AUDIO. Ziua Națională a României la Iași. Primarul Mihai Chirica: ” Și eu vreau ca statul român să lupte pentru toți românii cinstiți și nu în beneficiul unei găști de privilegiați. ” Mesajul unui ieșean: ” Dacă aș putea schimba ceva, aș schimba tot, pentru ca viitorul României să fie altfel!”

A venit la Ziua Națională a României împreună cu soția insărcinată în luna a opta. Au stat, ca toți cei aproape 10.000 de ieșeni, în ploaie peste două ore. Mesajul unui ieșean simplu către guvernanți este simplu: ” ” Dacă aș putea schimba ceva, aș schimba tot pentru ca viitorul României să fie altfel!”
10.000 de ieșeni au fost pe 1 Decembrie 2017 în Piața Palatului din Iași. Manifestările au debutat la ora 10 în acorduri  de muzică populară. Parada militară a ținut oamenii în rânduri pe marginea străzii Anastasie Panu, chiar și sub ploaia deasă. Defilarea s-a încheiat cu porții din tradiționala fasole caldă cu cîrnați.
 
Ora 10.00: festivitatea de 1 decembrie debutează cu un concert de muzică populară pe scena amplasată în Piața Palatului. Vremea nu îi sperie pe ieșenii care se adună încet-încet pe marginile străzii. Artiștii îndeamnă publicul să danseze, dar cu umbrelele în mâini și apa care se adună pe asfalt, dansul nu pare a fi posibil.De la copii până la bâtrâni, oamenii se așează răbdători în spatele cordoanelor și așteaptă defilarea armatei.
baiat
 
Unul dintre ieșenii care au îndurat ploaia pentru a sărbători împreună cu ceilalți români ziua națională, vorbește despre ceea ce ar face dacă s-ar afla la conducerea României: „Am venit la paradă pentru că astăzi este ziua românilor, pentru că și eu mă simt român și mândru că trăiesc în țara asta frumoasă. Românilor le urez la mulți ani, să fie mai buni, să aibă încredere în ei, în cei de lângă ei și tot ce e mai frumos pentru dânșii. Dacă aș fi la conducerea României cred că aș încerca să fac în așa fel încât cei mai mulți români să se întorcă acasă, să vrea să se întoarcă acasă. Guvernanților, aici e mai greu, poate că n-ar fi târziu să se întoarcă cu fața către români, asta le-aș ura”.
Un tânăr cu tricolorul în mână, care ascultă concertul de muzică populară din spatele scenei, ne-a împărtășit lucrurile pe care el le vrea schimbate în țara noastră: „Am venit aici pentru a sărbători Ziua Națională, alături de niște prieteni. Pentru  mine România înseamnă patria mea, locul unde m-am născut și locul pe care trebuie să-l întrețin pentru generațiile viitoare. Români, fiți uniți, nu mai lăsați politica să vă dezbine, luptați pentru țară. Eu am anumite opinii politice mai neconvenționale. Eu personal sunt pentru, în  primul rând, eliminarea monopolurilor străine din țară, pentru reconstrucția industriei României, un program industrial extins, și pentru naționalizarea resurselor României”.
 
Ora 11.00: Fanfara militară deschide festivitatea cu Imnul Național al României. Notele instrumentelor acoperite cu stropi de ploaie atrag în jurul lor o liniște solemnă. Oameni simpli, oficialil și militari, toți își duc mâna la piept în semn de respect pentru patrie. Se continuă cu ceremonia religioasă ortodoxă.  
 
Discursurile oficialilor debutează cu mesajul premierului Mihai Tudose citit de prefectul de Iași
„Misiunea noastră este să contribuim în mod concret la dezvoltarea României și să asigurăm servicii publice mai bune, asistență medicală de calitate, un sistem de educație performant, infrastructură adaptată nevoilor prezentului și prosperitate fiecărui român”.
 
Primarul Iașului, Mihai Chirica, a invitat în fața ieșenilor oameni care ne reprezintă orașul, elevi premianți la olimpiadele naționale și internaționale,academicieni, profesori din mediul academic, oameni de afaceri, reprezentați ai bisericilor ortodoxe și catolice.
fata-cu-steaguri
A primit cuvântul Călin Vameșu, un elev olimpic care a reprezentat Iașul la nivel național. Acesta a lansat românilor o provocare, să nu se mai gândească la ce poate face țara pentru ei, ci la ce pot face ei pentru țară. A îndemnat tinerii să învingă teama de a nu reuși și să găsească curajul de a schimba ceva în țară, fără a aștepta ca schimbarea să fie făcută de alții.
Diana Lefter a urcat de asemenea pe scena din fața Palatului, pentru a vorbi ieșenilor despre cei 18 ani pe care i-a petrecut lucrând pentru străini, departe de casă. S-a întors din Canada motivată să continue să muncească în domeniul IT, dar printre români și alături de ei.
 
Prorectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” ,prof. univ. Daniel Condurache, a transmis un mesaj din partea comunității academice a Iașului: „Idealul unității și tăriei statului român nu se poate împlini decât prin cultură, prin o viață mai bună, prin înțelegerea cât mai exactă a rostului nostru în lume, prin dezvoltarea cât mai mare a simțului de iubire de țară și mândrie de neam. Cine vrea să scurteze cursul vremii pe alte căi își pierde timpul și munca în zadar, și din vântul pe care îl seamănă nu va culege decât furtună”. Profesorul Daniel Condurache a încheiat amintindu-și de cuvintele mamei sale, cuvinte pe care i le spunea de 1 Decembrie: ” Sus inima români! „
 
Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a încheiat momentul de discursuri declarând public că România are nevoie de guvernanți care să nu mai adopte legi peste noapte, să nu mai facă modificări care să afecteze administrațiile locale  și care trebuie să pună umărul pentru demnitatea de a fi români, să ne reprezinte cu cinste peste tot în lume.
Indrăznesc să mai cred în România… Datorită dumneavoastră! Datorită tinerilor care știu să privească în viitor. Datorită specialiștilor care au extraordinara putere de a transforma prezentul. Datorită seniorilor care doresc să ne împărtășească din vasta lor experiență.

Pentru mine, dumneavoastră sunteți oamenii buni de care România are atâta nevoie! Sunteți vocile care trebuie să se facă auzite, vocile care trebuie ascultate. Nu mai stați deoparte! Vă invit să participați activ la viața orașului, să propuneți proiecte, să protestați împotriva abuzurilor, să aveți atitudine, să fiți cetățeni adevărați.Statul are nevoie de dumneavoastră. Și nu doar statul român, ci România!

La fel ca dumneavoastră, și eu vreau să trăiesc într-o Românie normală. Într-o țară condusă de o clasă politică responsabilă, în care legile importante se fac într-un mod transparent, în urma unor dezbateri naționale și nu noaptea, pe furiș. O țară în care Codul Fiscal se ajustează pentru a sprijini mediul de afaceri și nu cu scopul de a sărăci comunitățile locale și companiile care creează creștere economică și locuri de muncă. O țară în care legile justiției se fac de către experți pentru a diminua corupția și nu pentru a salva infractorii de consecințele faptelor lor.

Și eu vreau ca statul român să lupte pentru toți românii cinstiți și nu în beneficiul unei găști de privilegiați. Pentru aceste idei generoase, care stau la baza adevăratei democrații, s-au sacrificat sute de mii de moldoveni, ardeleni și munteni de-a lungul istoriei. Pentru aceste idei, ne aflăm astăzi, acum, aici, împreună.

Crearea, în 1918, a statului național-unitar a reprezentat o șansă uriașă pentru România, dar o șansă pe care nu am fructificat-o așa cum ar fi trebuit. Entuziasmul românilor a făcut loc destul de repede dezamăgirii. Cu puține excepții, nici atunci reprezentanții clasei politice nu au înțeles cum se cuvine vremurile care se apropiau și au pierdut pariul cu istoria. La 30 de ani de la momentului glorios al Marii Uniri, dictatura comunistă a speculat tocmai frustrările și lipsa de unitate a românilor și s-a instaurat în România, cu valul de teroare și de nedreptate pe care le-a prăvălit asupra țării.

Revoluția din 1989 ne-a readus speranța în suflete, dar, din nou, clasa politică a dezamăgit, slăbind mult încrederea noastră în justiție și în dreptatea socială. Iată că, din nou, la 30 de ani de la momentul renașterii naționale, suntem în fața unei noi provocări a istoriei: să alegem între respectarea valorilor democratice și a relațiilor cu partenerii noștri strategici din Europa și de peste Ocean și reîntoarcerea României în perioada neagră a anilor ’50.

Dar intrarea României în structurile euro-atlantice, în NATO și în Uniunea Europeană, a rămas singurul proiect național de succes de după 1989. Eu continui cred în destinul european al României, ca și în puterea dumneavoastră – a cetățenilor onești, indiferent de convingerile politice – de a reașeza țara în care vrem să trăim pe cea mai bună cale de urmat. Pe calea europeană! Eu nu pot și nu vreau să accept ca unii să distrugă într-un an ce au construit atâtea generații de români în 100 de ani!

Eu vreau ca România să redevină un stat respectat, demn, drept și civilizat. Și mai ca vreau ca Iașul să joace un rol tot mai important în această Românie sănătoasă la minte și la trup!

Ora 11.00: Începe parada militară. Ploaia cade necontenit, dar nu îi încurcă pe militarii care salută mulțimea și pornesc în marș de pe strada Anastasie Panu, coborând spre strada Palat. Defiliează Brigada 15 mecanizată, unitățile și subunitățile Garnizoanei A, batalioanele 151 infanterie Războieni și 198 sprijin logistic, Comandamentul Marii Unități, centrele militare Iași, Bacău, Botoșani, Neamț și Suceava.  Militarii șunt urmați de jandarmi și ISU, paramedici, subunitatea de intervenție a penintenciarului Iași, alături de câinii antrenați pentru depistarea telefoanelor mobile și drogurilor și detașamentul reprezentativ al poliției de frontieră. Armata aduce în fața ieșenilor transportoarele blindate, dotate cu mitraliere și  sisteme de protecție împotriva armelor de nimicire în masă, împreună cu tancurile mult așteptate de copii. Parada este încheiată de trecerea autospecialelor din dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași, urmate de poliția locală călare.
 
Ora 12.00: Oamenii care au așteptat la rând pentru tadițională masă de 1 decembrie pot să își primească porția de fasole cu cârnați. Corturile unde se servește mâncarea sunt amplasate în fața Palatului și pun la dispoziție câteva mese unde oamenii mănâncă din fasolea caldă servită cu un pahar de vin fiert, chiar dacă ploaia nu s-a oprit. Așteptarea lungă și în frig le dă oamenilor un motiv în plus să ia și porții la pachet. Veniți cu plase și cărucioare pentru cumpărături în care să pună caserolele, încearcă să convingă bucătăresele să le mai dea câte o porție pentru nepoți sau cei care au rămas acasă.
 
Ora 15.00: Sărbătoarea de Ziua Națională continuă cu încă un concert de muzică populară în Piața Palatului și urări de la mulți ani tuturor românilor și ieșenilor.