăt că ce se întamplă în oraș cumva se inspiră și sunt dintr-o proveniență mult mai largă, care e și istorică și geografică și rurală, și atunci deschidem și noi porți de acționare. Altfel, rămânem numai în spațiul verde horticol clasic, și nu o să reușim să reintegrăm râurile, dealurile, pădurile în oraș; să facem ca oamenii din oraș se se ducă un pic mai departe să mănânce ceva bun, să se ducă la un cules. Astea sunt activități urbane, adică orașul nu înseamnă numai centrul orașului. Și pentru asta cred că am încercat să insist pe partea asta să deschidem orizonturi și să nu insistăm pe un singur punct de vedere.

Radio Hit Iași: Da, oricum, e ceva uzual ca în Romania, de exemplu, în ultima vreme, (oamenii) au inceput să plece din oraș în weekend pentru că au nevoie de aer.

Nicholas Triboi: Sigur! Și te duci în weekend, te duci la bunici, la prieteni, adică lumea urbană are nevoie de o conectare în Permanent. Și amenajările, adică avem amenajări de tip grădină horticolă, dar putem să reintegrăm mult element mai sălbatic în oraș. În Iași avem un râu care e destul de important, care până la ora actuală – cum a fost el valorificat? Putem să încercam, să facem un bilanț. Nu cred că există o viziune globală, un fel de masterplan care ar evidenția punctele pozitive și negative despre potențialul natural și peisager al orașului. Deci aici deja depășim problematica “grădina de lângă palatul… sau o biserică”.

Radio Hit Iași: Sau Gradina Botanică.

Nicholas Triboi: Exact! Întindem reflexia la un nivel mult mai georgrafic și despre natură, adică ce relație avem noi, dintre om și natură.

Radio Hit Iași: Vancouver din Canada se vrea a fi cel mai verde oraș din lume până în 2020. Cum comentezi acest lucru?

Nicholas Triboi: Fiecare are ambițiile lui! Și Dubai vrea să fie cu cu cele mai frumoase orașe, cu arabii din deșert, cu pârtia din gimnaziu… Deja aici e vorba de “ne integrăm sau nu”. Uneori eu cred că fiecare e cu ambiția lui. Daca vreau eu să fiu cel mai mare tenisman din lume pot sa incerc, dar nu înseamna că pot să ajung.

Metropola Hit, 6 aprilie 2017, partea a II-a

 

Adriana Gheorghiescu, Arhitect-Manager, Studio MIOLKIași, România: Doamna Adriana Gheorghiescu este Manager și Co-fondator al studioului ieșean de arhitectură Miolk, un studio local cu un statement de transmis la nivel global. Activitatea sa cuprinde o expertiză excepțională intitulată Zona-Zero, care descoperă starea bulevardului Ștefan Cel Mare din Iași, ținând cont de aspecte avantajoase dar și de inconveniențe inevitabile, care pot fi totuși transformate pentru o mai bună interacțiune a comunității cu spațiul public. Vine cu propuneri adaptate în prezent pentru îmbunătățirea calității spațiului, fie privat, profesional sau public și susține faptul că Iașul este cel mai potrivit loc pentru a face arhitectură contemporană în România.

 

adrianagheorghiescu

 

Radio Hit Iași: Publicul din Romania investește în educația ce ține de confortul personal și mediul înconjurător? Cum vedeți evoluția arhitecturii din România în prezent, spre ce direcție se îndreaptă?

Adriana Gheorghiescu: E bine pusă problema investiției în educarea beneficiarilor și a clienților, pentru că ei sunt cei care vin pentru prima dată cu tema de proiectare. Noi avem în biroul nostru un proces, prin care am fundamentat faptul că tema de proiectare este în general drumul sigur spre un proiect de calitate. Dar, pentru drumul lung pe care îl are de facut Iașul, mesajul cu care am venit astăzi este următorul: în acest drum, Iașul, primul lucru pe care îl poate face este să-și motiveze tinerii profesioniști să rămână sau să se întoarcă acasă. Pentru că asta de fapt este baza care poate să ducă spre creșterea calității, spre un nivel de educație sporit, spre o competiție la nivel de calitate a spațiului construit, și cumva este startul spre un oraș mai bun, spre un Iași mai bun.

 

 

 În dialog cu Andrei Postolache, Consilier Local Independent

 

andreipostolache

 

Radio Hit Iași: Credeți că orașul Iași poate deveni sustenabil până în 2050?

Andrei Postolache: Sustenabil din punct de vedere al consumului de energie…

Radio Hit Iași: Da, să îndeplinească standardele de eficiență energetică, și eventual să fie și un oraș verde.

Andrei Postolache: Da, sigur că da! Putem și mai repede, pentru că acum tehnologiile sunt din ce în ce mai bune, din ce în ce mai accesibile și ideile sunt din ce în ce mai bune, deci know-how-ul este deja acolo. Totul ține de voința noastră și de prioritațile pe care noi ca ieșeni – nu numai administrația – le avem. Deci dacă vrem, putem – clar, evident!

Radio Hit Iași: Ok, nu 2050. 2030?

Andrei Postolache: Eu cred că e ambițios, dar nu imposibil. Și ar fi foarte frumos ca Iașul să fie unul din orașele de vârf din Europa de Est care să-și asume un obiectiv de genul acesta și să-l atingă. Eu cred că ar fi ceva extraordinar!

Radio Hit Iași: Sigur, deja au apărut centrale fotovoltaice la marginea orașului, știm că la Miroslava avem ceva similar.

Andrei Postolache: Da, Miroslava nu numai că are câteva centrale, ci își asigură tot consumul necesar de curent electric din propria fermă de centrale fotovoltaice. E mai puțin decât în Iași, sigur, dar ne arată ce se poate face. Deci se poate face! Putem face lucruri de genul acesta, și nu trebuie neapărat să le avem pe teritoriul municipiului Iași. Putem să le-avem undeva în zona metropolitană pe un deal și curentul să-l folosim cu toții. Deci sigur se poate!

 

Doamna Lăcrămioara Stratulat, Manager al Palatului Culturii din Iași, Director General al Complexului Muzeal “Moldova”)

 

lacramioarastratulat

 

Radio Hit Iași: Cum v-a venit ideea să faceți un eveniment atât de contemporan în Palatul Culturii, care e proaspăt renovat?

Lăcrămioara Stratulat: Ideea n-a fost a noastră, noi suntem colaboratori, parteneri în acest minunat proiect. Sigur că, lucrurile se leagă foarte bine, pentru că Palatul Culturii din Iași este considerat clădirea de patrimoniu cu cea mai reușită lucrare de restaurare. Și ne bucurăm că avem atât de mulți arhitecți aduși din toată țară și din străinătate pentru a vedea ceea ce am facut noi aici la Iași, și pentru a le cere părerea pentru proiectele noastre viitoare.

 


Eva Radionova, Arhitect, Novascapes, Olanda: Doamna Eva Radionova a detaliat provocările întâmpinate în modelarea benefică a unui fost mediu industrial si a orientat atenția spre locurile de acest gen de pe mapamond.

Maria Tornatora, Universitatea de Studii Mediteraneene din Regiunea Calabria, Italia: Maria Tornatora a proiectat un studiu de cercetare colectivă, extins pe o buna parte din regiunea vestică a Italiei. A coordonat documentarea unei intreagi arii topografice și elementele conexe acesteia, prin perspectiva comunitaților locale și a dispoziției resurselor de a optimiza relația terenului cu Marea Mediterana, prin dialog cu ramificațiile acesteia în structura formelor de relief.

Dan Vatajelu, Președintele Asociației Române pentru Iluminat: Domnul Dan Vatajelu lansează Premiul pentru Iluminat în cadrul competiției Romanian Building Awards 2017, datorită importanței acordate adaptării sistemelor electrice din orașele în care ne aflăm la procesul evolutiv cunoscut de acest domeniu în ultimii ani. Utilizarea iluminatului inteligent și energia provenita din electricitate devin prioritare în contextul actual urbanistic la nivel global, și din acest motiv, se pune accent pe un subiect omniprezent în cadrul conferințelor internaționale de specialitate.

Adrian Gleja, Graitec Romania: Domnul Adrian Gleja atrage atenția asupra digitalizării mediului înconjurător și contribuie la promovarea implementării BIM (building information architecture) în procesul de construcție a Orașului Verde. Accesul nemijlocit la Internet prin WiFi, aplicațiile mobile prin care putem controla starea unui spațiu, disponibilitatea acestuia la modificari în funcție de starea meteorologica, interfața grafică utilizată chiar în timpul procesului de construcție a unei clădiri sau a unui spațiu, consimțământul nostru ca oameni ai orașului cu privire la transparența digitală sunt punctele de interes pe care le face vizibile prin prezența dumnealui în cadrul evenimentului.

 


Un focus pe digitalizare, iluminare electrică, finisaje, acustică și vitrarea spațiilor atent distribuite în clădirile ce formează mediul urban actual, și prezentările de specialitate ce promovează atitudinea colaborativă și excelența cu fiecare proiect în parte caracterizează programul invitaților din zona de management și marketing în design, prezenți cu soluții de cea mai bună calitate.

Toate acestea s-au desfășurat pe un fundal multi-cultural, în care profesionalismul s-a simțit confortabil ca acasă, iar publicul a devenit tot mai conștient de importanța pe care o acordă mediului inconjurator.