AUDIO. Primarul Iașului, Mihai Chirica: ” Tudor Vladimirescu va deveni un fel de Silicon Valley a Iasului ” INTERVIU

Primarul Iașului, Mihai Chirica a fost invitatul orei 8 la HIT. Un interviu realizat de Andrei Ivașc.

Facem astăzi la Primărie o trecere în revistă la toate proiectele cu finanțare europeană să vedem ce putem aplica pe fiecare linie de finanțare.

Am observat că a apărut o nouă expresie în oraș. Aceea cu „scheletele în dulap”. Se pune în propoziție cu numele dumneavoastră!

Pănă acum 27 de ani era greaua moștenire. Acum am ajuns la schelete. Lucrurile trebuie asumate, luate, descoperite și mers mai departe. Orașul nu se poate opri.Eu nu m-am plîns de lucrul acesta, de greau moștenire.Încerc să duc crucea asta pînă la capăt și, cu siguranță, o voi duce. Nu pot să las ca lucrurile să curgă de la sine. Cu siguranță ați văzut modificări în structura organigramei. Persoane care au venit, persoane care au plecat. Lucruri care trebuie să primenească administrația publică locală și să o ajute să meargă mai departe.

Nu sunt schelete, sunt cruci!

Da, crucea înseamnă greutate, scheletul nu ar trebui să mă sperie! 

Care este planul cu acțiuni concrete pentru reducerea poluării în oraș?

Planurile, să spunem. Fiecare măsură administrativă trebuie să aibă componenta asta.În primul rînd, regulamentul care însoțește autorizația de construcție și care este foarte important în ceea ce privește protejarea zonei în care se realizează o construcție. Și nu e vorba doar de mediul privat ci și de cel public. Uitați-vă că am redevenit cel mai mare investitor din municipiul Iași, în momentul de față. Mai ales investițiile în infrastructură.Apoi este vorba despre posibilitatea restrîngerii accesului traficului  greu în zonele populate și mai ales în zona centrală.Ați văzut că în planul de tarifare cu taxe speciale pentru anul care urmează, toți posesorii sau cei care vor utiliza utilaje grele, respectiv tiruri de mare tonaj vor trebui să plătească taxe speciale. Tocmai pentru a-i descuraja. Retragerea tuturor autobuzelor non euro și a celor care au un euro mai mic de euro patru din trafic și introducerea de autobuze noi lucru care se va petrece pînă în luma martie a anului viitor. Continuăm investițiile în infrastructura liniilor de tramvai, tocmai pentru a favoriza transportul ecologic. Sperăm să vedem și banii pentru centura ocolitoare!

Când va avea Iașul un parc industrial, în condițiile în care industria este obligatorie pentru supraviețuirea orașului . Fără ea, vom avea doar IT-iști și șomeri?

Ce s-a mai fabulat în presa națională că multinaționalele ne omoară!Aieșit guvernatorul BNR și a spus că multinaționalele țin economia țării și o țin într-un procent rezonabil pentru că industria a început să depășească serviciile ceea ce e foarte bine, industrie pe care o fac multinaționalele. Și la Iași avem cîteva  fabrici foarte mari care provin din țări ale Europei și SUA. Avem Delphi și Lear, companii care au peste 4.500 de angajați împreună. Apoi, sunt trei grupuri belgiene. Și multe alte fabrici. Parc industrial, noi încercăm la Fortus și pe o creanță de recuperat de aproape 20 de milioane de euro. Noi încercăm să luăm active de la Fortus, clădiri și hale, pe care să le punem la dispoziția celor care vor veni să producă ceva la Iași!

Care sunt măsurile concrete prin care Primăria contribuie la mărirea suprafețelor disponibile pentru construirea de sedii de birouri?  În conditiile în care cererea depășeste cu mult oferta!

Principalele măsuri ar fi cele legate de încurajarea investițiilor!

Ce terenuri nefolosite, aflate în paragină ați identificat?

În primul rînd, vrem să aratăm că Iașul nu există doar pentru faptul că există Palas. Astfel că, în ultima perioadă, am încurajat investițiile și în alte sectoare din oraș pentru a reuși să mai dispăm traficul din zona centrală către alte zone. Și ați văzut cum crește zona Tudor Vladimirescu! Acum trei, patru ani nu însemna mare poveste.În ultima perioadă, în ultimii doi ani,  au apărut acolo cîteva investiții majore în sectorul birouri, investiții care vor continua cu aproximatix 20.000 de metri pătrați și în perioada următorilor trei ani. Cuplate și cu sector rezidențial. Și oamenii care muncesc de acolo trebuie să locuiască undeva. Bineînțeles, va crea premisele dezvoltării de infrastructură. Reparăm Splaiurile și de la sfărșitul lunii august facem și tronsonul trei.

Tudor Vladimirescu va deveni un fel de Silicon Valley a Iasului?

E o rezervă de aproape 40 de hectare pe care se construi, pe platforma fostului CFS. Care poate fi predestinată pentru astfel de investiții. Si pe cealaltă parte a Bulevardului Tudor Vladimirescu cum ne îndreptăm spre Primăverii.

Vă reprezintă PSD?

Trebuie să facem o diferență de la început. Din punctul meu de vedere, liderul Dragnea și cu echipa lui au reușit să fractureze punctele de vedere din interiorul partidului prin gafele monumentale de Liga a IV-a făcute încă de la începutul guvernării. E haos. Nu este posibil să aduci permanent în discuție teme sensibile care au dizolvat alte partide. Azi arunci bomba, mîîine începi să repari. În guvern se guvernează cu personalitate, nu cu profesionalism. Trebuie să se trezească cineva și să vadă unde sunt verificile slabi ale acestei guvernări. 

Discuțiile în cadrul organizației județene Iași. Numirea noului subprefect a mai fracturat odată puncte de vedere ]n interiorul organizatiei judetene. . Cei mai mulți nu au reclamat calitățile sau competențele. Faptul că mișcările s-au făcut cu oameni din interiorul partidului fără ca nimeni să știe ce se întîmplă acolo! Si de acea au aparut reactii vehemente ale primarilor fata de presedintele Consiliului Judetean!

Care sunt prietenii dumneavoastră în PSD?Cine decide în PSD? Ce a răspuns Mihai Chirica?

Ce alte provocări au fost lansate primarului municipiului Iași, Mihai Chirica?

Ce se întîmplă cu cinematografele care au intrat în patrimoniul municipalității?

Cinematograful Republica este cel mai mare din țară iar Victoria este cel mai frumos din țară!

Lumea vorbește că distrugeți echipa de fotbal a Iașului?

Primăria este deschisă. Cine vrea să facă investiții reale să vină! Așteptăm intervenția sectorului privat. Este nevoie de prezența lor pentru că ar putea să intervină cu o plusvaloare în organizare.

Cît de greu ați pronunțat cuvîntul inculpat?

Am sub sechestru apartamentul și un teren de 1.400 de lei, pasune. Nu-mi pică bine. Unde am greșit de am trecut prin supliciul ăsta! Nu am foarte multă vehemență. Un lucru. De pe data de 13 iulie și pînă pe 30 iulie puteam să îmi înstrăinez toate bunurile și nu am făcut-o!

Dacă ați fi procuror și nu primar, cîte dosare ați deschide în primărie?

Eu nu sunt făcut să fac dosare. dacă eram procuror, eram un procuror foarte bun. Dar sunt multe lucruri de făcut!

Ascultă aici integral interviul