HitStory : „Billie Jean”, povestea unei iubiri care nu a existat niciodată

Dacă e dumincă, 8 octombrie, ia’şi ascultă povestea Ancăi Medeleanu, la HiTStory. Pentru astăzi, am pregătit povestea unui HIT celebru al celui supranumit regele muzicii pop, Michael Jackson. Ia’şi ascultă aici :

E vorba de Billie Jean, un HIT care a făcut istorie. Compus de Michael Jackson în doar 3 minute în timp ce se afla într-o plimbare cu mașina, Billie Jean a fost lansat în 1982.

Inițial Quincy Jones, producătorul albumului Thriller nu a vrut să introducă single-ul în album pentru că nu credea în potențialul acestuia și nu-i plăcea intro-ul care i se părea prea lung. În momentul lansării, tabloidele vremii spuneau că piesa este dedicată unei femei misterioase pe care regele pop ar fi lăsat-o însărcinată. Michael Jackson a dezmințit zvonurile, spunând că Billie Jean vorbește despre fanele care îl urmăreau pe el și frații săi, în anii 60, când formau trupa Jackson 5.

Piesa a fost un real succes, a fost unul dintre cele mai bine vândute single-uri în 1983, și unul dintre cele mai bine vândute din toate timpurile. Billie Jean a cucerit imediat prima poziție în topurile britanice și cele din Statele Unite și a intrat in top ten în Elveția , Austria, Italia, Noua Zeelanda, Norvegia și Suedia. A primit discul de platină în 1989 iar revista Rolling Stone a plasat-o pe locul 58 în topul 500 al celor mai bune cântece din lume.

Videoclipul piesei „Billie Jean” este cel care a transformat postul MTV într-un canal de muzică mainstream. Pe atunci, clipurile erau destul de simple, însă regizorul Steve Barron a dorit să transforme videoclipul „Billie Jean” într-o adevărată operă. Povestea îl avea în prim plan pe Michael Jackson, care dansa în drumul său spre hotel, în spatele său fiind întotdeauna un paparazzi dornic să surprindă cele mai tari cadre. Pentru videoclipul de la „Billie Jean”, Michael și-a schimbat look-ul, iar astfel pantalonii negrii scurtați deasupra gleznei, șosetele strălucitoare și mănușa albă au devenit un trademark pentru artist.

Istoria piesei nu s-a încheiat aici pentru că mulți artiști și trupe au realizat cover-uri, unele înregistrate altele interpretate doar în concerte.

În 1997, grupul britanic de funcky Lynx a înregistrat piesa Billie Jean Got Soul și s-a clasat locul 34 în topurile din Suedia.

În 2000 britanicul Ian Brown a interpretat Billie Jean și a cucerit locul 5 în topurile britanice iar în 2007, a venit rândul lui Chris Cornell care a înregistrat HIT-ul pentru albumul Carry On într-o interpretare unică.

Aceeasi versiune a lui Cornell, a fost interpretată în 2008 de David Cook, urcând pe locul 47 în Billboard Hot 100.

Și au urmat cover-uri, după cover-uri în interpretări unice. Billie Jean a trecut de la dance, la rock alternativ cu cei de la Alien Ant Farm, la hard rock si metal cu băieții de la Living Colour și Motörhead şi apoi bineinteles la rap, cu LL Cool J.

Acelasi Billie Jean a fost cântat în concerte de Koldaline, Coldplay sau, mai apropiat stilului lui Jackson, de Jason Derulo.

Mulţi critici au spus mereu că versiunea originală rămâne în continuare în picioae pentru că Michael nu poate fi egalat. Pentru astăzi, la HiTstory, am ales cea mai recentă interpretare, o versiune club pusă în scenă în urmă cu doar două săptămâni de actorul şi cântăreşul James Maslow la iHeart Radio Music g’Festival din Las Vegas.