AUDIO. De ce e pâinea din Iași mai scumpă ca în Sud? INTERVIU. cu Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase

Plătim o pâine mai scumpă ca în Sudul țării. Declarația a fost facuă în această dimineață la Radio HIT de Aurel Popescu (foto), preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN). Andrei Ivasc in dialog cu Aurel Popescu

Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN). atrage atentia consumatorilor asupra pâinii ieftine. Nu e bună pentru sănătate. De ce?

Interviul integral îl puteți asculta AICI

Potrivit Ziarului Financiar piaţa de panificaţie din România este estimată la 1,3 mld. euro. În acest sector activează peste 5.000 de jucători, din care top 5 companii nu fac mai mult 15% din totalul vânzărilor de pe piaţă.De altfel, panificaţia este cea mai mare categorie din industria alimentară.O caracteristică a pieţei locale este ponderea încă foarte mare a pâinii neambalate, care se situează la circa 60% din total, faţă de 10-20% în Germania, potrivit celor mai recente date.

De asemenea, un nou trend pe piaţă este cel al produselor congelate şi încălzite în „brutăriile” proprii ale reţelelor de magazine, dar şi în cuptoarele producătorilor de pâine şi vândute ambalate în supermarketuri şi hipermarketuri.Valoarea pieţei de produse de panificaţie congelată se ridică la peste 345 mil. lei (aproape 80 mil. euro), potrivit calculelor ZF bazate pe datele transmise de Vel Pitar.Pe de altă parte, îndreptarea producătorilor spre produse cu valoare adăugată mai mare vine şi ca urmare a faptului că sectorul  panificaţiei este unul dintre cele mai puţin profitabile din industria alimentară.România are cel mai mic preţ la pâine din Uniunea Europeană, conform celor mai recente date.