AUDIO. Bojdeuca lui Creangă, tăiată de la finanțare de Consiliul Județean. Sunt infiltrații în acoperiș.

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași, din 1918 primul muzeu literar  din România riscă sa devină istorie. Consiliul Județean Iași, principalul finanțator al Bojdeucii taie, an de an, bugetul pentru reparații capitale solicitat de conducerea Muzeului Literaturii Romane. Fără bani,angajații muzeului încearcă să rezolve cum pot problemele mai ales pentru ca Bojdeuca fiind monument istoric nu permite orice tip de intervenții. Infiltrațiile în acoperiș dau mari batai de cap angajaților iar soluția gasită nu este decât temporară.

Reparații capitale la Bojdeuca lui Ion Creanga din Iași s-au făcut între anii 1984-1985. Pentru că au fost probleme grave la acoperiș s-a mai intervenit în anul 2001. De atunci, primul muzeu literar din Romania, căsuța de pe strada Țicăul de sus numarul 4 care l-a găzduit pe Ion Creanga după ce a fost răspopit a căzut în dizgrația finanțatorilor. Problemele s-au acumulat. Adriana Bondor, director adjunct cu problem de patrimoniu la Muzeul Literaturii Romane, institutie in subordinea caruia se afla Bojdeuca explica

Ascultă aici integral interviul cu Adriana Bondor

De cealalta parte, finantatorul bojdeucii lui Creanga, Consiliul Judetean, ridica din umeri. Vlad Ciobanu, purtator de cuvint

Asculta aici integral interviul cu Vlad Ciobanu

Bojdeuca lui Creanga va astepta anul 2018. Poate atunci va fi trecuta la finantare . macar acoperisul. Pina atunci angajatii muzeului peticesc .

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași, primul muzeu memorial literar din România (inaugurat la 15 aprilie 1918), este una din cele 12 filiale literare din cadrul Muzeului Literaturii Române Iași. Bojdeuca l-a găzduit pe Ion Creangă, începând din vara anului 1872, după ce fusese răspopit și nevoit să părăsească locuința din incinta Mănăstirii Golia. Humuleșteanul s-a mutat aici, în camera din dreapta, având-o ca vecină pe Ecaterina Vartic, cea care avea să-l îngrijească până la sfârșitul vieții. Toate Poveștile și Amintirile din copilărie au fost scrise în căsuța botezată de scriitor bojdeucă. În vara și toamna anului 1876, Mihai Eminescu a locuit aici drept chiriaș al lui Creangă.

Clădirea care adăpostește expoziția documentară referitoare la viața și opera lui Creangă, biblioteca, precum și amfiteatrul în aer liber au fost construite în perioada 1984-1989 și inaugurate la 11 iunie 1989, cu ocazia centenarului morții genialului povestitor.

PLAYLIST

The Chainsmokers & Coldplay

Something Just Like This

RADIO HIT 94.9FM

Alesha Dixon

The Boy Does Nothing