AUDIO. De ce a fost exclus Mihai Chirica din PSD? „A adus daune imaginii si prestigiului partidului „

Organizaţia judeţeană a PSD a remis  un comunicat în care precizează motivele pentru care s-a decis excluderea celor trei membri importanţi ai partidului, respectiv, scorul cu care s-a votat. Citeşte mai jos comunicatul PSD Iaşi.

“Biroul Permanent Județean al PSD Iași întrunit astăzi a analizat propunerilede sancționare ale unor membri PSD Iași.

În urma verificărilor și cercetărilor efectuate de Comisia Județeană de Etică, Integritate și Arbitraj, pentru membrii PSD care au încălcat în mod repetat prevederile Statutul partidului, precum și Codul de etică și conduită al PSD au fost propuse următoarele sancțiuni:

•        domnul Mihai Chirica, primarul municipiului Iași – excluderea din partid

•        domnul Gabriel Vasile Harabagiu, viceprimar al municipiului Iași și vicepreședinte al Organizației Municipale PSD Iași – excluderea din partid

•        domnul Sorin Avram Iacoban, președinte executiv al Organizației Municipale a PSD Iași – excluderea din partid

•        domnul Paul Corneliu Boișteanu, președinte al Organizației municipale a PSD Iași – avertisment

•        domnul Gabriel Teodorescu, secretar al Organizației municipale a PSD Iași– avertisment

În urma votului membrilor Biroului Permanent Județeanal PSD Iași prezenți (21 din 25) s-a hotărât, cu majoritate, excluderea din partid a domnilor Mihai Chirica (18 voturi pentru), Gabriel Vasile Harabagiu (18 voturi pentru) și Sorin Avram Iacoban (16 voturi pentru), precum și sancționarea cu avertisment a domnului Gabriel Teodorescu.

În ceea ce-l privește pe domnul Paul Corneliu Boișteanu membrii Biroului Permanent Județean nu au fost de acord și au votat împotriva sancțiunii propuse de Comisia Județeană de Etică, Integritate și Arbitraj.

La ședința de astăzi au participat și domnii Mihai Chirica, Gabriel Vasile Harabagiu, Sorin Avram Iacoban și Paul Corneliu Boișteanu care și-au susținut punctul de vedere, dar și câțiva reprezentanți ai Organizației Municipale a PSD Iași.   În debutul Întâlnirii s-a hotărât de comun acord cu toți cei prezenți în sală ca după momentul prezentării raportului Comisiei Județene de Etică, Integritate și Arbitraj și al susținerii punctului de vedere de către persoanele vizate pentru sancțiuni, să rămână la discuții doar membrii BPJ cu drept de vot.

Domnii Mihai Chirica, Gabriel Vasile Harabagiu si Sorin Avram Iacoban au fost sancționați conform prevederilor Statutului PSD și al Codului de Etică și Conduită (cap. IX) în vigoare, în sensul că:  nu au respectat Statutul PSD, Codul de Etică și Conduită și Programul Politic de Guvernare; nu au acționat pentru realizarea obiectivelor și Programului politic al partidului; nu au contribuit la formarea și promovarea unui mod de lucru democratic prin acceptarea pluralismului de idei și diversității opiniilor exprimate în mod liber, în cadru organizat al partidului, prin respectarea hotărârilor majorității și a celor adoptate de organele ierarhic superioare ale partidului, nu au asigurat aplicarea și respectarea acestora; au exprimat în mod public, în numele partidului, păreri care contravin politicii și strategiei partidului sau hotărârilor sale; au încălcat disciplina de partid și caracterul confidențial al unor documente sau informații de partid; nu au militat pentru păstrarea și întărirea unitatii partidului; au adus daune imaginii si prestigiului partidului.

„PSD este cel mai mare partid din țară, în interiorul căruia fiecare membru poate să-și spună părerile și opiniile personale, deoarece împreună putem identifica cele mai bune soluții. Cu toate acestea avem obligația de a respecta și deciziile luate în interiorul forurilor statutare ale partidului, pentru că un astfel de partid are nevoie de disciplină pentru a putea implementa programul de guvernare și duce la bun sfârșit proiectele pentru comunitățile pe care le reprezentăm. Mai mult, consider că este de bun simț să ne respectăm între noi, să colaborăm cu aleșii noștri locali, cu parlamentarii noștri, pentru că cetățenii i-au susținut, și-au pus încrederea în ei, iar noi avem obligația de a conlucra cu aceștia pentru identificarea celor mai bune măsuri pentru cetățeni. Revenind la analiza și propunerile făcute de membrii Comsiei de Etică, vreau să precizez că nu m-am implicat în acest demers și am așteptat ca această procedură să-și urmeze cursul firesc. Mai mult, decizia de sancționare disciplinară a colegilor noștri a fost aprobată în interiorul Biroului Permanent Județean, forul de conducere al structurii județene PSD”a declarat Maricel Popa, președintele PSD Iași.

“Așa cum bine știți, am fost în permanență unul dintre cei mai puternici susținători ai păstrării unității și echilibrului în organizația județeană. Personal, am renunțat la funcția de președinte pentru a păstra și a menține aceste lucruri fără de care nicio organizație nu poate funcționa în parametri optimi. Am fost nevoiți să luăm astăzi o decizie poate aspră, dar înțeleaptă pentru ca începând chiar de mâine, lucrurile să reintre pe făgașul normal. Avem reguli, avem un Statut și un Cod de etică și conduită  clare ca lumina zilei. Nu cred că mai putem permite ca unii să-și clădească imaginea publică plecând de la statutul de disident în propriul partid. Să se considere parte a lui când asta îi folosește și să se lepede de fiecare dată când identifică un interes personal imediat. Nu e dictatură în PSD Iași. Dar nici anarhie. Nu punem pumnul în gură nimănui. Dar corect ar fi ca discuțiile, fie ele și în contradictoriu, să se desfășoare în forurile statutare, iar atunci când ieșim cu o poziție publică, aceasta să respecte opinia majorității. Așa e cinstit! Nimeni, dar absolut nimeni de la Iași nu este vinovat de faptul că Mihai Chirica nu mai este vicepreședinte național, președinte de organizație județeană, președinte de organizație municipală, și acum nici măcar un simplu membru” a declarat Victorel Lupu, președintele executival PSD Iași.

Membrii de partid pot fi sancționați conform prevederilor Statutului PSD  și al Codului de Etică și Conduită.Încălcările prevederilor Codului de Etică și Conduită de către membrii de partid care nu fac parte din Biroul Permanent Județean sunt analizate de către Comisia Județeană de Etică, Integritate și Arbitraj.

Sancțiunea este stabilită de către Biroul Permanent Județean, iar contestația este soluționată de către Comisia Națională de Etică, Integritate și Arbitraj (CNEIA) și poate fi efectuatăîn termen de 15 zile. Până la soluționarea definitivă a contestației, hotărârea de sancționare produce efecte depline.”

Iata citeva dintre declaratiile primarului municipiului Iasi, MIhai Chirica

Episodul I. Prima revoltă.  24 decembrie 2016

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a declarat ieri că propunerea PSD pentru funcţia de premier, Sevil Shhaideh, este „nepotrivită“. În acelaşi timp, din punct de vedere politic, edilul, care este şi vicepreşedinte al PSD, a subliniat că preşedintele partidului, Liviu Dragnea, a fost împuternicit de liderii din teritoriu să propună soluţia pe care o crede el de cuviinţă.

„Ca vicepreşedinte PSD, atât timp cât am împuternicit preşedintele la nivel naţional să ia o decizie şi asta a considerat-o necesară, mă gândesc că a avut mai multe necunoscute în studiu decât am avut eu cu mintea mea, cu sufletul meu, şi a luat această decizie. Dacă mă întrebaţi ca ce­tăţean, nu cred că este cea mai potrivită. Dacă mă întrebaţi ca primar, crescut lângă statuia lui Ştefan cel Mare, este nepotrivită“,

„Eu i-am invitat pe toţi colegii mei de partid să aibă răbdare pentru că lucrurile se vor aşeza, se vor aşeza cât se poate de firesc, şi se vor duce în matca lor normală. (…) Pur şi simplu, mă gândesc că este o strategie care trebuie urmată şi va avea un rezultat bun“

Episodul II. OUG 13.  2ebruarie 2017

Primarul Iasului, Mihai Chirica (PSD), a cerut  intr-o conferinta de presa, abrogarea Ordonantei de Urgenta de modificare a Codurilor penale si demisia lui Florin Iordache din functia de ministru al Justitiei.

Cer public demisia domnului ministru Florin Iordache, ministrul Justitiei, pe care il vad singurul om responsabil de haosul pe care l-a creat in aceste zile”, a afirmat primarul Iasului. In ceea ce il priveste pe Liviu Dragnea, Chirica spune ca „nu stie sa isi aleaga oamenii, nu stiu sa puna oameni competenti in jurul lui si nu stie sa asculte de sfaturile oamenilor care conteaza.

Romania are nevoie de stabilitate mai mult ca niciodata, Romania are nevoie de consens, Romania are nevoie sa se puna la munca.

PSD e cel mai mare partid din Romania, asta au spus-o cei 3 milioane de alegatori care ne-au votat si ne-au trimis sa guvernam. 

Noi credem in continuare in valorile social-democratiei europene si valorile Uniunii Europene. Avem nevoie sa nu ne dezicem de ceea ce am spus alegatorilor nostri, avem nevoie sa ducem programul de guvernare la bun sfarsit.

Astazi asistam din pacate la un blocaj, un blocaj care a fost introdus, din punctul meu de vedere, aproape artificial. Un blocaj care nu a facut decat sa adune din nou oamenii in strada, sa ii faca vulnerabili in fata celorlalte clase politice, sa ii puna sa se injure intre ei, sa se certe si sa se dezica de ceea ce au facut pe 11 decembrie.

Nu aceasta este politica pe care vrea sa o duca PSD. Avem nevoie ca oamenii de partid sa isi adune in jurul lor profesionisti, specialisti, oameni care gandesc cu sufletul pentru aceasta tara si care trebuie sa puna umarul ca aceasta tara sa mearga mai departe. 

Am ales de la inceputul carierei mele politice sa spun adevarul si sa nu imi fie rusine sa ma uit in ochii iesenilor, a membrilor de partid si, desigur, in ochii propriei mele constiinte.

De aceea, astazi voi incerca sa transmit un mesaj, din calitatea de lider al organizatiei PSD Iasi, si sa propun Guvernului Grindeanu si domnului presedinte Liviu Dragnea urmatorul lucru: sa abroge la fel de urgent Ordonanta de Urgenta 13/2017, sa propuna un proiect de lege Parlamentului Romaniei ales pe 11 decembrie, sa faca dezbatere publica, sa consulte specialistii, societatea civila si sa lasam Parlamentulm, ca entitate democratica a acestui stat, sa decida.

Sa se refaca pactul social si politic cu romanii: nu avem voie sa esuam in increderea pe care le-am cucerit-o. Trebuie sa le aratam ca putem face guvernare, ca putem sa ne respectam cuvantul pe care l-am dat inainte de 11 decembrie, ca Romania poate sa detina un Guvern puternic, responsabil, cu oameni care gandesc si care fac tot ceea ce trebuie pentru ca majoritatea legitima sa se exprime in acest stat.

De aceea, cer public demisia domnului ministru Florin Iordache, ministrul Justitiei, pe care il vad singurul om responsabil de haosul pe care l-a creat in aceste zile.

Avem nevoie de oameni competenti, de oameni care sa priveasca cu demnitate in ochii romanilor.
Domnul Liviu Dragnea nu stie sa isi aleaga oamenii, nu stiu sa puna oameni competenti in jurul lui si nu stie sa asculte de sfaturile oamenilor care conteaza. 

Eu personal nu mi-am propus sa fiu presedinte al PSD. Eu personal ii cer domnului presedinte Liviu Dragnea sa corecteze greselile comise. Are puterea si are si responsabilitatea sa o faca.

Eu vreau ca acest partid sa poata merge mai departe, sa isi duca programul de guvernare si sa poata sa faca pace sociala in acest stat. 

Nu cred ca domnul Sorin Grindeanu trebuie sa plece de la guvernare. Nu trebuie sa cream haos in acest stat, nu trebuie sa ajungem la alegeri anticipate, nu trebuie sa manipulam populatia si sa o intoarcem una impotriva celeilalte. Sorin Grindeanu trebuie si poate sa mearga mai departe cu oameni responsabili

22 februarie Mazilirea

Primarul Iasiului, Mihai Chirica, un vehement critic al deciziilor Guvernului, de cand cu ordonanta 13, si al modului de conducere din PSD, a fost lasat fara nicio functie in partid.

Comitetul Executiv al social-democratilor a decis ca edilul prea vocal Chirica sa ramana simplu membru PSD. Pana azi, Chirica era presedinte al PSD Iasi si vicepresedinte la nivel national al partidului.

„Sunt membru PSD, sunt primarul municipiului Iasi, am o comunitate de reprezentat. E un drum pe care mi l-am ales, e drumul pe care mi l-am ales singur si voi merge mai departe.

Decizia a fost sa raman membru al PSD, fara functii. Votul a fost unanim in ceea ce ma priveste. Sunt dezamagit pentru ca s-au spus foarte multe lucruri neadevarate fata de iesirile mele publice. A fost un act de dezinformare a presedintelui partidului, in ceea ce priveste atacul meu asupra PSD si Guvernului Grindeanu. Sunt convins ca au contribuit mai multi.

Proiectele politice sunt in continuare afiliate la PSD. Finantarea va trebui sa vina prin sursele Guvernului Romaniei si fondurilor europene. Suntem intr-o tara europeana, rationala, nu putem sa fim penalizati. Cred ca va trebui sa largim cadrul comunicarii cu dl presedinte Dragnea, cred ca concluziile vor fi mai apropiate de realitate”, a declarat Mihai Chirica in fata jurnalistilor. (HotNews)

16 iunie 2017 . Mihai Chirica descrie cum decurge o „executie” in CEX

Primarul Iașului a vorbit într-o conferință de presă despre cum a fost înlăturat de la șefia PSD. Mihai Chirica a susținut că Sorin Grindeanu îl poate contrazice, dacă în cazul lui „execuția” nu a fost la fel. „Încep să lovească în persoana respectivă și mirosul de sânge devine din ce în ce mai pregnant”, a spus el.

Circul acolo stă cam în felul următor: un grup foarte restrâns popularizează soluția. Deci omul ăsta trebuie îndepărtat, ori este agent SIE, SRI, KGB, nu știu ce o fi spus că este domnul Grindeanu. Șeful unei structuri foarte periculoase, ca să concluzionăm. După care începe discuția, ordinea discursurilor este foarte bine selectată, se începe pe ranguri. Dacă nu începe doamna Firea, începe doamna Olguța. Depinde cum își fac semn. Încep să lovească în persoana respectivă și mirosul de sânge devine din ce în ce mai pregnant, nu e de râs, după care fiecare se îngrămădesc să ia cuvântul, rând pe rând, stimulându-și și imaginația. Unii vin cu dicționarul, cunosc vreo doi-trei pe acolo care n-au trecut decât foarte rar pe la școală. Dar nu contează, injurii se găsesc”

Fostul vicepreședinte al PSD a adăugat că apoi urmează votul și sunt propuse soluțiile radicale.

Îl dăm jos de acolo, de acolo, de acolo, îl omorâm și la urmă îl și defăimăm complet, ca să nu folosesc un cuvânt vulgar. După care apare liderul și spune că e de acord cu A, B, C, dar fără defăimare. Și apare o dispută polițistul bun, vezi Dragnea, și ceilalți polițiști răi, se dau soluțiile: Eu am vrut să te salvez, Sorinele, am vrut să te fac vicepriministru, tu n-ai vrut. Am vrut să te fac viceguvernatorul Băncii Naționale, tu n-ai vrut. Am mai vrut tot felul de chestii să-ți propun, dar ăștia au vrut să te dea și afară. Eu n-am vrut, toate până aici, îmi ești drag, ești prietenul meu. Circul ia sfârșit, omul este umilit, i se aduc tot felul de învinuiri ca la berăria de după stadion, la fel se discută, și este asasinat într-o manieră cât se poate de evidentă. Asta este ceea ce se întîmplă sub conducerea lui Liviu Dragnea”, a mai povestit primarul Iașului.

Chirica a precizat că prin astfel de „procese” au mai trecut, pe lângă el, Valeriu Zgonea, Victor Ponta, Mircea Geoană și Sorin Grindeanu.

Vor mai trece probabil și alții, atâta timp cât domnul Dragnea conduce acest partid. Acesta este adevărul cât se poate de franc asupra a ce bănuiesc că s-a întâmplat acolo, puteți să-l sunați pe domnul Grindeanu și accept cu mare bucurie să mă contrazică. Aș fi bucuros să știu că a fost altfel, ceea ce nu cred”