HitStory : “I Put A Speel On You”, poveste de Halloween sau strigătul de groază al lui J.J.Hawkins

În fiecare duminică, la ora 13.00, dăm play unei noi poveşti a unui HIT, pe mai multe voci, cu Anca Medeleanu, în HitStory. Povestea pe care am ales-o pentru astăzi e una de Halloween şi  o puteți asculta integral aici:

În 1956, bluesman-ul Jalacy Jay Hawkins termina o piesă în studioul său, care însă nu era asemănătoare cu varianta inregistrata cu un an in urma. De altfel, după cum mărturisea el, piesa trebuia să fie un cântec de dragoste, “o baladă sofisticată”. Dar după ce Hawkins și trupa sa s-au îmbătat, a ieșit această versiune ciudată, ca un strigăt de groază, un cântec voodoo.

Bluesman-ul a recunoscut  într-un interviu că, la început, “a mârâit, a trântit, a înjurat”. Ceva mai târziu, însă, pentru Jay Hawkins, I Put A Speel On You, a devenit  semnătura sa, cântecul care i-a schimbat viața. A fost rebotezat in Scrimin’ Jay Hawkins și astfel s-a născut un nou gen muzical – horror rock.

Ceva mai târziu, Alan Freed i-a propus lui Hawkins să intre la show-ul său închis într-un sicriu și îmbrăcat în preot voodoo.

Jay Hawkins a refuzat inițial spunând că nici un negru nu intră într-un sicriu cât e în viață.Când însă i s-au fluturat 300 de dolari în față, Hawkins s-a răzgândit. Din acest moment, bluesman-ul a devenit fondatorul rock-ului horror, inspirându-i pe Screaming  Lord Sutch, Kiss și Alice Cooper.

Chiar dacă s-a vândut în peste un milion de copii, ciudata piesă ocultă nu a intrat imediat în topuri. Dar în cele din urmă rugăciunile voodoo ale lui Hawkins  au dat rezultate.  În 1965, Nina Simone a înregistrat o versiune a piesei I Put On Speel On You și a ajuns pe locul 23 în US Billboard R&B.

I Put On Speel On You i-a dat și lui Alan Price un meritat loc 9 in topurile britanice și un loc 80 în Billboard Hot 100. Și cei de la Creedence Clearwater Revival intră în topurile internaționale în 1968 cu aceeași piesă, pe care o interpreză un an mai târziu la Woodstock.

Dar nici unul din cei de mai sus, nu au atins dramatismul lui Hawkins în interpretare. Asta până la apariția lui Arthur Brown, din 1968, care a mai adaugat niște versuri, dandu-i o nota melodramatică.

I Put On Speel On You le-a adus fericire tuturor artiștilor care a interpretat-o. Mai puțin însă compozitorului. În 1973, Hawkins spunea într-un interviu :

“Dacă ar fi după mine, nu aș mai fi fost Screamin’  Jay Hawkins. James Brown a țipat de mai multe ori și nu l-au numit Screamin’ James Brown. Nu înțeleg de ce nu mă tratează ca pe un câtăreț obișnuit”.

Dar în tot acest timp, Alice Cooper a devenit un adevărat star rock cu un spectacol care îi datora foarte mult lui Hawkins. Punctul culminant, în materie de show-uri este punerea pe scenă a celebrului Thriller a lui Michael Jakson, puternic influențat de Hawkins.

Prima versiune disco a celebrei piese a fost interpretata de Dee Dee, artista a reușit un meritat loc 16 în topurile olandeze, respectiv locul 14  în Franța, Germania, Australia, Spania. Cu același I Put On Speel On You, în 1995, Bryan Ferry ocupă locul 16 în topurile britanice.

În 2010, versiunea interpretata de Jeff Beck și Joss Stone le aduce acestora o nominalizare la Premiile Grammy. Bette Midler a interpretat piesa în muzicalul pentru copii Hocus Pocus. În 2014 I Put On Speel On You apare în tracklist-ul albumului Nostalgia a lui Annie Lenox iar Rolling Stone Magazine o așează pe locul 313 în top 500 cele mai bune piese din toate timpurile.

Pentru astăzi am ales o versiune dance a piesei, versiune care, în 2000, ajungea prin vocea artistei pe locul 5 în topuri.