De ce s-a surpat şoseaua în Nicolina? Ce soluții sunt pentru traficul din zonă

O stradă din cartierul CUG a început să se surpe iar circulaţia a fost deviată pe linia de tramvai, din cauza fundaţiei unui bloc de locuinţe, după ce apa din straturile de teren a antrenat nisipul care s-a scurs în interiorul săpăturii.
În prezent, trotuarul din apropiere s-a tasat cu până la 30-40 de centimetri.
„A fost o reclamaţie, o petiţie, în luna decembrie. Din acest motiv am efectuat un control însă nu s-au constatat abateri. Ulterior lucrările au continuat. Din cauza unor infiltraţii de apă s-a tasat terenul, fiind afectată partea nisipoasă din terenul de sub trotuar. La recomandarea proiectantului a fost oprită circulaţia pentru a preîntâmpina producerii vibraţiilor până când va fi realizat un sistem suplimentar de sprijinire a acestui perete. Lucrurile nu sunt definitivate, încă. Lucrările au autorizare de construire, au fost anunţate la Inspectoratul de Stat în Construcţii„, a declarat Radu Lupăşteanu, directorul Inspectoratului de Stat în Construcţii Iaşi
Primarul Mihai Chirica a declarat, la rândul său, că apa subterană din zonă este drenată, nu acumulează conţinuturi mari de argilă şi nisip din amonte. Constructorul care a executat lucrări în zonă urmează să implementeze tot planul de măsuri de umplere a golului excavat pentru a fi evitate şi alte alunecări.
„Am discutat cu firma care lucrează în zonă. Le-am spus că profitul lor va fi mai mic din cauza refacerii a tot ce s-a întâmplat acolo. Nu e vorba doar de partea carosabilă. Noi am chemat şi furnizorii de apă şi de gaze naturale pentru că există posibilitatea ca şi acestea să fie avariate. Constructorul şi-a asumat stricăciunile provocate. Lucrurile vor intra în normal”, a declarat primarul Mihai Chirica.
De cealaltă parte, preşedintele filialei municipale Iaşi a PNL, deputatul Marius Bodea, a criticat în termeni duri incidentul. El a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că „este una din sutele de faţete ale abuzului urbanistic din Iaşi, despre care tot vorbesc”. 
Primăria a avizat încă din 2015 un Plan Urbanistic Zonal ce prevede ridicarea unui bloc în zona CUG, la intersecţia dintre Şoseaua Nicolina şi Bulevardul Poitiers. Imobilul ar urma să aibă 12 etaje, parter înalt şi două etaje sub nivelul străzii, pentru o parcare subterană. Lucările au început la sfârşitul anului 2017 însă încă din momentul avizării au existat sesizări, motiv pentru care parcarea subterană a fost retrasă cu câţiva metri faţă de limita cu un hipermarket şi o biserică din apropiere.