AUDIO. Analistul politic, Alexandru Lăzescu: ” Mihai Chirica a dispărut. Influența lui Mihai Chirica s-a dovedit efemeră în momentul în care cei din partid nu au mai avut de ce să-i mai rămănă apropiați!”

Analistul politic Alexandru Lăzescu a fost invitatul dimineții la Radio HIT. 

Cele mai importante declarații

*Avem o scenă agitată cu partide sfărîmate de conflicte internă și care au, cu excepția PSD, o bază șubredă electorală

*Nici președintele interimar al PSD Iași, Maricel Popa, și în condițiile actuale, nici Mihai Chirica care ar fi trebuit să fie un lider politic local influent la nivel central nu sunt conectați la structurile influente. Și lucrurile încep să se vadă. Sunt proiecte în care Iașul este dezavantajat, de la Spitalul Regional la alte proiecte în care contează ce tip de legături ai, ce tip de influență ai la nivelul Executivului.

*Avem o problemă la nivelul conducerii locale unde sunt conflicte dar avem și o problemă de conectare la pîrghiile de influență și financiare care sunt la București.

  • În cazul lui Mihai Chirica a fost, mai degrabă,  un accident. A început prin contestări care au avut o amploare mai mare decît a avut el în vedere la început. După aceea, a devenit prizonierul unei notorietăți la nivel național , un curent de opinie favorabil dar care, din perspectiva locală, a fost contraproductiv. I-a minat poziția în interiorul PSD. Va avea probleme în gestionarea Consiliului Local. Nu-l mai controlează ca înainte. La nivelul conexiunii cu palierele centrale. Poate la nivel personal a avut un câștig.
  • Practic, în structurile de putere ale partidelor, contează cine, ce oferă. Un primar e important dar depinde de ceea ce poate obține de la nivel central. România e un stat centralizat. Trebuia să fie Iașul..cum a avut Timișoara, cum are Clujul. Oamenii din partid se aliniază în jurul centrelor de putere.
  • Mihai Chirica a dispărut. Influența lui Mihai Chirica s-a dovedit efemeră în momentul în care cei din partid nu au mai avut de ce să-i mai rămănă apropiați.
  • Viitorul politic a lui Liviu Dragnea e încă o necunoscută. O răsturnare de situație la vîrf, poate să-l aducă pe Mihai Chirica sau nu, la virf. Ar ieși din blocajul actual. Alternative, Grindeanu sau Firea. Care însă e relația lui Mihai Chirica cu alt grup de putere care ar putea prelua la nivelul partidului? E prematur.

PNL e ca un zombie. E semidecedat dar se plimbă.

Ascultă aici integral interviul.